Een van de hoogtepunten tijdens het musicalstuk Annie was het door Fleur Boom zuiver gezongen lied Morgen. (Foto's: Peter de Koning).
Een van de hoogtepunten tijdens het musicalstuk Annie was het door Fleur Boom zuiver gezongen lied Morgen. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

JEUGDPROM GILDENBONDSHARMONIE IN TIJBERZAAL DOORSLAAND SUCCES

Kidz Got Talent: muziek maakt zichtbaar blij

LINDA VAN DE WIEL

Vanuit de uitverkochte Tijberzaal in het Baanderherencollege klinkt geroezemoes. Veel opgewonden mensen in het publiek wachten verwachtingsvol op het podiummoment van hun (klein)zoon, (klein)dochter, broer of zus. Hun uitgelaten gekakel overstemt de geluiden die 'achter de schermen' te horen zijn. Daar zijn de laatste voorbereidingen van 'Kidz Got Talent' – het promconcert van de leerlingen van Gildenbondsharmonie en hun solisten – in volle gang.

In het lokaal waar de muzikanten van het leerlingenorkest huizen, klinkt steeds een ander geluid: van trompet, hoorn, saxofoon en trombone. Alle instrumenten worden gestemd. Dirigent Mari van Gils geeft achter de coulissen wat laatste aanwijzingen aan enkele zenuwachtig ogende jonge muzikanten.

Op de gang speelt singer-songwriter Boaz Tooren (14) op gitaar het door hem geschreven lied 'Van binnen'. Een viertal zwijmelende zangeressen zingt de melodie. ,,Ze kennen gewoon mijn nummer. Hoe vet is dat?", glundert hij. ,,Ik ben niet zenuwachtig hoor. Ik sta sterk in mijn schoenen en heb een goede voorbereiding gehad."

GIECHELEN MET MAKE-UP

Het volgende lokaal is overgenomen door een horde danseressen van dansschool Moevz. De meiden staan in een enorme kring en doen een gezamenlijke warming-up. Ook worden wat laatste danspassen geoefend. Ook hier is het opvallend rustig, hoewel er liefst 36 meiden meedoen aan de uitvoering. Wel staat er een klein giechelend groepje bij een enorme tafel met make-up. Er worden lippen gestift en glitters op wangen gesmeerd. De spanning is van de gezichten van de jeugdige danseressen af te lezen.

Marion Verhoof is een van de organisatoren van het jeugdpromconcert. ,,We hebben een lange voorbereiding gehad. Direct na de zomervakantie zijn we begonnen met het verdelen van de muziekpartijen; de audities vonden in september plaats. Tijdens de laatste weken hebben we veel, lang en intensief gerepeteerd. Los van elkaar en gezamenlijk. Ik weet bijvoorbeeld dat de danseressen extra repetities hadden. Het is mooi om te zien dat alles nu zo mooi in elkaar past."En dat blijkt even geen overdrijving.

POMPOEN

Het concert begint sterk met 'Pirates at worlds end'. Het orkest speelt het stoere nummer heel strak en de zaal en het podium worden overgenomen door een negental zeerovers. De 8-jarige Lieke Verhoof ontpopt zich daarna als een ware Vaiana tijdens haar uitvoering van Disneyhitsingle 'Ooit zal ik gaan'. Een meisjesdroom wordt hiermee werkelijkheid.

Fleur Boom (12) heeft de rol van Annie tijdens de 'kidsmedley' die bestaat uit musicalnummers. Ze imponeert tijdens het zuiver gezongen 'Morgen'. Zelf is ze ook tevreden over haar optreden. ,,Het ging fantastisch, het is voor herhaling vatbaar. Of ik klaar ben? Nee, ik mag zo nog dansen als pompoen", vertelde ze.

Gezongen wordt ook door Shakira Pullen (14). Aanvankelijk ingetogen en later uitbundig vertolkt zij 'Skyfall' van zangeres Adele en ontvangt hiervoor een daverend applaus. Net als Fiene Bakx (11) die onder gitaar-begeleiding van Boaz met het lieve lied 'Jouw kleuren' uit de film Trolls voor een kippenvelmomentje in de zaal zorgt.

Lief is de drumbattle van kanjers Bram Evraets (10) en Storm Storms (11) allerminst te noemen. Met krachtige en ritmische slagen rammen beide jongens op hun drumstel. Het publiek geniet en het valt de luisteraars niet mee om stil op hun stoel te blijven zitten. Qua talent doen de drummers niet voor elkaar onder en hoewel ze elkaar de winst gunnen, eindigt de battle in een verdiend gelijkspel.

IEDEREEN HAPPY

Zuiver en funky is het optreden van trombonist Fyona Westerman. Zij blaast vol overtuiging het nummer 'Funny pumpkins'. En ook danseressen Evi Vugs (10), Xanne Boom (10), Chiara Saccomani (9), Gitte van Loon (8) en C-Jay Essens (8) weten het publiek te raken.

De show, waaraan duidelijk veel zorg, voorbereiding en aandacht is besteed, eindigt met het nummer Happy van Pharrell Williams. En happy zijn alle artiesten die het podium betreden hebben absoluut. Net als al die opa's, oma's, vaders, moeders, broertjes en zusjes. ,,Want", zo zegt presentatrice Esther van Loon, ,,muziek maakt je blij. Je kunt je er beter door concentreren en heeft nog veel meer voordelen. Dus het advies is: ga allemaal iets met muziek doen."

Boxtel

Kerst-knutselen

Wie kerstversieringen wil knutselen, is woensdag 20 december vanaf 14.00 uur welkom in de Kinderboerderij aan het Apollopad in Boxtel. Kinderen kunnen onder meer een kerststukje of windlichtje maken. Zij dienen zelf een snoeischaartje en een schaaltje mee te nemen; voor de rest wordt gezorgd. De toegang is voor iedereen gratis.

Het leerlingenorkest van de Gildenbondsharmonie zette een juiste muzikale sfeer neer.
De Pirates of the Caribbean kwamen al zeeliederen zingend de Tijberzaal in.