PLAN VOOR DORPSVERTEGENWOORDIGING

'Er komt veel op ons af, dus Esch: laat je horen'

CARRY DIRKX

Een naam hebben Kees van den Aker en Cees van Rooij uit Esch nog niet voor hun initiatief, maar ze weten wel wat ze willen: dat Esschenaren zich structureel gaan bemoeien met de toekomst van hun dorp. Meepraten, meedenken, plannen maken en mee beslissen. Die noodzaak is nu groter dan ooit, vinden ze, met de naderende opsplitsing van de gemeente Haaren. Daarom nemen de twee mannen het initiatief tot een dorpsvertegenwoordiging, in de hoop dat hun idee zich als een olievlek door Esch verspreidt. ,,We willen iets in beweging zetten."

De verkeersproblematiek in het dorp. Het uiteenvallen van de gemeente Haaren - en de toekomstige aansluiting van Esch bij de gemeente Boxtel. Nieuwbouw van de basisschool en misschien het dorpshuis. De aanleg van het haventje en de waterontdekplek en wat daar verder mee moet gebeuren. De ombouw van de N65, het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) en de gevolgen daarvan. De vervanging van de witte brug in de Spankertstraat. Het is nog maar een klein deel van de opsomming die Van den Aker en Van Rooij geven van onderwerpen die in Esch spelen. ,,Er komt behoorlijk wat op ons dorp af, de komende tijd", zegt Van den Aker. En daarover moeten Esschenaren zelf hun stem laten horen, vindt hij: in de vorm van een dorpsvertegenwoordiging.

VAN ONDERAF

Van den Aker en Van Rooij zien een mooi voorbeeld in het dorp Liempde. ,,Daar behartigt een stichting (SPPiLL - red.) de belangen van het dorp." Tegelijkertijd willen ze dorpsgenoten niet afschrikken met een vooropgezet plan. ,,We willen eerst iets in beweging krijgen, ons idee laten vallen. Het moet gaan leven, zonder voorschriften vooraf. Dan moet blijken of mensen in Esch dit ook willen. We vragen eigenlijk: 'Mensen, kom op, denk mee, voel je betrokken bij Esch.'"

Het tweetal wil jong en oud in beweging krijgen. De drijfveer? ,,We zijn bezorgd over de toekomstige leefbaarheid en levendigheid van Esch. Straks wordt er van alles besloten over het dorp, zonder dat de inwoners zelf meepraten. Wij willen dat er een structuur ligt waardoor we mee kunnen praten en meedoen. We willen dat er van onderaf, vanuit het dorp, mensen opstaan, die zich willen inzetten hiervoor en die dan ook gedragen worden door het hele dorp. Zodat er een groep mensen is die onze belangen vertegenwoordigt en we als Esschenaren een sterke, eensluidende stem laten horen. Nu is inspraak altijd ad hoc en versnipperd."

ONTVLECHTING HAAREN

Grootste trigger voor hun plannen is de toekomstige ontvlechting van de gemeente Haaren. ,,De kans is groot dat projecten gaan stilvallen. Wij denken dat het belangrijk is dat de Esschenaren nu zelf in beweging komen en de belangen van ons dorp vertegenwoordigen."

In februari of maart hopen Van Rooij en Van den Aker voor het eerst met zo'n twaalf mensen bij elkaar te komen om verdere plannen te maken. ,,We planten nu een zaadje en hopen dat er een boom uitkomt met allerlei zijtakken. En die boom gaan wij water geven."

Wie wil meedenken, kan zich melden bij Kees van den Aker via e-mail: akerkees@gmail.com.