Dans- en muziekpieten vermaken de lange rij wachtenden op zaterdagavond 2 december.
Dans- en muziekpieten vermaken de lange rij wachtenden op zaterdagavond 2 december. Foto:

SUCCESVOLLE DERDE EDITIE KRIJGT ZEKER VERVOLG EIND 2018

Boxtel verknocht aan Stapel op Sint

Voor de kasteeldeur staat in no time een indrukwekkende rij ouders en kinderen. Allemaal willen ze dolgraag naar binnen voor een ontmoeting met Sinterklaas en de vele verschillende pieten. Dat gaat uiteindelijk ook lukken, maar wie achter in de rij aansluit, moet rekening houden met een flinke wachttijd. Toch brengt iedereen dat geduld op. Er is ook genoeg te zien op het kasteelplein, waar de pieten dansen, steltlopen, met pakjes gooien en gek doen. In de garages aan de achterkant van het plein geven kookpieten een cursus pepernoten bakken en nodigt een grote pepernoot-sjoelbak uit tot een spelletje. De sfeer is onvervalst feestelijk en uitgelaten op deze mooie herfstavond vlak voor de laatste Stapel op Sint-dag.

BELEVING

,,Iedereen is superenthousiast en lovend. Ook op de sociale media zien we veel mooie berichten voorbij komen", vertelt Wim Ketelaars van de organiserende stuurgroep. ,,Ons doel is al drie jaar: kinderen een heerlijke beleving bezorgen. Doordeweeks voor de scholen en in het weekend voor families en gezinnen. We voelen ons trots dat we opnieuw aan de verwachtingen konden voldoen." Namens de stuurgroep deelt Ketelaars een groot compliment uit aan de 150 vrijwilligers die zich twee weken lang op allerlei manieren hebben ingezet. En ook de 67 'Vrienden van Stapel op Sint' zijn volgens hem onmisbaar door de belangeloze inzet van geld, spullen en menskracht. ,,Je kunt als stuurgroep verzinnen wat je wilt, zonder deze mensen begin je niets", benadrukt Ketelaars.

BOEKJE

Nieuw dit jaar was het Sinterklaasboekje met onder andere het programma, een kleurplaat, twee plattegronden, een actie bij de winkeliers, een wensenlijstje en liedteksten. Alle kinderen van de groepen 1, 2 en 3 kregen dit via school en tijdens de intocht op zondag 19 november. Ook bij Stapelen lagen exemplaren. Het boekje was een succes en verschijnt volgend jaar zeker weer.

Ook de inzet van muziekpieten was dit jaar een noviteit die in 2018 zeker een vervolg krijgt. De bezoekers hadden veel waardering voor de muzikale zwarte pieten van de Red River Band, de Jasband en The Ducktownband.

AFWACHTEN

Vorig jaar verwelkomde Stapel op Sint ongeveer 6.000 bezoekers in drie weken en drie weekenden. Dit keer kregen Sint en zijn pieten 5.200 gasten over de vloer, maar dan verdeeld over twee weken en twee weekenden. ,,Dat is echt superveel", vindt Ketelaars. Een voorspelling voor eind 2018 wil hij niet doen. Natuurlijk komt er een vierde editie van Stapel op Sint. Of dat weer in en om kasteel Stapelen kan, is zeer de vraag omdat het kasteel te koop staat. Maar de stuurgroep weigert zich daar nu al druk over te maken. ,,We wachten het rustig af. Als er een koper komt, zoeken we daar contact mee en bekijken we samen de mogelijkheden. Mocht dat afketsen, dan gaan we op zoek naar een andere mooie locatie. Nee, we hebben nu nog niets op het oog. We hebben er een jaar de tijd voor."

BELGIE

Sinterklaas heeft enorm genoten van wat hij noemt een 'gigantisch mooi kinderfeest'. Hij reageert: ,,Al die kinderen uit Boxtel en omgeving. Maar ook uit de omgeving van Rotterdam, Amsterdam, Groningen. Er kwamen er zelfs een paar uit België. Het was een feest van twee weken, volgens mij het langst durende feest van Boxtel. Fijn ook dat iedereen weer gratis naar binnen mocht, dat houdt het feest laagdrempelig. Het zou mooi zijn als ik eind 2018 weer in het kasteel mag logeren. Stapel op Sint is een prachtige activiteit die Boxtel niet mag laten schieten."

In de slaapkamer van de Sint inspecteren de kinderen de ringenkist. (Foto's: Peter de Koning)
Op de foto met Sint en piet. Veel van zulke foto´s verschenen op sociale media.
Pepernoten bakken was een van de vele activiteiten in het kasteel.
De brug staat vol, kunstlicht zorgt voor een bijzondere sfeer.
Sint en zijn pieten komen eind volgend jaar graag terug naar Boxtel.
De cursus daklopen was populair.