Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Winterse hapjes, warme muziek en wonderlijke gezelligheid

WinterWonderZondag in Liempde

Daags na de kerstmarkt Liemt Lopt Uit op zaterdag 16 december wordt Liempde opnieuw ondergedompeld in kerstsferen. WinterWonderZondag staat op de rol en tussen 14.00 en 17.00 uur zijn er kerstklanken door heel het dorp te horen: het centrum wordt omgetoverd tot kerstmuziektheater.

Maar liefst acht muziekgezelschappen maken van het centrum een grote muzikale beleving. Er zijn optredens van smartlappenkoor De Gimmese Smart, Noottoestand, KBO-koor De Vrolijke Noot, Jan van der Heijden, Wereldkoor, Antoinette van Roosmalen, een groep blazers van fanfare Concordia en Op Naor d'Honderd. Vanaf de startplaats van de Kribkesroute bij het voormalige raadhuis en de terrassen van Het Wapen van Liempde, Café De Durpsherberg en Café 't Huukske, laten zij hun sfeervolle kerstklanken horen.

ROUTEFOLDERS

Bovendien staan er allerlei kraampjes met winterse hapjes en drankjes langs de Kribkesroute, die een dag eerder tijdens Liemt Lopt Uit officieel wordt geopend. Tijdens WinterWonderZondag zullen de diverse wandeltochten langs de ruim tweehonderd kribbes ook gelopen kunnen worden. Routefolders zijn verkrijgbaar bij de startlocatie op het Raadhuisplein en de horecagelegenheden.

TREINTJE

Voor wie de tochten liever niet loopt maar de kribbes wel wil zien: op 16, 17. 24, 25, 26 en 30 december rijdt er een treintje langs de Kribkesroute. Op WinterWonderZondag rijdt deze tussen 13.00 en 18.00 uur. Treinkaartjes kosten 2 euro en zijn verkrijgbaar bij cafés Het Wapen van Liempde, De Durpsherberg en 't Huukske. Kijk voor de reistijden in de routefolder, op de website www.kribkesrouteliempde.nl of op de Facebookpagina van de Kribkesroute.

BIJZONDERE KRIBBE

Op de WinterWonderZondag start tevens de wedstrijd 'Meest bijzonder kribke'. Negen adressen zijn genomineerd en in hun tuin staat een nominatiebord met daarop een unieke letter. Mensen kunnen hun favoriete kribbe kiezen en de unieke letter doorgeven via de Facebookpagina van de Kribkesroute of met de stembriefjes die bij de routefolder zitten onder vermelding van naam en mailadres. Onder de inzendingen wordt een Op Liemt Gemunt-cadeaubon verloot.

Daarnaast komt ook de bourgondische kant van Liempde uitgebreid aan bod: de Liempdenaartjes, de ambachtelijke bieren van brouwerij De Proosterij, een glaasje glühwein, mokken warme chocomel met


Avondspeurtocht met Gemondse Mullukzuipertjes

Speuren naar de juiste antwoorden en ludieke opdrachten door heel Gemonde samen met familie en vrienden vervullen? Carnavalsvereniging De Mullukzuipertjes houdt vrijdag 29 december de Avondwandeltocht met de Elluf Elluf Quiz.

De vereniging roept iedere Mullukzuiper op om de uitdaging aan te gaan en mee te doen met Mullukzuipertjesdas. De tocht begint om 19.00 uur bij café-zaal Kloosterzicht aan de Sint-Lambertusweg 95. Onderweg wordt gezorgd voor wat lekkers.

HEIDI EN HELGA

In het kader van de Gemondse carnavalviering bezoeken Heidi en Helga op 14 december basisschool Sint-Lambertus. Zij delen diverse kleurplanten uit. Kinderen maken daarbij kans op diverse prijzen. Inleveren van de kleurplaat kan tot 24 december op school in de melkbus op de gang of bij café Kloosterzicht. De prijsuitreiking van de kleurplatenwedstrijd is tijdens de 1+1=11 Sjow op zondag 7 januari.

Tijdens de carnavalsvoorstelling worden de Hoogheden, Dansdurskes en de Wijze Raad geïnstalleerd door het alpenduo Heidi en Helga. Het tweetal doet voor de avond ook een oproep aan iedereen die een bepaald talent heeft, van goochelen tot zang, om die op het podium te vertonen. De 1+1=11 Sjow begint om 13.41 uur in café/zaal Kloosterzicht.

slagroom en warme wafels zijn rijkelijk aanwezig.

FOTO BOVEN: Bourgondisch genieten en een muzikale ambiance: centrumhoreca en Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde trekken ook dit jaar alles uit de kast om de mensen tijdens WinterWonderZondag in de kerststemming te brengen. (Foto: Albert Stolwijk, 2016).


Titelstrijd met drie
vogelverenigingen

Maar liefst 270 vogels van 24 deelnemers zorgden afgelopen weekend voor veel levendigheid tijdens de Boxtelse kampioenschappen in de zaal van handboogvereniging L'Union te Liempde.

Aan deze vogelshow namen drie clubs deel: de organiserende vereniging De Notenkraker uit Liempde, De Witte Merel uit Boxtel en Vogelvreugd Ons Ideaal uit Boxtel. H.W. Meulensteen sleepte drie prijzen in de wacht. Hij werd kampioen bij de kanaries met een postuur kanarie Raza Español lichtbont schimmel (95 punten) en pakte daarmee ook de titel algemeen Boxtels kampioen. Daarnaast was hij de beste Boxtelse kweker met vijf vogels (466 punten).

Boxtels kampioen bij de jeugd werd Vincent van der Kuit met een Agapornis roseicollis groen (91 punten). De kampioenstitel tropen ging naar J. van Alebeek met een Baardsijs pop (94 punten). M. Schellekens was de beste bij de parkieten met een standaard grasparkiet Hemelsblauw (94 punten).


Dorpstafel Gemonde naar 't Schufke

De Dorpstafelbijeenkomsten in Gemonde vinden in het nieuwe jaar plaats in 't Schufke achter café/zaal De Schuif. Woensdag 20 december is de laatste bijeenkomst in dorpshuis De Kei. Dorpstafel Gemonde wil de verhuizing op woensdag 3 januari vieren.

Tussen 10.00 en 12.00 uur is iedereen welkom in het nieuwe onderkomen om de festiviteit bij te wonen. De vrijwilligers van de Dorpstafel, een moderne vorm van burenhulp, beloven een 'Gimmes vermaak'.

De eerste activiteit van het ontmoetingsinitiatief is woensdag 24 januari. Dan geeft stichting Vier het Leven een presentatie over haar culturele activiteiten voor senioren. Regiocoördinator Tanja van Sambeek geeft tussen 10.00 en 12.00 uur uitleg over de stichting.

Esch

Verkoop oliebollen

Blaaskapel De Knoestjes verkoopt zaterdag 30 december oliebollen en worstenbrood. Tussen 11.00 en 15.00 uur trekt het orkest met muziek door het dorp. Oliebollen worden warm afgeleverd, het worstenbrood is vers gemaakt door de keurslager. Bestellingen worden rondgebracht, maar ook tijdens de rondgang zijn nog producten te koop. Ook búiten Esch worden bestellingen afgeleverd. Bestellen kan via www.knoestjes.nl.

Afbeelding