Afbeelding
Foto:

LEERLINGEN ZAMELEN IN VOOR KNGF GELEIDEHONDEN

Kerst BHC met gezelligheid en doppen

Linda van de Wiel

Kerst wordt op veel plekken uitbundig gevierd. Ook het Baanderherencollege in Boxtel laat het niet zomaar voorbij gaan. De leerlingen van het VMBO organiseren vrijdag 22 december hun eigen kerstontbijt. De scholieren van het praktijkonderwijs schotelen zichzelf, docenten, ouders, broers en zussen donderdag 21 december een kerstdiner voor. Dit alles gekoppeld aan een doppenactie voor een goed doel.

Het kerstontbijt is voor en door de ruim 680 leerlingen en ongeveer vijftig medewerkers. Samen met hun mentor verdelen de scholieren de taken en maken zij hapjes. Docent Marga van den Heuvel is actief tijdens de voorbereidingen. ,,De meeste leerlingen zitten in hun eigen klas. Maar sommige klassen, zoals de laatstejaars eten gezamenlijk in de aula." Reden voor het ontbijt is stilstaan bij het afgelopen jaar. ,,Ook willen we een gevoel van saamhorigheid creëren dat past binnen de kerstgedachte. En natuurlijk willen we het samen leuk hebben", aldus Van den Heuvel.

De leerlingen van het praktijkonderwijs kiezen niet voor een ontbijt maar pakken op donderdag uit met een kerstdiner. Docent Ilse Bouwman licht toe: ,,We organiseren eens per twee of drie jaar een kerstmarkt en koppelen daar een goed doel aan. Dit jaar kiezen we voor een kerstdiner. Elke leerling maakt wat lekkers dat hij of zij mee naar school neemt. Ook ouders, broers en zussen zijn uitgenodigd voor de avond die uiteraard plaats gaat vinden in een kerstachtige sfeer."

DOPPENACTIE

Samen ontbijten of dineren is niet het enige dat de scholieren in het kader van de aankomende feestdagen doen. Bouwman: ,,De leerlingen en docenten vinden het belangrijk een goed doel te koppelen aan de kerstactiviteit. Dit jaar is dat KNGF Geleidehonden, waarvoor de leerlingen van het praktijkonderwijs en VMBO-basis samen plastic doppen inzamelen van flessen en melkpakken."

De stichting KNGF Geleidehonden wil mensen met een beperking meer zelfstandigheid geven door de inzet van professioneel opgeleide honden. De plastic doppen worden gerecycled en zijn daarmee geld waard. De opbrengst wordt ingezet voor het opleiden van deze honden. ,,Woensdag 19 december komt er een medewerker van de stichting naar school, mét een hond. Op deze manier worden de leerlingen nog meer betrokken bij dit maatschappelijke doel. En daarmee de kerstgedachte", aldus Bouwman.

FOTO BOVEN: Eind vorig jaar hield het BHC een kerstmarkt voor Team KING, een stichting die van kanker een geneesbare ziekte wil maken. Donderdag 21 en vrijdag 22 december kokkerellen de leerlingen voor KNGF Geleidehonden. (Archieffoto: Peter de Koning).

FOTO ONDER: Leerlingen van het praktijkonderwijs knutselen in voorbereiding op het kerstdiner dat zij samen met hun ouders op school nuttigen op donderdag 21 december. (Foto: Baanderherencollege).

Afbeelding