AFSPRAKEN GEMEENTE, SINT-JOSEPH EN HBV

'Vóór 2020 in Boxtel een weide vol zonnepanelen'

De gemeente Boxtel wil in 2030 volledig energie-neutraal zijn. Samen met woonstichting Sint-Joseph worden de mogelijkheden onderzocht voor een 'warmtenet' voor bestaande en nieuwbouwlocaties. Volgend jaar volgt een scenario-onderzoek door de gemeente om te bezien hoe zowel energie kan worden bespaard als opgewekt. Sint-Joseph stelt daarvoor een 'routekaart 2050' op. Tussen 2018 en 2020 moet in Boxtel de eerste collectieve zonnepanelenweide worden gerealiseerd.

Aandacht voor betaalbaarheid, verduurzaming van woningen, de slaagkans voor starters vergroten, huisvesting van bijzondere doelgroepen en meer sociale huurwoningen. Op die punten willen gemeente Boxtel, woonstichting Sint-Joseph en de Huurdersbelangenvereniging Boxtel (HBV) het komend jaar meer inzetten. Dat is vastgelegd in de geactualiseerde prestatieafspraken die maandagochtend werden ondertekend.

De drie partijen vinden betaalbaarheid van woningen belangrijk. Daarom neemt de woonstichting elk jaar verschillende maatregelen om de woonlasten voor haar huurders te verlagen. Zo matigt de corporatie haar inkomensafhankelijke huurbeleid voor de doelgroep met een inkomen tot 40.349 euro. De laagste inkomensgroep (op bijstands- en schuldsaneringsniveau) wordt helemaal ontzien en krijgt geen jaarlijkse huurverhoging.

Ook bij investeringen in sociale huurwoningen zet Sint-Joseph in op verduurzaming, waarbij vóór 2025 alle huurwoningen het energielabel A of B hebben. Hierbij bekijken de partijen hoe de belangen van huurders geborgd worden. Om de servicekosten te verlagen, plaatst de woonstichting jaarlijks zonnepanelen op zogeheten gestapelde complexen. Zoals deze krant eerder al meldde, wordt nog dit jaar het vierduizendste paneel geplaatst. De stroom die deze zonnepanelen opleveren, is bestemd voor de algemene ruimtes van deze gebouwen. Bewoners betalen daardoor straks minder servicekosten.

BOUWGROND

De toename van het aantal woningen is een grote uitdaging vanwege de beperkte bouwgrond waarover gemeente en Sint-Joseph beschikken. De woonstichting voegt de komende twee jaar circa 65 huurwoningen toe aan haar voorraad: 20 aan het Ronduutje, 22 op het terrein van De Kleine Aarde en 25 aan de Albinonistraat, op de plek van het voormalige Cello-gebouw. Daarnaast komen er 33 nieuwe woningen in de wijk Breukelen; aan de Van Hugenpothstraat en Hendrika van Haeftenstraat worden huizen uit de jaren vijftig gesloopt. Voor diverse uitbreidingslocaties die tot 2020 aan bod komen moeten de exacte aantallen sociale huurwoningen nog bepaald worden. In de vijf jaar daarna ligt de totale nieuwbouwopgave tussen de 200 en 500 woningen.


Peter van de Wiel
wil door als
wethouder Boxtel

Peter van de Wiel hoopt na de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart volgend jaar opnieuw wethouder van Boxtel te worden. Zijn partij, Combinatie95, heeft hem maandagavond tijdens een ledenvergadering aangewezen als lijsttrekker. De top vijf van de kandidatenlijst bestaat daarnaast uit één jonge nieuwkomer: Joep Schalkx (27), die de derde positie inneemt.

De leden van Combinatie95 spraken unaniem hun vertrouwen uit in Van de Wiel, die sinds 2010 deel uit maakt van het college van B. en W. Op nummer twee staat de beoogd fractieleider Katelijne van Thiel. Zij is een van de vele prominente vrouwen op de kandidatenlijst.

Ook de nummers vier, vijf en zeven zijn ervaren raadsleden die zich de afgelopen periode hebben bewezen op hun portefeuilles. Stefan de Nijs (4) heeft zich vooral hard gemaakt voor het thema duurzaamheid. De succesvolle acties van Combinatie95 rondom voedselverspilling en de subsidie op energiebesparing voor sportclubs kwamen uit zijn koker. Ineke van Giersbergen (5) is al jaren het sociale gezicht van Combinatie95, met name bij de veranderingen rondom de decentralisaties in de zorg. Huidig fractievoorzitter Peter Manniën staat als zevende op de kandidatenlijst.

In totaal telt de verkiezingslijst van Combinatie95 vijftig namen; bijna evenveel vrouwen als mannen en veel jongeren onder 30 jaar, allen met heel uiteenlopende achtergronden. Combinatie95 kwam tijdens de verkiezingen in 2014 met vijf zetels als grootste partij uit bus.