Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Freek Claasen HELPT MET BOODSCHAPPEN DOEN

'Kopje koffie en wat buurten: dat is het'

CARRY DIRKX

Freek Claasen (37) helpt een 87-jarige plaatsgenoot met boodschappen doen. ,,En daarna samen een kopje koffie drinken en wat ouwehoeren", zegt Claasen. Boxtelse Maatjes doen uiteenlopend vrijwilligerswerk voor iemand anders uit het dorp. Van ondersteunen bij de administratie tot gezelschap bieden en helpen met boodschappen, zoals Claasen doet. ,,Het is een hele kleine moeite en ik doe er iemand een groot plezier mee."

,,Een keer in de week ga ik met iemand mee naar de supermarkt", vertelt Claasen. ,,Hij heeft het lijstje, ik laad alles in en zorg dat bij hem thuis alles op zijn plek komt. Het stelt weinig voor, maar meneer kan het niet meer alleen. Dat is fysiek te zwaar voor hem. Hij is slecht ter been; loopt met een rollator. Autorijden mag hij niet meer, dus dat doe ik ook."

VASTE SUPERMARKT

Ze gaan altijd naar een vaste supermarkt. En sinds Claasen vaste werktijden heeft en vaste vrije dagen - hij werkt in de horeca en had dat lange tijd niet - gaan ze ook op een vast tijdstip: de dinsdag. ,,Twee weken geleden werden we herkend door de caissière", zegt hij. ,,'Ik ken jullie tegenwoordig!', riep ze."

Boxtels
Maatje

RELAXED

Claasen doet dit vrijwilligerswerk nu twee jaar en met plezier. ,,Het past bij mijn karakter. Ik ben zorgzaam en graag dienstbaar. Daarnaast geeft het extra routine in mijn week, dat vind ik ook fijn. En het is een aardige man. We hebben een klik en leren elkaar steeds beter kennen. Daardoor wordt het ook steeds gezelliger."

Het vrijwilligerswerk is niet moeilijk. ,,Boodschappen doen, koffie drinken: dat kan iedereen. Hoe klein kan het zijn. Je moet alleen de tijd ervoor nemen. Niet gehaast zijn. Dat gaat niet samen." Claasen gaat dat goed af. ,,Ik ben een relaxed persoon. Als hij wil buurten, vind ik dat alleen maar gezellig. Ik kan goed luisteren en hij heeft mooie verhalen over vroeger. Hij is opgegroeid in Rotterdam, in de buurt van De Kuip. Dan vertelt hij dat vroeger die voetballers gewoon bij de kruidenier werkten en dat je ze dan tegenkwam. Dat zijn leuke dingen om te horen."

KARAKTER

Het sociale aspect van zijn vrijwilligerswerk is eigenlijk het belangrijkste, zegt Claasen. ,,Het boodschappenuurtje betekent voor hem ook: even eruit zijn. En daarna wat kletsen. Het enige wat ik hoef te doen, is de tijd nemen. Je moet jezelf op de tweede plaats kunnen zetten, want het gaat over degene die je hulp geeft. De ander is de focus en niet jijzelf." Voor Claasen is het eenvoudig: ,,Als je tijd hebt en je kunt er iemand blij mee maken: waarom niet. Ik vind het ook blijk geven van karakter als je bereid bent om vrijwilligerswerk te doen. Om iets voor iemand te doen zonder dat je daarvoor iets terug verwacht. Dat zouden best meer mensen mogen doen."

Ook Maatje worden? Kijk op www.boxtelsmaatje.nl.


JAN VAN BEERS (75) ONVERWACHT OVERLEDEN

Een voorvechter van de volkscultuur

HENK VAN WEERT

Als een voorvechter van de volkscultuur maakte hij zaterdag nog de onthulling mee van het jubileumbeeldje dat bij de Zwaanse Brug werd onthuld ter gelegenheid van het elfde lustrum van openbaar carnaval in Boxtel. Niets leek erop dat Jan van Beers een dag later onverwacht opgenomen moest worden in het ziekenhuis. Maandag overleed hij.

Van Beers was vanaf 1989 vijftien jaar lang bestuurslid van Boxtel Vooruit, waarvan tien jaar secretaris. ,,In die periode heb ik Jan leren kennen als een uiterst consciëntieus en betrouwbaar iemand waarmee het heel prettig samenwerken was. Iemand met een luisterend oor, maar ook iemand die graag vertelde. Bovendien was hij erg sociaal bewogen", vertelt voorzitter Wim Ketelaars van de plaatselijke evenementenstichting.

REUS JAS

Als medeverantwoordelijke voor de jaarlijkse Oranjefestiviteiten op de Markt durfde Van Beers het na twee jaar stilte in 1996 aan om reus Jas de Keistamper weer een stem te geven. ,,Dapper en gedurfd, aangezien zijn voorganger Theo van den Aker die rol heel lang met veel verve vertolkte. Als geestelijk vader én als spreekbuis droeg Jan onze Boxtelse reus jaren op prima wijze uit", stelt Ketelaars.

De jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei had de bijzondere aandacht van Van Beers. Hoewel zijn actieve rol bij die plechtigheid al enkele jaren verleden tijd was, bleef hij de herdenkingen bijwonen. En dat gold ook voor de bijeenkomsten bij het verzetsmonument in de Kampina, waar in oktober steevast de bevrijding van Boxtel in 1944 wordt herdacht. Als lokaal consul van de Oorlogsgravenstichting ontdekte Van Beers twee jaar geleden dat zich niet alleen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog begraven liggen op het Heilig Hartkerkhof, maar ook bij de Sint-Petrusbasiliek. In deze krant maakte hij zich afgelopen voorjaar nog sterk om ook bij deze grafmonumenten stil te staan tijdens dodenherdenking.

MUSEUM VEKEMANS

Als Indiëveteraan stond Van Beers in 2010 mede aan de wieg van de stichting Veteranen Boxtel, waarvoor hij binnen het bestuur belast was met de portefeuille Ceremonie & Protocol. Maar veel van zijn vrije tijd stak hij in Museum Vekemans, niet alleen als bestuurslid, maar ook als conservator. In die hoedanigheid stelde de Boxtelaar diverse exposities samen met attributen uit zowel de was- en strijkcollectie als de pofferverzameling. Zijn voorliefde voor de volkscultuur kwam onder meer ook tot uiting in een uitgebreide verzameling, deels eeuwenoude, volksliedjes.

POLITIEK CAFÉ

Tijdens carnaval was Van Beers vele jaren actief in het aan het begin van deze eeuw opgeheven theaterorkest Uit Den Vreemde. In die hoedanigheid had hij jaarlijks ook een groot aandeel in het nog altijd populaire Politiek Café, de ontmoeting van Prins Carnaval met het college van B. en W. in grand café Rembrandt aan de Rechterstraat.

Voor zijn verdiensten ten bate van de lokale gemeenschap werd de Boxtelaar in 2006 benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Zaterdagmiddag 16 december wordt Jan van Beers in Eindhoven gecremeerd. Hij werd 75 jaar.

Jan van Beers (1942-2017)