Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ProRail: dubbele overweg niet langer dicht door PHS

Metingen staan ver van berekeningen

Ondanks dat er meer personentreinen rijden, is de dubbele overweg in de Tongersestraat niet langer dicht. Dat meldt ProRail als uitkomst van de testdagen die de voorbije maanden op woensdag werden gehouden.

Vanaf zondag 10 december rijdt er elke tien minuten een personentrein tussen Eindhoven en Amsterdam. Reizigers kunnen op het traject voortaan zonder spoorboekje rijden. Door de uitvoering van dit Programma Hoogfrequent Spoorvervoer werd in Boxtel rekening gehouden dat de spoorbomen van 26 naar 34 minuten gesloten zouden zijn. Meettijden wijzen volgens ProRail uit dat nergens op het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer-traject (PHS) overwegen langer dan 25 minuten zijn gesloten.

ProRail nam eerst aan dat treinen de dubbele overweg niet gelijktijdig zouden passeren. Toen is de organisatie berekeningen gaan uitvoeren. Daarbij werd onder meer het maximale aantal goederentreinen dat Boxtel zou kunnen passeren, opgeteld. Er werd dus in feite aangenomen dat de overweg 26 minuten dicht was zonder tienminutentreinen en 34 minuten mét. Later werd dat 41 minuten en nu er daadwerkelijk is gemeten, blijkt het minder dan 25 minuten te zijn mét PHS. (Foto: Peter de Koning).


LEDEN VAN HET WILHELMINAPARK CREATIEF IN DE KEUKEN

Herenboeren wellicht naar Zweden...

VERVOLG VAN VOORPAGINA

De Herenboeren Wilhelminapark ontpoppen zich tot creatieve koks, stelt Douwe Korting. Door het gezamenlijk delen van eten, wordt de groep steeds hechter en ook op andere plekken in Nederland en zelfs Zweden spreekt dat tot te verbeelding.

Landelijk neemt het Herenboereninitiatief ook een vogelvlucht. ,,Op vijftien andere plekken in Nederland zijn we in gesprek om een Herenboerderij op te richten, de ene concreter dan de ander", aldus initiator Van der Veer.

INTERNATIONAAL

De landbouwinnovator laat weten dat er zelfs interesse is gekomen vanuit Zweden. ,,Een broer van een Boxtels lid die daar woont, heeft laten weten ook interesse te hebben in een Herenboerderij. Dus daar zijn we nu mee aan het praten."

Niet alleen binnen Nederland, maar ook daarbuiten neemt de interesse toe. Het afgelopen jaar zond de Zwitserse televisie een reportage uit van twintig minuten over het Herenboereninitiatief, de Boxtelse boerderij was in prime-time op de Franse televisie te zien, alsook in België.

Bovendien heeft het initiatief 500.000 euro subsidie weten los te peuteren om samen met de universiteiten van Wageningen en Utrecht, het Louis Bolk-instituut en de hogescholen HAS in 's-Hertogenbosch en CAH Vilentum in Dronten onderzoek te doen naar 'natuurinclusieve landbouw', de innovatie landbouwmethode die de Herenboeren voorstaat. ,,Om beter wetenschappelijk te onderbouwen wat de methode inhoudt en aan te kunnen tonen dat het werkt", aldus Van der Veer.

SCEPTICI

In de praktijk verloopt het in ieder geval nog voorspoedig en de initiator kan zijn trots dan ook niet onderdrukken. ,,Op voorhand waren er veel sceptici. Maar we hebben bewezen dat het kan."

De zoektocht naar meer leden voor Herenboeren Wilhelminapark gaat ook nog gewoon door. Bestuurslid Korting tot besluit: ,,Als we aan de 200 huishoudens zitten, betalen leden 7,50 tot 8 euro per week."


Rabobank-leden verdelen twee ton

Rabobank Hart van De Meierij maakte maandag bekend hoe het bedrag van 200.000 euro wordt verdeeld onder de 426 verenigingen en stichtingen die deelnamen aan de Clubkas Campagne. In het verspreidingsgebied van deze krant eindigde de Voedselbank Boxtel en Omstreken het hoogste. 430 leden van de bank brachten hun stem uit op dit goede doel, dat daarmee 2.047 euro mag bijschrijven.

Ook de voorbije jaren scoorde de lokale Voedselbank relatief hoog. Nu eindigde de stichting als vijfde en behaalde bijna honderd stemmen minder dan vorig jaar. Ook de donatie is daardoor wat lager: bijna 200 euro. KBO Boxtel en het G-voetbal van ODC krijgen respectievelijk 1.171 en 1.162 euro dankzij de Clubkas Campagne.

De actie voor verenigingen en stichtingen, die eerder de naam 'Hart voor elkaar' droeg, beleefde onder de nieuwe noemer 'Rabobank Clubkas Campagne' de vierde editie. De coöperatieve bank verhoogde het te verdelen bedrag voor het tweede jaar op rij met 50.000 euro. In de tweede helft van november konden de ruim 20.000 leden van de bank ieder maximaal vijf stemmen uitbrengen op doelen.

AFGELAST

Maandagavond zouden de 25 clubs aan wie de hoogste bijdrage is toegekend hun cheque uitgereikt krijgen in de Sint-Lambertusschool te Gemonde. Door de hevige sneeuwval werd de feestelijke bijeenkomst 's middags afgelast.

Afbeelding