Samen met prins Donald V doopt Jan Swinkels (prins Jan d'n Allerurste, 1963) het kunstwerk 'Hé waggel mee!' door een enorme kan bier (waggelwater) leeg te gieten. (Foto's: Peter de Koning).
Samen met prins Donald V doopt Jan Swinkels (prins Jan d'n Allerurste, 1963) het kunstwerk 'Hé waggel mee!' door een enorme kan bier (waggelwater) leeg te gieten. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

OPENBAAR CARNAVAL IN BOXTEL VIERT UITBUNDIG HET ELFDE LUSTRUM

Jubilerend Eendengat in brons: 'Hé waggel mee!'

HENK VAN WEERT

,,Boxtel heeft geen dorpskunstenaar of zoiets nodig om Eendengat te leren kennen. Als je ons dorp wilt leren kennen, moet je jezelf gewoon drie dagen onderdompelen in het feestgedruis en mee waggelen. 'Hé, waggel mee!' zongen we in 1970 al." Met deze woorden leidde Pierre van Amelsvoort zaterdag de onthulling in van het bronzen kunstwerk dat hij maakte ter gelegenheid van het elfde lustrum van openbaar carnaval. 'Hé, waggel mee!' is ook de naam van het plastiek dat een plekje kreeg bij de Zwaanse Brug. Het werd ter plekke gedoopt. Mét 'waggelwatter'...

Van Amelsvoort hield zijn inleiding in een feesttent die was opgetrokken achter lunchroom Meneer van Dommelen. Daar hield Stichting Openbaar Carnaval (SOC) een feestvergadering met tal van oud-carnavalsprinsen en anderen die zich door de jaren inzetten ten bate van spotrijk Eendengat. Ook vertegenwoordigers van diverse carnavalsclubs en dweilorkesten schoven aan. Bovendien werden nog enkele 'kunstcertificaten' uitgereikt aan personen en organisaties die financieel hebben bijgedragen aan de totstandkoming van het kunstwerk.

Met de woorden dat Boxtel geen dorpskunstenaar nodig heeft, reageerde Van Amelsvoort op het besluit dat de gemeenteraad eerder dit jaar nam om een 'stadskunstenaar' aan te stellen. Het moet een ambassadeur worden die de culturele initiatieven met elkaar verbindt. Maar het kolderfeest van de omgekeerde wereld is volgens de kunstenaar niet alleen een moment voor uiting van kritiek op de bestaande orde en instituties. ,,Carnaval is ook het feest van ontmoeting, het verbindt jong en oud, rijk en arm, man of vrouw, BOC, ODC en MEP, Gildenbonds- en Boxtel's Harmonie. Carnaval is van, voor en door iedereen(d). Het zottenfeest is ook een symbool voor humor en creativiteit; het maakt krachten los waardoor iedere eend een kunstenaar is. Of hij of zij nu mee bouwt aan een praalwagen, muziek maakt, zingt of in de buutton klimt. Of zich alleen maar verkleedt", hield Van Amelsvoort zijn toehoorders voor.

ODE AAN VRIJWILLIGERS

Geboren op d'n elfde van d'n elfde als elfde kleinkind heeft Van Amelsvoort, in 2002 en 2003 adjudant van prins Bart d'n Urste (Berry Dankers), het carnavalsbloed als het ware door zijn aderen stromen. Hij droeg zijn creatie, zijn eerste beeld dat een plekje in de openbare ruimte krijgt, niet alleen op aan de vele vrijwilligers die carnaval dragen, maar ook aan de mensen die er professioneel bij betrokken zijn: politie, Openbare Werken van de gemeente Boxtel en horeca.

De kunstenaar, die in maart van dit jaar werd uitgeroepen tot winnaar van een ontwerpwedstrijd waarvoor vijf inzendingen werden aangeleverd, hield het kort. Want: ,,Het gaat vandaag eigenlijk niet om het standbeeld. Dit beeldje is een symbool voor openbaar carnaval. En carnaval heeft meer culturele waarde dan alle beelden van Eendengat bij elkaar. Oud-burgemeester Frank van Beers noemde carnaval eens het 'een(d)ige feest waar je al heimwee naar hebt voordat het begint'. En daar ben ik het roerend mee eens, carnaval is veel meer dan een feest van drie, vier, vijf of zes dagen."

VEELVOUDEN VAN ELF

De maatvoering van het jubileumkunstwerk is doordrenkt met het gekkengetal elf. In omvang is het vier keer elf centimeter en het is zes keer elf centimeter hoog. De sokkel, een witmarmeren pilaar gezaagd uit de restanten van het altaar uit de vroegere Maria Reginakerk, is 33 centimeter in het vierkant en elf keer elf centimeter hoog. Ook de messing plaquettes, met daarop de naam van het beeld én van de oud-prinsen die in de afgelopen 55 jaar de scepter zwaaiden in Eendengat, zijn in veelvouden van elf vormgegeven. Dat vertelde Frank van Heesch. Hij lanceerde tijdens carnaval 2014, op het moment dat hij als prins Donald IV over de Waggelaars regeerde, het idee om bij de viering van het 55-jarig bestaan een 'standbildje' op te richten. Dat idee ontstond enkele weken eerder, op het moment dat zijn drie voorgangers met dezelfde naam bij hem op de koffie kwamen.

Sindsdien heeft Van Heesch zich met enkele anderen sterk gemaakt om het initiatief van de grond te tillen. Voor zijn inzet werd hij voorafgaand aan de onthulling bedankt met een van de hoogste onderscheidingen die het Eendengatse decoratiestelsel telt: de eremedaille van verdiensten. Kunstenaar Van Amelsvoort werd ook gedecoreerd; hij mag zich voor het leven Hofsche(r)tseend noemen.

DOPEN MET BIER

Jan Swinkels (in 1963 de eerste Boxtelse carnavalsprins) verwijderde samen met de huidige leutmonarch, Donald V (Christian van Zogchel) de carnavalsvlag die het kunstwerk aan het oog van de vele toeschouwers op de Zwaanse Brug onttrok. Dat gebeurde in het bijzijn van onder meer burgemeester Mark Buijs en wethouder Herman van Wanrooij. Bovendien doopte het tweetal het beeldje door er een enorme kan bier (ofwel 'waggelwatter') overheen te gieten. Op datzelfde moment speelde The Ducktownband, samen met enkele andere muzikanten, het Eendengats carnavalslied uit 1970: 'Hé waggel mee!', dat ook de titel is geworden van het kunstwerk op het terras van restaurant De Rechter.

Na afloop van de onthulling werd in de feesttent gezellig nagepraat over het memorabele moment. Bovendien liep 's avonds in hofpaleis Denziz nog een muzikaal hofbal van stapel. Iedereen was het erover eens dat Eendengat een mooi en treffend kunstwerk heeft gekregen. ,,Ik ben er trots op dat ik deze opdracht kreeg. Zorg er goed voor", gaf kunstenaar Van Amelsvoort de aanwezigen mee.

NIEUWE PRESIDENT

SOC-president Jan de Koning gaf aan dat het de bedoeling is om jaarlijks aan het begin van carnaval, tijdens de jeugdoptocht, de prins en de jeugdprins tijdens een korte ceremonie te laten stilstaan bij het beeldje. De Koning meldde overigens ook dat dit het laatste jaar is dat hij voorzitter is van de carnavalsstichting. Op aswoensdag 2018 wordt hij in zijn functie opgevolgd door de initiatiefnemer van het kunstwerk: Frank van Heesch.


Ierse kerstsessie

In bed & breakfast In den Boogert aan de Oude Boomgaard in Boxtel wordt zondag 17 december de maandelijkse Ierse sessie gehouden. Die staat deze keer in het teken van kerst. Van 13.30 tot 16.30 uur wordt gezongen en gedanst op Ierse muziek. Muzikanten die een instrument bespelen zoals gitaar, viool, accordeon, tin-whistle, bodhran, cajon, harp, trekzak of iets anders, zijn welkom. Er staan bekende en minder bekende kerstliedjes op het programma. Er worden teksten rondgedeeld, zodat alle bezoekers mee kunnen zingen. Meer informatie: www.iersesessie.nl.

Boxtel

Huurders Belangen

Huurders Belangen Vereniging Boxtel houdt maandag 18 december haar jaarvergadering in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat in Boxtel. Punten op de agenda zijn onder meer de begroting voor 2018, prestatieafspraken, betaalbaarheid en duurzaamheid van huurwoningen. De bijeenkomst begint om 19.30 uur.

Initiatiefnemer Frank van Heesch (links) ontving voor zijn inzet de eremedaille van verdiensten van Eendengat. Hij wordt na carnaval de nieuwe president van Stichting Openbaar Carnaval.
De omvang van het bronzen plastiek  dat Pierre van Amelsvoort maakte, is vier keer elf centimeter; de hoogte zes keer elf centimeter. Het beeldje is aangeboden door de SOCiëteit van d'Aauw Waggel, de vereniging van oud-prinsen en hun adjudanten.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding