DOG-GROEP WIL OPENHEID OVER DE KEI

Nieuwe mfa Gemonde in gymzaal basisschool

WENDY VAN LIJSSEL

Een vijfkoppige groep gaat zich namens Dorpsoverleg Gemonde (DOG) bezighouden met de nieuwe multifunctionele accommodatie (mfa) in Gemonde. Die wordt gerealiseerd in de gymzaal van de Sint-Lambertusschool. Binnenkort wordt kennis gemaakt met een projectleider van de gemeente Sint-Michielsgestel om te werken aan een nieuw dorpshuis voor alle inwoners.

Recent sloten onderwijskoepel Skipos, Leefbaarheidsgroep Gemonde en wethouder Koos Loose van de gemeente Sint-Michielsgestel een intentieovereenkomst om een nieuwe mfa te realiseren. Jean-Sebert van der Doelen, Jos Geerts, Theo Verbruggen, Tiny Schellekens en Gerrit van Oirschot vormen nu een groep die zich daar vanuit het DOG mee bezig gaat houden.

Volgens het ontwerp van de nieuwe MFA wordt de huidige gymzaal van basisschool Sint-Lambertus voor meerdere doeleinden ingezet. Zodat er in de toekomst bijvoorbeeld toneelvoorstellingen en (koor)concerten gehouden kunnen worden. ,,Het plan is om rondom de huidige gymzaal nog enkele ruimtes van uiteenlopend formaat te maken. Verder komt er een verbinding tussen de gymzaal en het kindcentrum. Het wordt zo gemaakt dat het multifunctioneel is voor velen", leggen de groepsleden uit.

OPENHEID

Na alle verwikkelingen en gebeurtenissen rondom dorpshuis De Kei, dat per 1 januari 2018 sluit, is het noodzakelijk dat er vaart wordt gemaakt, legt het vijftal uit. ,,Voor de leefbaarheid is een dorpshuis van essentieel belang. Een centrale plek waar activiteiten ontplooid worden, voorstellingen gehouden worden, workshops, vergaderingen. Een ontmoetingsplek voor jong en oud." Ze vervolgen: ,,In het verleden is al eens nagedacht om uiteindelijk de Sint-Lambertuskerk in te richten als ontmoetingsplek."

Het kerkbestuur zag dat echter niet zitten. ,,Een nieuw dorpshuis tegenover het oude leek daarna een hele goede optie. De grond waarop De Kei staat en de enorme tuin erachter lenen zich goed als bouwgrond voor woningen voor met name starters en senioren. Ook die zijn hard nodig. Het bestuur van De Kei heeft in een eerder stadium de eerste contacten met Skipos gelegd. Wij namen het roer over. Vanwege de slechte relatie met de gemeente gooide De Kei de knuppel in het hoenderhok en trok zij zich terug uit alle besprekingen. Er zijn meerdere pogingen gedaan om het bestuur in het proces mee te nemen", aldus de heren.

HAALBAARHEIDSPLAN

Zij zetten hun vraagtekens bij een aantal gepasseerde zaken rondom De Kei zoals de statuten die in 2015 gewijzigd werden als ook de doelstellingen en regels omtrent liquidatie. Ook drong het DOG ruim twee jaar aan op meer Gemondenaren in het bestuur van dorpshuis De Kei. Iets wat, volgens de heren, om onduidelijke redenen afgehouden werd.

,,Het zou goed zijn voor Gemonde als er openheid van zaken kwam", vertellen de mannen. ,,Het bestuur van De Kei gaf aan dat de opbrengsten na verkoop van het dorpshuis besteed worden aan maatschappelijke doelen in Gemonde. Wij denken dat een nieuwe multifunctionele accommodatie past in dat plaatje." Dan opgewekt: ,,Wij richten ons op de toekomst. Binnenkort maken we kennis met de projectleider. In maart hopen we een haalbaarheidsplan te presenteren en in 2019 heeft Gemonde zeker een nieuw dorpshuis."