VIC I (1970) Pieter Dorenbosch
VIC I (1970) Pieter Dorenbosch Foto: SOC De Waggelaars

ZATERDAG 14.11 UUR ONTHULLING KUNSTWERK BIJ ZWAANSE BRUG

Waggelaars krijgen hun 'standbildje'

Op d'n elfde van d'n elfde werd dit jaar Christian van Zogchel ingehuldigd als 31e carnavalsprins van Eendengat. Hij noemt zich Donald V. De voorgangers die deze naam droegen, namen kort na het 50-jarig bestaan van openbaar carnaval in Boxtel het initiatief voor de oprichting van een 'standbildje' bij de viering van het elfde lustrum. Zaterdag 9 december wordt het plastiek dat kunstenaar Pierre van Amelsvoort maakte om 14.11 uur onthuld bij de Zwaanse Brug.

De vierde en voorlaatste Donald, Frank van Heesch, nodigde in januari 2014 zijn drie voorgangers uit op de koffie. De eerder dit jaar overleden Noud Hermans toog daarvoor samen met Gerard Smits en Henk van Weert naar Lennisheuvel.

De ontmoeting leidde tot een stortvloed aan ideeën om carnaval een impuls te geven. Een gedichtenwedstrijd onder de Boxtelse schooljeugd was snel georganiseerd, maar een van de andere suggesties had meer voeten in aarde. Wat zou dit viertal het leuk vinden als er met de viering van het elfde lustrum een kunstwerk in de openbare ruimte geplaatst kon worden. Een object om duidelijk te maken dat carnavalsrijk Eendengat onlosmakelijk met Boxtel is verbonden en de inwoners al meer dan een halve eeuw plezier en creativiteit bezorgt.

PIKETPAAL

Het gemeentebestuur, de Stichting Openbaar Carnaval (SOC) en de SOCiëteit van d'Aauw Waggel (de vereniging van oud-prinsen en hun adjudanten) omarmden het idee. En dus kon prins Donald IV in 2015 samen met een groepje voormalige pretpotentaten een piketpaal slaan op de plek voor het monumentje: bij de zittrappen op de oever van de Dommel, nabij de Zwaanse Brug. Later werd besloten om het beeldje aan de andere kant van de brug en op de andere oever te situeren: nabij de monumentale Villa Het Hof waar nu restaurant De Rechter is gevestigd.

Sindsdien is er driftig gespaard en 'geschooid' om de nodige financiën bijeen(d) te krijgen voor de vervaardiging van een bronzen kunstwerk. Velen doneerden de afgelopen jaren tijdens inzamelingen gedurende de carnavalsdagen. En de verkoop van zogeheten kunstcertificaten zorgde de voorbije maanden dat het 'kunstfonds' verder werd gevuld.

Ook werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven waarvoor Paul Hermans, Paul Simons, Bert Snellaars en Huub Thorissen inzendingen aandroegen. Én Pierre van Amelsvoort. Diens ontwerp werd uiteindelijk gekozen en uitgevoerd. Hoe zijn creatie tot stand kwam, deed de kunstenaar twee weken geleden al uit de doeken in deze krant.

JUBILEUMFEEST

SOC nodigt iedereen(d) uit om de onthulling zaterdag bij te wonen. De korte plechtigheid wordt muzikaal omlijst door plaatselijke carnavalsorkesten die ook een gezamenlijk nummer ten gehore brengen. Vooraf ontvangt SOC genodigden voor een feestvergadering in een tent achter lunchroom Meneer van Dommelen. Bovendien kunnen belangstellenden die dag de openbare jubileumexpositie bezoeken die is ingericht in een leegstaand winkelpand aan de Rechterstraat 50. Die tentoonstelling is tot aan carnaval elke zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur geopend. Zaterdagavond loopt in hofpaleis Denziz vanaf 19.55 uur een openbare feestavond ter gelegenheid van 55 jaar openbaar carnaval van stapel.


Eendengat, spotrijk voor de Boxtelaren

Na het eerste jaar te zijn omgedoopt tot Keistampersdurp wijzigde de op 6 december 1963 opgerichte prinsenvereniging de naam van het Boxtelse spotrijk in Eendengat. Die naam zorgde door de jaren heen voor veel creativiteit.

De prinsenvereniging nam de organisatie van openbaar carnaval over van Boxtel Vooruit. De ruim dertig aanwezigen waren tijdens de oprichtingsvergadering van mening dat de in 1962, tijdens de eerste optocht, gelanceerde Jaske d'n Dubbelden (een persiflage van Jas de Keistamper) niet de geschikte schertsfiguur was.

Uiteindelijk werd de eend uit het gemeentewapen gekozen als ludiek carnavalssymbool. Dat leidde tot inmiddels ingeburgerde termen: waggelaars (feestgangers), eendenkooien (kroegen), waggelwater (bier) en eendentrek (optocht). Het was snel duidelijk: de eend was uitermate geschikt als schertssymbool en leidde tot veel creativiteit.

BESTUURSCRISIS

In 1965 bakende prinsenvereniging De Waggelaars haar juridische en financiële zaken af met de vorming van de Stichting Openbaar Carnaval (SOC). Eind jaren zeventig werd daarnaast de Stichting Openbaar Jeugd Carnaval (SOJC) gevormd, waarin De Knokkers zich inzet voor de Boxtelse donseendjes. Jarenlang was de organisatie van het volksfeest op deze manier gewaarborgd.

Een poging om carnaval te vernieuwen, leidde in 2001 echter tot het vertrek van de hofkapel én een bestuurscrisis. Even leek het erop dat de SOC werd ontbonden, maar dankzij de plaatselijke carnavalsclubs maakten enkele opgestapte bestuursleden een doorstart.

Momenteel wordt het SOC-bestuur gevormd door president Jan de Koning, Auke Stook (staatssecretaris), Louis van Besouw (minister van Financiën), Mark Kluijtmans en Michel Vessies. De prinsenvereniging leidt sinds eind vorige eeuw een slapend bestaan.

RANDÉRO I (1971) Jan van Horen
HENDRIK VIII ('74) Henk v. Heesewijk
Stefano I (1991) Albert Poorte
PEER II (1992) Piet Spierings
FONS II (1993) Fons van Elderen
JAN III (2008) Jan de Koning
TEUN I (2010) Teun Schalkx
PAUL I (2012) Paul Hermans