Michael Boogerd legde zijn kaarten open in Podium Boxtel aan het publiek. De dopingzondaar vertelde uitvoerig over zijn eigen aandeel, maar liet zijn voormalig collegarenners ook nu nog buiten schot. (Foto: Albert Stolwijk).
Michael Boogerd legde zijn kaarten open in Podium Boxtel aan het publiek. De dopingzondaar vertelde uitvoerig over zijn eigen aandeel, maar liet zijn voormalig collegarenners ook nu nog buiten schot. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Besproken wielrenner in Podium Boxtel

De ontmanteling van vedette Michael Boogerd

Coen Verbeek

Michael Boogerd was jarenlang Nederlands meest favoriete wielrenner. Die vedette zat vrijdagavond in een goed gevuld Podium Boxtel waar presentator Eddy van der Leij hem ondervroeg, onder meer naar zijn dopinggebruik. Het publiek luisterde ademloos.

In de stromende regen pakte Michael Boogerd op 5 juli 1996 een touretappe. Hij bleef Melchior Mauri voor en kwam in Aix-les-Bains als eerste over de streep. Wielerminnend Nederland omarmde de Hagenaar. Zes jaar en negentien dagen later op een snikhete dag start het peleton van de Tour de France in Les Deux Alpes op weg naar La Plagne: de koninginnenrit. De Col du Galibier, de Col du Telegraphe en de Col de la Madeleine voeren de renners naar het bekende Franse skioord. Daar wint Boogerd en brengt hij de hele natie in vervoering in een jaar waarin in één week de eerste politieke moord sinds 1672 plaatsvond en waarin Feyenoord de UEFA-Cup won.

Op de laatste klim was de souplesse uit zijn benen verdwenen, zijn lichaam schudde en schokte, maar alles maakte plaats voor een juichende renner aan de meet die zijn tanden blootlachte. ,,Mag ik uw gebit even zien", gaf sportverslaggever Mart Smeets die dag aan. Boogerd beleefde toen zijn met voorrang mooiste sportmoment. Een bergetappe vanjewelste, gewonnen door een renner van het vlakke land.

Op 6 maart 2013 bekende hij meerdere malen doping te hebben gebruikt in zijn succesvolle wielerloopbaan. De ontmanteling van een vedette was een feit.

BEWONDERING

Opvallend tijdens de avond in Podium Boxtel, was dat hij - ook nu nog - geen enkele collega wilde verlinken. ,,Ik zou willen dat het ook mijn deurtje voorbij was gegaan. Renners die de dans zijn ontsprongen, laat het zo zijn." Boogerd nam alle tijd. De toeschouwers kwamen met prangende vragen.

De voormalig prof-wielrenner, die als ploegleider in 2018 voor de ploeg Roompot-Nederlandse Loterij achter het stuur zit, onthulde alles. Zijn openheid oogstte bewondering. Hij schetste de wielercultuur op treffende wijze. De avond bracht heerlijke ingrediënten voor de vele wielren-enthousiastelingen in Boxtel. Zij hingen aan de lippen van een van de beste klimmers uit het gilde. ,,De heroïek in wielersport sprak me het meest aan. Een rit winnen met alle toeters en bellen die erbij passen..."

AFZIEN

Zijn voormalig ploegleider Adrie van Houwelingen schreeuwde het hem toe tijdens die heroïsche koninginnenrit in 2002. ,,Op de Madeleine riep hij dat ik die dag op weg naar La Plagne geschiedenis kon schrijven. Ik kreeg hoop en moraal. Vanaf Albertville schakelde ik een paar tandjes bij en toen wist ik dat het goed zat." Hij was grijs van het afzien, maar even later finishte Boogerd in het hartje van een prachtig Frans wintersportoord. En afgelopen vrijdagavond oogstte hij in een Boxtels theater applaus voor die prestatie.

Boogerd knoopte het ene verhaal aan het andere. In 1999 won hij in een prachtige sprint de Goldrace van Lance Armstrong in de Limburgse heuvels. ,,Ik kon de koers voor 200.000 dollar aan de Texaanse tourheld verkopen, maar ik wilde een klassieker winnen." Hij vertelde over de beroemde Tour van 2007 waarin Michael Rasmussen werd ontmaskerd en hij vertelde over zijn boezemvriend Steven de Jongh, ook een bekennende dopingzondaar. Boxtel genoot en Boogerd oogstte lof voor de manier waarop hij zijn belevenissen deelde.

KEERZIJDE

,,Ik dacht dat na het koersen het grote genieten begon. Maar ik was niet heel gelukkig na mijn loopbaan. Ik had geen doel meer", schetste de Hagenaar zijn leven na het wielrennen toen hij in 2007 stopte. Zes jaar later bracht zijn dopingbekentenis de keerzijde aan het licht. Het boegbeeld van het Nederlandse wielrennen bekende, na jaren van ontkenning. ,,Ik heb geen spijt van die bekentenis, die kon niet meer achterwege blijven. Ik vind het wel jammer dat ik jarenlang de dopingcultuur in stand hield. Ik stond voor een groot dilemma: wil ik wielrenner blijven of ben ik wielrenner af. Maar ik wilde blijven presteren." De drive in hem won het van de twijfel.

,,Het gebruik was de norm. Dat was niet meer te stoppen." Hij sleepte niemand in zijn bekentenis mee. Niemand. Het leek dat ook het Boxtelse wielerpubliek vrijdag daar iets eerlijks en oprechts in zag. Waar collega Thomas Dekker in zijn boek Mijn gevecht Boogerd aan de schandpaal nagelde, ging Michael niet mee in die trend. ,,Toen ik voor het eerst doping gebruikte, kwam ik bedrogen uit. Het deed toen niets." Later was het spul in bepaalde periodes gedurende tien jaar zijn bondgenoot.

BUIGING

De Hagenaar maakte een diepe buiging voor Wout Poels die in 2016 Luik-Bastenaken-Luik won, de favoriete klassieker van de renner uit Den Haag. En natuurlijk was er lof voor Tom Dumoulin, winnaar van de Giro in 2017. ,,Met respect", zo oordeelde Boogerd. ,,Nu rest alleen nog de Tour in 2018", zo blikte hij alvast vooruit.

En in dat jaar zit Boogerd weer achter het stuur bij Roompot-Nederlandse Loterij en mag hij zijn ervaring delen met talentvolle renners. Boxtel kreeg daarvan alvast een geweldig voorproefje in een meer dan boeiend wielercollege.


Bas Schel presenteert ZIJN EERSTE kindervoorleesboek

Illustrator steekt middeleeuws verhaal in modern jasje

JOLEEN VAN ROOIJ

'Een onvervalste mijlpaal, mijn eerste kindervoorleesboek' kondigde Bas Schel eerder al via sociale media aan. Vrijdag toonde de Boxtelse illustrator stralend het allereerste exemplaar van 'Karel en Elegast, een verhaal van een keizer, een dappere ridder en een schurk'.

,,Dit boek is opgedragen aan mijn vader. Ik luisterde als kind vaak naar zijn verhaal over deze historische figuren. Mijn vader is Neerlandicus, mijn voorliefde voor vertellingen over de middeleeuwen heeft daar beslist mee te maken. Hij heeft ook meegekeken tijdens het schrijfproces waarbij ik zijn versie in mijn eigen woorden heb willen vertellen", aldus Schel.

INSPIRATIE

In de dertiende eeuw verscheen het Brabantse geschrift 'Karel ende Elegast': een verzenboek over keizer Karel de Grote die in een droom opdracht van een engel krijgt uit stelen te gaan om zodoende te kunnen overleven. Anno 2017 publiceert Bas Schel in een rijk geïllustreerd kinderboek zijn kijk op dit historisch verhaal.

De inspiratie voor zijn prachtige tekeningen haalde Schel uit zijn omgeving. ,,In ons gezin met jongens vliegen de ridders en kastelen je om de oren. Mijn neefje Daan speelt keizer Karel in het boek. Nichtje Isa is de goede fee en vervult in het boek ook nog een bijrol als zangeres. Onze zoon Teun heb ik gecast als ridder Elegast. Jongste zoon Pim heb ik later nog wel wat uit te leggen, vrees ik: hem heb ik vermomd als schurk in dit boek", vertelt Schel lachend.

BUITEN DE LIJNTJES

Digitaal tekenen is de grote passie van Schel. ,,Als kind al tekende ik vrij veel. Ik weet nog precies wanneer ik digitaal 'los' ging. In 2012 was ik werkzaam bij gemeente Boxtel (senior communicatieadviseur - red.) en kregen ambtenaren een iPad. Ik dacht toen: tekenen op een Apple moet vast ook kunnen. Op het moment dat ik deze toepassing ontdekte, was ik meteen verkocht." Volgens Schel kan iedereen die een rondje, vierkant en een driehoek kan maken, leren tekenen: ,,Het is gewoon een kwestie van veel vlieguren maken. Met regelmaat plaatste ik de afgelopen jaren werk op social media."

De Boxtelse kunstenaar Ferdy Steger gaf Schel destijds commentaar en dat deed hem de ogen openen. ,,Hij reageerde met: het ziet er leuk uit, maar kleur verdomme eens buiten de lijntjes! Sindsdien hanteer ik een losse stripachtige cartooneske stijl waarbij ik me laat inspireren door de onbevangenheid van kinderen. Daar word ik blij van."

BOEK NUMMER TWEE

Een tweede boek met daarin een 'leukere rol voor Pim' is inmiddels ook in de maak. Het wordt een verhaal over de gevolgen van verwaarlozing van de aarde. In dat boek reizen vier kornuiten af naar een toekomst die er niet zo florissant uitziet. Schel is sinds twee jaar werkzaam als clustercoördinator communicatie in de gemeente Heusden. ,,Ik geniet volop van mijn baan, het is echter mijn ultieme droom van mijn hobby mijn beroep te kunnen maken." Voor zijn huidige werkgever illustreerde Schel onlangs het jaarplan van Heusden.

'Karel en Elegast' is mede tot stand gekomen door uitgeverij Kirjaboek. Bestellen kan via e-mail: basschel22@gmail.com.

Illustrator Bas Schel maakte een voorleesboek voor kinderen op basis van het middeleeuwse verhaal over Karel ende Elegast. (Foto: Peter de Koning).
Afbeelding