COMBINATIE95 SPREEKT GEDEPUTEERDE AAN

Geduld raakt verder op voor woningen Liempde

PÅL JANSEN

In navolging van oppositiepartijen CDA Boxtel-Liempde en Balans dringt nu ook Combinatie95 aan op snellere woningbouw in Liempde. De brief is echter niet gestuurd naar het college, maar naar gedeputeerde Erik van Merriënboer van Provincie Noord-Brabant. Initiatiefnemer Joep Schalkx stelde de brief samen met een groep van een kleine tien Liempdse inwoners op. ,,Wij merken dat de gemeente Boxtel graag wil, maar dat het stagneert bij de provincie."

De brief is dan ook niet bedoeld om 'zijn' wethouder Peter van de Wiel te passeren, ,,maar ter ondersteuning", aldus Schalkx. De brief gaat met name over woningbouw in het gebied tussen de Roderweg en Hamsestraat. Schalkx: ,,De gesprekken tussen de ambtenaren lopen nog, maar het komt steeds terug op die 'landelijke inpassing'."

Boxtel ziet voor het gebied ruimte om 80 tot 100 starters- en seniorenwoningen te realiseren. Mits ontwikkelaar Janssen/de Jong het perceel van de tomatenkassen van kwekerij Oerlemans over kan kopen en daar huizen mag bouwen. De provincie wil echter dat het vrijgekomen gebied bestemd wordt voor natuurontwikkeling, wat betekent dat er nog maar ruimte is voor ongeveer de helft van het beoogde aantal woningen. ,,Die gesprekken daarover gaan al tien jaar terug."

LEEFBAARHEID

In de brief dringen Combinatie95 en de groep inwoners aan op de woningbouw omdat de leefbaarheid van Liempde anders in het gedrang komt. ,,Als Provinciebestuur vindt u werken aan de leefbaarheid belangrijk, daar praat u vaak over", valt in de brief te lezen. ,,Nieuwe woningen zijn van essentieel belang om de leefbaarheid in Liempde in stand te houden."

Schalkx noemt in zijn brief de voorspelling van de gemeente Boxtel dat het aantal leerlingen van basisschool De Oversteek in 2024 is teruggelopen van 450 naar 350, waar het in 2011 nog 550 leerlingen waren. ,,Jonge stellen vertrekken uit Liempde omdat er te weinig woningen zijn. Hierdoor hebben de basisschool en de verenigingen te maken met teruglopende leerlingen- en ledenaantallen."

De brief is op 5 december verstuurd naar gedeputeerde Erik van Merriënboer van Provincie Noord-Brabant. Zijn woordvoerder laat weten dat de provincie eerst de briefschrijver wil beantwoorden alvorens de pers hierover te woord te staan.