'DOMMEL' VERHOOGT BELASTINGEN IN 2018

Waterschap: 1,5 miljoen extra voor aanpak klimaat

Waterschappen in heel Nederland hebben door klimaatverandering te maken met meer langdurige droogtes en kortstondige, hevige regenval. Oudere watersystemen die zij gebruiken, moeten vervangen, gerenoveerd of verbouwd worden om dit op te kunnen vangen. Hetzelfde geldt voor waterschap De Dommel: dat wil in 2018 voor 1,5 miljoen euro aan extra maatregelen nemen om het waterbeheer klimaatbestendiger te maken. In het jargon ook wel 'klimaatadaptatie' genoemd. En dat betekent ook meer waterschapsbelasting...

Langere droogteperiodes betekenen voor waterschappen dat zij meer moeten doen om het grondwater op peil te houden, zodat vooral agrarische bedrijven beschikken over voldoende water. Terwijl tijdens en na hevige regenval in een korte periode veel water verwerkt moet worden.

Het algemeen bestuur van waterschap De Dommel moet vanwege alle extra maatregelen dat het neemt, ingegeven door de extreme wateroverlast in juni 2016, meer geld uittrekken. Watergraaf Peter Glas: ,,De klimaatverandering gaat meer extreme perioden brengen. Daarom wordt juni 2016 niet als incident gezien (extreme regenval in zorgde toen voor een enorme belasting op onder meer de rioolwaterzuiveringssystemen - red.), maar als een alarmsignaal. Niet alleen voor het waterschap, maar ook voor gemeenten, bewoners en bedrijven."

Wat dit inhoudt voor huishoudens, is afhankelijk van hun woonsituatie. Zo betaalt meerpersoonshuishouden met een eigen huis van 200.000 euro 2,82 euro meer dan in 2017. Een meerpersoonshuishouden met een huurwoning betaalt 1,80 euro meer betalen dan in 2017. Agrarische bedrijven met 25 hectare grond en opstallen van 240.000 betalen 61,22 euro meer in 2018.

105 MILJOEN EURO

De totale uitgaven van De Dommel zijn voor 2018 begroot op 105,3 miljoen euro, in totaal 2,8 miljoen meer dan in 2017. 55 procent wordt aan rioolwaterzuivering besteed, 45 procent aan veilig en voldoende water, zoals sloten- en beken-onderhoud. Het watersysteem wordt zo ingericht dat er meer afgevoerd kan worden en tegelijkertijd meer vastgehouden kan worden zodat de landbouw bij langere droogtes over voldoende water beschikt. Daarvan wordt bovendien 10 miljoen euro naar Rijkswaterstaat. Die zijn bezig met het programma Hoogwaterbescherming, gericht op het voorkomen van overstromingen vanuit de Noordzee en de rivieren.


D66 BOXTEL PRESENTEERT KANDIDATENLIJST

Lijstduwer Lestrade is in voor nog eens vier jaar wethouder

Een mix van nieuwe gezichten en oude rotten in het vak, zo stelde de politieke partij D66 Boxtel haar kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 samen. Lijstaanvoerder Jos Hegeman en Fons van Heesch (4) zijn de ervaren mannen, nieuwkomers Mariëlle Wijffelaars (2) en Thijs Hasters (3) completeren de top vier. Opvallende afwezige: wethouder Marusjka Lestrade. ,,Maar uiteraard doe ik mee."

Mariëlle Wijffelaars was jarenlang in dienst van dit nieuwsblad. ,,Ik kon pas de politiek in toen ik vorig jaar bij Brabants Centrum vertrok. Maar ik kon gelukkig meteen aanschuiven." Doordat ze negen jaar bij de krant werkte, bouwde Wijffelaars een grote dossierkennis op over verschillende thema's, verklaart D66.

Ook Thijs Hasters is een nieuw politiek gezicht. Hij deed al een poos bestuurlijke ervaring op. Op de plekken vijf tot en met acht staat ook een aantal nieuwe gezichten. Sandra Broos, zelfstandig adviseur op het gebied van overheid, onderwijs en ondernemen, staat vanwege haar achtergrond op de vijfde stek. Ook Sohib Iftikhar is nieuw. Hij is student aan de juridische hogeschool en deed ervaring op in de Tilburgse politiek.

Wiebe de Leijer is de zesde op de lijst, in het dagelijks leven architect met kennis van ruimtelijke ordening en openbare ruimte. Hij is tevens de campagnevoerder van D66 Boxtel deze gemeenteraadsverkiezingen. Willem Kalverda zet zich vanuit plek acht in voor duurzaamheid.

Opvallende afwezige bij de eerste acht is wethouder Lestrade. ,,Ik ben lijstduwer en wethouderskandidaat. Na zoveel jaar volksvertegenwoordiger te zijn geweest, wil ik niet meer in de raad zitten. Dat maak ik op deze manier duidelijk", licht ze toe. ,,Ik zet me echter graag nog een tijd in voor Boxtel."


BALANS HEKELT VEELHEID ONGEVALLEN

Boxtel pakt 'berucht' kruispunt Ladonk aan

PÅL JANSEN

Naar aanleiding van schriftelijke vragen van de fractie Balans beloofde wethouder Herman van Wanrooij vorige week tijdens de gemeenteraadsvergadering dat de kruising Kruisbroeksestraat-Ladonkseweg op bedrijventerrein Ladonk wordt aangepakt. Sinds het wijzigen van de voorrangssituatie en het rood maken van het asfalt in 2014 is het volgens de oppositiepartij een 'beruchte' kruising waar veel te vaak ongelukken gebeuren.

Fractievoorzitter Wim van der Zanden van Balans stelt dat het rood gemaakte wegdek veel te glad is. ,,Je schuift met je auto als je remt gewoon de kruising op."

Verkeerswethouder Van Wanrooij ziet echter ook een andere oorzaak in het toenemende aantal verkeersongelukken: ,,Vanuit beide richtingen komt het verkeer te snel aanrijden." Desalniettemin erkende hij het door Balans aangekaarte probleem. ,,Misschien is het kruispunt ook wel te glad geworden de afgelopen jaren."

Balans vroeg aan de wethouder om iets aan de verkeerssituatie te doen. Van Wanrooij zei toe dat begin 2018 het rode asfaltlaag op het kruispunt ruwer wordt gemaakt. Bovendien kondigde hij maatregelen aan die ervoor zorgen dat automobilisten hun snelheid temperen.