Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Joop de Weger helpt administratief

'Niet oordelen en gewoon samen aan de slag gaan'

CARRY DIRKX

Joop de Weger (66) helpt als Boxtels Maatje mensen hun thuisadministratie op orde te krijgen. Vaak is dat bij mensen met schulden. Hij doet het vrijwilligerswerk met plezier. ,,Ik kom overal", zegt hij. ,,En het is leuk samen orde te krijgen in de administratie. Vaak is de opluchting heel groot. Mensen zijn blij dat ze hun problemen eindelijk kunnen aanpakken."

Nadat De Weger met pensioen ging, besloot hij vrijwilligerswerk te gaan doen. ,,Het is goed dat er dingen in je agenda staan; dat je een ritme hebt", vindt hij. Daarnaast wilde hij 'gewoon' graag iets doen voor anderen. Waarom? ,,Als niemand het doet, doet niemand het", is zijn nuchtere antwoord. Hij wilde zich gaan inzetten voor vluchtelingen in Boxtel, maar bij ContourdeTwern bleek meer behoefte aan vrijwilligers voor Schrijven & Blijven. Zij helpen mensen die hun administratie op orde willen krijgen. En dat stond De Weger ook wel aan.

Plastic zak

,,Als mensen in aanmerking willen komen voor schuldhulpsanering, moeten ze een administratie kunnen inleveren", zegt De Weger. Maar vaak is die er niet. ,,Mensen durven hun post niet meer open te maken en leven in ontkenning, uit angst. Als ik over de vloer kom, verschijnt niet zelden een plastic zak vol ongeopende post."

Vertrouwen scheppen: dat is het startpunt van De Weger. ,,Want alles wat privé is, komt boven tafel. Achter de cijfers zit het verhaal. Ik schep vertrouwen door niet te oordelen, door geen opmerkingen te maken. En gewoon aan de slag te gaan. We gaan samen rustig zitten en werken ons door de stapel post en rekeningen heen. De opluchting is vaak enorm, omdat er eindelijk een begin wordt gemaakt."

Moeilijk is het niet, een administratie bijhouden en ordenen, zegt hij. ,,Je moet niet meer uitgeven dan erin komt. Zo simpel is het. Maar als je het overzicht verliest, gaat het mis." Voor de duidelijkheid: dat ligt zeker niet altijd aan onverantwoorde

Boxtels
Maatje

uitgaven. En het komt in alle lagen van de bevolking voor. Veel moeilijkheden ontstaan door verwarring rond zaken van de belastingdienst, merkt De Weger. Bijvoorbeeld door toeslagen die al uitgekeerd zijn, maar later deels terugbetaald moeten worden.

VOLDOENING

Langzaam maar zeker zorgt hij ervoor dat iemands administratie weer op orde komt, samen met degene voor wie hij het doet, totdat die het weer zelf kan overnemen. Ook dan komt het neer op langzaam vertrouwen opbouwen. ,,Dan zijn we samen bezig en zeg ik: 'Kijk eens hoe goed het gaat! Nog even en je kunt het zelf'. Dat lukt niet altijd, maar dan wordt er naar een andere oplossing gezocht, in overleg met de medewerkers van de schuldhulpverlening van de gemeente Boxtel."

Het werk geeft voldoening. ,,Voor de mensen bij wie ik thuis kom en voor mezelf. Anders houd je het niet lang vol. Ik krijg er net zo goed iets voor terug."

Ook Boxtels Maatje worden? Kijk op: www.boxtelsmaatje.nl.

FOTO LINKS: Joop de Weger helpt als Boxtels Maatje mensen met hun thuisadministratie. Vaak wordt hij ingezet bij personen met schuldenproblematiek. (Foto: Peter de Koning).


Repair Café Boxtel

Transitie Boxtel en kringloopwinkel Het Goed houden zaterdag 9 december tussen 12.00 en 15.00 uur het Repair Café. Bezoekers kunnen er kleding en apparaten laten herstellen; ook is mogelijk om schaatsen te laten slijpen bij Het Goed aan de Industrieweg 6. Meer informatie: Johan de Dreu, telefoon (0411) 67 38 26.