'SPARREN TOT VIJFMAAL HERGEBRUIKEN'

De Schoffel start met de verhuur van kerstbomen

MANON WAGNER

Mark van Esch komt, samen met kerstboomkweker Schout uit Waalre, met het initiatief om kerstbomen te hergebruiken. De eigenaar van biologische boerderij De Schoffel in Lennisheuvel vindt het zonde om alle kerstbomen elk jaar weg te gooien terwijl ze nog tot wel vijf keer gebruikt kunnen worden. Daarom gaat hij dit jaar voor het eerst kerstbomen verhuren. De bomen kunnen na de feestdagen weer bij hem ingeleverd worden. Voor wie volgend jaar dezelfde boom in huis wil hebben, kan deze eind 2018 weer ophalen bij De Schoffel.

Het hergebruiken is geen nieuw initiatief in Nederland, Schout heeft er al enige ervaring mee en weet daarom wat de meest geschikte soorten zijn en hoe de bomen het beste afgeleverd en opnieuw geplant kunnen worden. Dit jaar kunnen mensen in Boxtel kiezen uit drie soorten, namelijk: fijnspar, de Servische spar en de relatief nieuwe soort Abies fraseri. De bomen worden gekweekt op eigen grond, zonder chemische middelen als kunstmest of bestrijdingsmiddelen. De bodem voldoet aan de strenge eisen van het biologisch kweken. Dat maakt het initiatief niet alleen leuk, maar ook nog eens klimaatneutraal.

GEEN STATIEGELD

De prijzen van de kerstbomen zijn vergelijkbaar met die van andere kerstbomen. Het is wat extra werk om de bomen goed af te leveren, maar dit wordt gecompenseerd doordat de bomen weer terug de grond in gaan en niet opnieuw geplant hoeven te worden. Omdat het een nieuw initiatief is in Boxtel, heeft Van Esch een eenmalige actie voor zijn klanten. Dit jaar hoeven zij geen statiegeld te betalen voor een kerstboom. Om dezelfde kerstboom volgend jaar weer terug te kunnen vinden, krijgen alle bomen een label. Zo kun je een aantal jaren dezelfde kerstboom in huis zetten.

Kerstbomen bestellen kan tot 2 december in de winkel aan de Mijlstraat te Boxtel. Begin januari worden de bomen weer terug verwacht bij De Schoffel.


Sint-Joseph druk in Breukelen

Vervolg van voorpagina

Het groot onderhoud aan Ronduutje en Stenen Kamer loopt al enige tijd en is vóór kerst gereed. De meterkasten worden verplaatst naar de buitenzijde van de woning in een luifel, om in de woningen meer ruimte te creëren.

Andere werkzaamheden zijn: gevels reinigen, opnieuw voegen, goten en regenpijpen verbeteren, schoorstenen herstellen en het aanbrengen van nieuwe dakramen en dubbel glas. Ook de badkamers, toiletten en gedateerde keukens worden vervangen.

Al deze werkzaamheden zijn onderdeel van een totaalpakket maatregelen om het huurwoningaanbod in de wijk Breukelen te verbeteren. Dat startte in 2013 met de verbetering van eengezinswoningen aan de Van Hugenpothstraat, de oneven kant van de Van Rijckevorselstraat en Zandvliet. In 2015 volgden de huurwoningen aan de Doornakkerlaan en de even kant aan de Van Rijckevorselstraat. Woongebouw Den Bongerd (Annastraat) werd in 2016 binnen en buiten aangepakt.