Afbeelding
Foto: Peter de Koning

REDDINGSBRIGADE BOXTEL BESTAAT 35 JAAR

Ontsnappen uit een zinkende auto...

LINDA VAN DE WIEL

Een geparkeerde auto in het Dommelbad, dat zie je niet dagelijks. Afgelopen zaterdag was dit wel het geval en wel bij de jubilerende Reddingsbrigade Boxtel. De vereniging bestaat 35 jaar. Deze mijlpaal wordt dit zwemseizoen op meerdere momenten uitbundig gevierd. Met daarbij - inderdaad - een auto die het Boxtelse zwembad ingereden werd. Inzittenden leerden hoe ze zichzelf en anderen uit een gezonken auto kunnen redden. Aan de activiteit namen ongeveer negentig leden en andere belangstellenden deel. ,,Het hoofddoel was mensen een praktische ervaring mee te geven en daarin zijn we geslaagd", glundert medeorganisator Harald van der Ven.

,,Tijdens de workshop leerden deelnemers ontsnappen uit de auto die het zwembad werd ingereden", vertelt Van der Ven, samen met Jesse Deenen initiator van de training. De bijzondere en spectaculaire cursus werd ook bezocht door burgemeester Mark Buijs en bestond naast het laten afzinken van een voertuig uit verschillende theoretische en praktische aspecten. Zo leerden deelnemers welke stappen te nemen om zichzelf met andere slachtoffers veilig boven water te halen. Dit laatste gebeurde met behulp van poppen die als getroffenen fungeren.

LEERZAAM

,,Normaal gesproken leren onze leden in theorie hoe te handelen, maar worden situaties niet in de praktijk geoefend. Deelnemers gaven tijdens de training dan ook aan de slachtoffers zó snel te willen redden, dat ze de juiste acties vergaten. Ze vonden het lastig naar het wateroppervlak te moeten gaan om adem te halen nadat zij de autodeur onder water geopend hadden. Liever hadden ze de getroffenen meteen uit de auto gehaald. Tijdens de reddingsactie werd duidelijk dat dit niet kan. Een zeer leerzame ervaring dus," vindt Van der Ven.

De oefensituatie rondom een ijsongeval bleek het meest heftig. Van der Ven legt uit: ,,De deelnemers zwommen onder een donker zeil met twee gaten erin, die wakken in het ijs moesten voorstellen. Het was lastig de gaten te vinden, vooral toen de zwemmers een geblindeerde duikbril op kregen. Veel mensen waren hun oriëntatiegevoel kwijt. Maar de oefening is uiteraard veilig. Er zijn veel instructeurs aanwezig en er zijn voortdurend duikers onder water."

FEESTSEIZOEN

Het feestseizoen van de Reddingsbrigade kent naast deze eerste sensationele activiteit nog een aantal andere leuke momenten. ,, De jaarlijkse spelmiddag voor jeugdleden bevat dit jaar een aantal explosieve waterspellen en we nemen met een groep deel aan de Nieuwjaarsduik in recreatieplas De Langspier. Het hoogtepunt is dat de Nederlandse kampioenschappen, georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen, volgend jaar op 24 en 25 maart in Het Dommelbad plaatsvinden," zegt Van de Ven.

actieve club

Reddingsbrigade Boxtel is een actieve club van vrijwilligers, op zoek naar jonge leden die reddend willen zwemmen en hierover theoretische kennis en praktische oefening willen opdoen. ,,Als je goed opgeleid bent, kun je tijdens de zomer gaan werken als strandwacht. En daar verdien je ook nog wat mee", vertelt Van der Ven. ,,Bij onze brigade leer je hoe je in het water zelf veilig bent en blijft en hoe je een ander kunt redden. Maar reddend zwemmen is meer dan een sport. Je leert rustig te blijven in stressvolle situaties en tijdens calamiteiten. Ook leer je leiding geven, samenwerken en commando's geven."

De trainingen van Reddingsbrigade Boxtel vinden wekelijks op woensdagavond en zaterdagmiddag plaats in Het Dommelbad aan de Schijndelseweg. Geïnteresseerden mogen twee keer komen proefzwemmen.

FOTO'S BOVEN: In Het Dommelbad leerde Reddingsbrigade Boxtel hoe je kunt ontsnappen uit een auto die te water raakt. (Foto's: Peter de Koning).

Waterspektakel met Buurtsport

Niet alleen de Reddingsbrigade (zie bovenstaand artikel) organiseert een spraakmakende activiteit in het Dommelbad, ook Buurtsport Boxtel komt met een waterspektakel op de proppen.

Woensdag 3 januari ligt het zwembad vol met allerlei waterspellen waar kinderen hun zwemkunsten kunnen vertonen. Een heuse glijbaanrace, watervoetbalwedstrijden, springen voor punten van de duikplank: het kan allemaal in het zwembad. Iedereen met een zwemdiploma A kan meedoen. Inschrijven via aanmelden@buurtsportboxtel.nl, deelname kost 3 euro. Bij aanmelding naam, groep, school, zwemdiploma en telefoonnummer vermelden.


Kaarten bij Irene

Morgen, vrijdag 15 december vindt vanaf 20.00 uur de tweewekelijks kaartavond plaats bij voetbalclub Irene in sportpark De Laat aan de Kaal Hoefsteeg. Deelname kost 2,50 euro. De kantine gaat om 19.15 uur open.

In Het Dommelbad leerde Reddingsbrigade Boxtel zaterdag mensen hoe ze kunnen ontsnappen uit een auto die te water raakt. (Foto's: Peter de Koning).
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding