Afbeelding
Foto:

OOK PLAATSING LAADPALEN EN DOORSTEEK NAAR MARKT

Tuin gemeentehuis wordt parkeerterrein

In de binnentuin naast het gemeentehuis wordt momenteel een nieuw parkeerterrein gerealiseerd met plek voor 36 auto's. Via een looproute en een tunneltje door het gemeentehuis krijgt dit terrein een directe verbinding met de Markt. De ingang voor auto's komt aan de Rechterstraat, de uitgang aan de Dr. Van Helvoortstraat. Als het weer meewerkt, kan het parkeerterrein eind januari gereed zijn.

Lange tijd was de rijrichting van het nieuwe parkeerterrein andersom gepland: inrijden vanaf de Dr. Van Helvoortstraat (tussen raadzaal en Villa Phaf) en uitrijden via de nu ontmantelde fietsenstalling aan de Rechterstraat. Wethouder Eric van den Broek daarover: ,,We hebben er nog eens naar gekeken, maar uitrijden via de drukke Rechterstraat, vlakbij de kruising met de Fellenoord, is uit oogpunt van veiligheid niet wenselijk. Daarom draaien we de rijrichting om. In de Dr. Van Helvoortstraat komt ook een plateau om het autoverkeer af te remmen."

LAADPALEN

Van de 36 nieuwe parkeerplaatsen komen er zes beschikbaar voor elektrische auto's. Het Boxtelse bedrijf Ecotap zorgt voor de laadpalen. Het nieuwe parkeerterrein compenseert het verlies van 37 parkeerplaatsen door het autoluw maken van de Markt. Dit werk start eind augustus 2018 en duurt ongeveer drie maanden. Parkeerders op het nieuwe terrein kunnen straks de Markt te voet bereiken via een doorsteek met tunneltje door het gemeentehuis. Die passage moet eind februari 2018 gereed zijn en komt uit bij de fontein rechts naast de ingang van het gemeentehuis aan de Markt. ,,De doorgang gaat waarschijnlijk op slot buiten de winkeltijden. Dit gaan we nog nader bespreken met de winkeliers", aldus wethouder Van den Broek. Het werk aan de doorsteek wordt uitgevoerd door bouwbedrijf Koppen uit Liempde, de hoofdaannemer voor het binnenterrein is Van den Boomen, eveneens uit Liempde.

BOOM

In overleg met de Werkgroep Natuur en Landschapsbeheer Boxtel en Transitie Boxtel is een groenplan opgesteld voor het nieuwe parkeerterrein. De grote boom bij de voormalige fietsenstalling, duidelijk zichtbaar vanaf de Rechterstraat, blijft in elk geval staan. Andere bomen blijven eveneens staan of krijgen op het terrein een andere plek. In de binnentuin staat een stenen ornament met het gemeentewapen van Boxtel, nog afkomstig van het in de jaren dertig van de vorige eeuw gesloopte raadhuis aan de Markt. Het wapen wordt opgeknapt en schuift vijftien meter op.

FOTO BOVEN: Blik vanaf de Rechterstraat op het nieuwe parkeerterrein in aanleg. De markante boom bij de voormalige openbare fietsenstalling blijft staan. (Foto: Peter de Koning).