Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

OP LIEMT GEMUNT HOUDT HET GESPREK OVER WINKELS GAANDE

Professionalisering van de gunfactor

PÅL JANSEN

Het lijkt allemaal kommer en kwel in kleine kernen als het gaat om de dagelijkse boodschappen; winkeliers vertrekken en het aanbod verdwijnt. Maar in Liempde is er toch iets anders aan de hand. De laatste twintig jaar bleef het winkelaanbod nagenoeg hetzelfde, ondanks de crisis, opkomst van online winkelen en expansie van supermarkten. Waarom lukt daar wel wat in andere kleine dorpen niet lijkt te lukken? Brabants Centrum maakt een rondje door Liempde om dit geheim te ontrafelen. Vandaag: 'Op Liemt Gemunt'...

Vorige week kwam supermarktondernemer Jan Tax in deze serie aan het woord over 'zijn' supermarkt Coop. Maar hij houdt zich ook bezig met Op Liemt Gemunt, de actie waarbij mensen munten krijgen door lokaal boodschappen te doen en die zij weer kunnen investeren in lokale clubs en verenigingen. Het is tegelijkertijd een graadmeter om een inschatting te kunnen maken van hoe het financieel de Liempdse ondernemers vergaat (naast de winkeltjes voor de dagelijkse boodschappen doen ook andere ondernemers mee).

De eerste jaren liep de muntenactie storm: in 2010 en 2011 werd er nog 58.000 euro opgehaald. Maar dat bedrag daalde daarna aanzienlijk. In 2014 en 2015 kregen de verenigingen respectievelijk 15.000 euro en 14.000 euro. Een paar kanttekeningen echter: in beide jaren schatte de organisatie dat er nog zo'n 11.000 euro aan muntjes niet was ingeleverd. Ook gaat de munteninzameling alleen om de verkopen waarbij muntjes zijn uitgereikt. Ondernemers verdienen ook op andere manieren hun geld, business-to-business bijvoorbeeld. Bovendien lijkt het tij gekeerd, zegt Tax: ,,Het is tijdens de crisis een paar jaar wat minder gegaan, maar de laatste jaren geven krijgen we weer meer muntjes binnen." Die stijging werd in 2016 al ingezet (16.000 euro) en ook voor dit jaar is dat de verwachting, terwijl er iets minder ondernemers aan meedoen (18 tegenover 20 tot 23 ondernemers tegenover voorgaande jaren).

De economie trekt aan en de portemonnees worden wat eenvoudiger opengetrokken. Desgevraagd vinden diverse klanten de muntenactie sympathiek. Maar ze konden niet vertellen of ze daardoor meer uitgeven. Ook de winkeliers konden moeilijk aangeven of 'Op Liemt Gemunt' zorgt voor een omzetstijging. Een vraag die echter ook gesteld kan worden; wat als het er niet was? Iedereen is het er echter over eens: de muntjes horen bij Liempde. Tax: ,,Wij vinden het niet meer weg te denken uit het dorp."

HET VERHAAL

Wat wel een concreet resultaat oplevert: mensen praten door de actie over de winkels. ,,Toen vanuit de Ondernemersvereniging Liempde Op Liemt Gemunt werd gestart, hadden we ook de intentie om de leefbaarheid in het dorp te vergroten. Het had niets met de omzet te maken, maar om de verenigingen te steunen. Zodat het besef ontstaat dat ondernemers de clubs veel steunen én dat ze boodschappen kunnen doen in het dorp. Zo laten we de verenigingen het verhaal vertellen om in Liempde boodschappen te doen. Om die onderlinge verbondenheid met de ondernemers te benadrukken. Het ging in eerste instantie om dát besef, en dan is het mooi als het meer omzet oplevert." Het is, zo komt tijdens het gesprek naar voren, de 'professionalisering van de gunfactor'.

Met Op Liemt Gemunt wordt momenteel echter nagedacht om een lastig te bereiken groep meer in het dorp te laten winkelen: de jongvolwassenen en jonge gezinnen. ,,Die vloeit het meeste af naar Boxtel", vertelt Tax. ,,Voor ouderen is vaak toegankelijkheid belangrijk, jongere mensen zijn mobieler. Maar het heeft met meer factoren te maken hoor, ook met het aanbod in Liempde. Wat meer winkels erbij zou ook kunnen helpen."

De groep echter waar Tax over spreekt (25 tot 45), is ook simpelweg klein in Liempde: iets meer dan 800 inwoners vallen onder die groep tegenover zo'n 2.600 45-plussers. Dinsdag 12 en donderdag 14 december komt in de (digitale) kranten van Brabants Centrum dit onderwerp en alle andere onderwerpen die in 'Het Rondje Liempde' zijn besproken, uitgebreid aan bod. Dan volgt namelijk het slotstuk van deze reeks: 'Dit is het geheim van de winkeltjes in Liempde'.

FOTO BOVEN: Tijdens de jaarlijkse kerstmarkt 'Liemt Lopt Uit' wordt het eindbedrag van Op Liemt Gemunt bekendgemaakt. Na een dip tussen 2012 en 2015, stijgt het aantal muntjes weer dat de winkeliers kunnen uitgeven. (Foto: Gerard Schalkx, 2016).