Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

BOLIVIAANSE EXTRAVAGANZA TIJDENS KERSTACTIE JRL

Alle remmen los voor Cochabamba

PÅL JANSEN

Fietsen met je oma naar Parijs, een kanowedstrijd over de Dommel organiseren, fruitontbijtjes maken op de camping in Italië tijdens de grote vakantie. Een groep van twaalf scholieren van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) hield afgelopen maanden dit soort acties, of gaan die nog houden, om hun reis naar Cochabamba in Bolivia te bekostigen. Ze staan te popelen om in het voorjaar de tocht te maken naar het Zuid-Amerikaanse land om kansarme kinderen te helpen. De kerstactie op vrijdag 22 december moet voor nog wat extra's inkomsten zorgen.

Het dozijn scholieren bijeen bij het zithoekje boven het podium in de aula. Een aantal moet nog een actie houden, een paar hebben al een spannende periode


achter de rug. Zoals Ties Kuijpers en Margo Saris, die een kanowedstrijd over de Dommel hielden. Ties: ,,Zelf iets organiseren om aan je geld te komen, was echt een uitdaging. Wat vinden de mensen leuk, waar komen ze op af? De kano-race was overigens erg goed gegaan." Margo: ,,We hadden gehoopt op iets meer deelnemers, maar er waren er genoeg op afgekomen."

GEDREVEN

De leerlingen zijn dan ook gedreven, altijd op zoek naar een eurootje meer. Suze Swinkels: ,,We hopen ook met de kerstactie heel veel geld op te halen. Sowieso gaan we het oude bedrag van ruim 10.000 euro overtreffen." Luna: ,,Het is altijd leuk om meer op te halen dan de vorige groep. Maar we hopen natuurlijk ook dat de groep na ons meer binnenhaalt dan wij." Donya van der Schoot: ,,Zo moeten we steeds meer geld ophalen voor de kinderen van Cochabamba."

De opbrengst van de kerstactie van het JRL op vrijdag 22 december, is niet bedoeld om hun eigen reis te bekostigen maar dat bedrag gaat direct naar de projecten (het Salomon Klein weeshuis, stichting straatjongeren van Cochabamba en stichting Atiy) in de Boliviaanse stad. De leerlingen moeten middels eigen evenementen, bijbaantjes of op andere manieren 1.500 euro bijeen sprokkelen om hun reis te bekostigen. Donya: ,,Deze maand begin ik met huiskamerdiners. Dan maak ik allerlei Boliviaanse gerechten. Thuis kook ik al wekelijks, eenvoudig, maar wel lekker." Ze vervolgt: ,,Op mijn vaders werk heb ik al iets op de planning staan."

EXTRAVAGANZA

De kerst wordt bij het JRL óók een Boliviaanse extravaganza. Luna: ,,De aula wordt op een kerstachtige manier aangekleed maar er komt ook een rommelmarkt in Boliviaanse sferen." She-jin: ,,Het doel van de actie gaan we duidelijk naar voren laten komen."

Vermaak is er ook volop. Op een heuse mechanische lama (het nationale dier van Bolivia) kunnen mensen voor 50 cent een 'ritje' wagen. Er is een buitenbar met tapas en friet. Kinderen kunnen gerechtjes maken en verkopen. Er wordt een restaurant opgetuigd. De rommelmarkt, die jaarlijks wordt georganiseerd, moet ook de nodige centen opleveren. ,,Zolang we maar genoeg leuke spulletjes aanbieden", aldus Bas Smulders. En Carmen Swinkels zal haar, naar verluid, waanzinnige stem inzetten om het aanwezige publiek muzikaal te vermaken. En zo zullen er meer optredens zijn. Carmen: ,,We zijn ook bezig met een spookhuis en een escaperoom."

KNUFFELDIER

Kortom, de leerlingen trekken alles uit de kast om er weer een onvergetelijke actie van te maken. Om uiteindelijk de kinderen in de Boliviaanse stad wat extra's te bieden. Luna: ,,Ze delen bijvoorbeeld alles in de weeshuizen. Toen ik opgroeide, had ik wel duizend knuffels. Maar één knuffeldier zou voor een kind daar veel meer waarde hebben, dat diegene toch iets voor zichzelf heeft." Margo: ,,Er is veel armoede en honger. Maar op alle foto's en beelden die we gezien hebben, is ook veel vrolijkheid te zien."

De twaalf leerlingen zijn gespannen, maar ook heel erg benieuwd naar de ervaring die zij in het voorjaar gaan opdoen wanneer ze naar Bolivia vliegen en vervolgens met een bus door de bergen naar Cochabamba reizen. Zij houden ook blogs en vlogs bij van hun ervaringen: expeditie.jrl.nl. Tevens posten ze regelmatig iets op het Instagramaccount Expeditiejr. De kerstactie begint vrijdag 22 december om 10.00 uur en eindigt om 14.00 uur in de aula van Jacob-Roelandslyceum aan de Grote Beemd 3.

FOTO BOVEN: V.l.n.r. Roos Sonke, Suze Swinkels, Ties Kuijpers, Luna Poirters, Carmen Swinkels, Bente van Laarhoven, Margo Saris, Stijn Hessels, Bas Smulders, Evi Bakx, She-Jin Herber en Donya van der Schoot. Dit zijn de twaalf leerlingen die dit jaar alle remmen los gooien om geld in te zamelen voor kansarme kinderen in Cochabamba, Bolivia. (Foto: Gerard Schalkx).