Midwinterfist met blaasmuziek in Lennisheuvel

De Beyersland Kapel houdt zaterdag 16 december een Midwinterblaasfist in gemeenschapshuis Orion te Lennisheuvel. Naast het organiserende orkest zijn optredens te beluisteren van 't Brukels Muziekske en de Red River Band uit Boxtel, Die Fürstenwälder Musikanten uit Liempde en Morava uit Tilburg.

De voorbije jaren trakteerde de Beyersland Kapel het publiek op een Oktoberfest. ,,Maar die worden momenteel in deze regio al zoveel gehouden, dat we voor een andere invulling en datum hebben gekozen", stelt een woordvoerster.

Het Midwinterblaasfist begint om 20.15 uur; Orion is een halfuur voor aanvang geopend. De toegang is gratis.


Maarten de Gans speelt akoestisch in café En Garde

Maarten de Gans verzorgt zondag 17 december nog een keer een akoestisch optreden in het café van En Garde! aan de Markt in Boxtel. Van Ierse ballads tot onbekende mooie liedjes die hij (bijna) nooit live speelt.

Maarten is onder andere bekend als zanger van de Ierse feestfolkband Acting The Maggot. Afgelopen maand gooide hij het over een totaal andere boeg. Voor het eerst sinds jaren trad hij alleen op, gewapend met enkel een akoestische gitaar. Het bleek een enorm succes en al snel werden vergelijkingen gemaakt met de gezelligheid in een Ierse pub. Direct na afloop waren Maarten en eigenaar Joep van der Meijden van En Garde! het eens: ,,Dit doen we nog een keer."

Het optreden aanstaande zondag begint om 16.00 uur en de toegang is gratis. Opnieuw mag het publiek prachtigste Ierse folkballads verwachten, afgewisseld met popliedjes en meezingers. Ook interessante verzoekjes gaat Maarten niet uit de weg.


'Mensen kunnen leren van verdeling taken in bijenvolk'

Weet je dat je niet ver hoeft te reizen om een nieuwe cultuur te ontdekken? Een bijenvolk is een goed georganiseerde wereld waar wij mensen veel van kunnen leren. Bijen hebben een uitgekiende taakverdeling en iedere bij weet exact welke taak er uitgevoerd moet worden. Een basiscursus bijen houden is een ontdekkingsreis in een andere wereld en verandert je leven, stelt de Boxtelse imkervereniging Sint-Ambrosius.

De NBV (Nederlandse Bijenhouders Vereniging) geeft op vele plaatsen in het land de basiscursus bijen houden. Zo ook in Midden-Brabant. Deze bestaat uit zeventien lessen van elk twee uur; zes theorie- en elf praktijklessen. In de theorielessen leren deelnemers hoe een bijenvolk functioneert en krijgen zij informatie over de bedreigingen van de honingbij. In de praktijklessen wordt geleerd om het bijenvolk te observeren, hoe je de bijen zo gezond mogelijk kunt houden en hoe je problemen kunt lossen.

LOCATIES

De theorielessen zijn op dinsdagavond in Udenhout, de praktijklessen zijn op zaterdag in Tilburg en in Berlicum. Elke twee deelnemers krijgen een bijenvolk onder hun hoede. Aan het eind van de cursus kunt je een bijenvolk verzorgen en in leven houden.

Meer informatie over de basiscursus bijen houden is te vinden op : www.bijenhouders.nl. Belangstellenden zijn ook welkom bij de imkers van Sint-Ambrosius. Zij zijn iedere zaterdag van 09.30 tot 12.00 uur aanwezig in bijenhal 't Raathuis in park Molenwijk (ingang Essche Heike). Meer informatie over Sint-Ambrosius staat op de website www.bijeninboxtel.nl.