Afbeelding
Foto: Peter de Koning

What's Up, Fiona?

Fiona Westerman (12) speelt trombone. Komend weekeinde doet zij mee tijdens de twee uitverkochte uitvoeringen van Kidz got Talent, het jeugdpromconcert dat het leerlingenorkest van de Gildenbondsharmonie in de Tijberzaal op de planken brengt. Als solist én in het orkest.

Hoe lang blaas je al trombone? ,,Ongeveer vierenhalf jaar bij het leerlingenorkest van de Gildenbondsharmonie en krijg les van dirigent Mari van Gils."

Wat vind je zo leuk aan dit instrument? ,,Er komt een mooi geluid uit. En je kunt er ook verschillende dingen doen. Zo ontstaan grappige klanken door de schuif naar beneden te duwen. Dit noem je een glissando. Je glijdt dan van de ene toon naar de andere."

Hoe kwam je bij het idee auditie te doen voor Kidz got Talent? ,,Ik zou sowieso al meespelen omdat we de solisten als leerlingenorkest begeleiden. Ik wil graag soleren. Het nummer dat ik vertolk, is leuk en ook best moeilijk. Maar het past goed bij me. Nee, ik ga niet verklappen welk nummer het is."

Hoe ging je auditie? ,,Ik vond het best goed gaan. Sommige dingen had ik wat beter kunnen spelen. Maar ik ben tevreden."

Wat vind je het meest spannend? ,,Mijn solo vind ik het meest spannend. Maar ik heb al wel eerder in mijn eentje op het podium gestaan. En ik heb in vierenhalf jaar ook al vaak met anderen opgetreden. Ik denk in totaal ongeveer dertig keer."

Waar kijk je het meest naar uit tijdens Kidz got Talent? ,,Dat ik een solo mag vertolken natuurlijk. En dat mijn ouders en oma komen kijken. Er wilde ook nog een vriend komen, maar beide voorstellingen zijn al uitverkocht. Ik heb er heel veel zin in, we spelen mooie nummers."

Hoe bereid je je voor? ,,Ik probeer me te ontspannen en blaas de stukken van tevoren nog een keer goed door. Ik gluur ook stiekem de zaal in om te zien hoe druk het is en zeg tegen mezelf dat het gaat lukken."

Wat wil je met je trombonespel bereiken? ,,Zolang ik het leuk vind, blijf ik dit instrument bespelen. Maar niet als beroepsmuzikant, want ik word rechercheur." (Foto: Peter de Koning).