NOTA JONGERENBELEID AANGENOMEN

Betere samenwerking nodig in jongerenwerk

PÅL JANSEN

De nota van wethouder Marusjka Lestrade over het jongerenwerk werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering aangenomen. Daarbij stuurt Boxtel voortaan zelf de jongerenwerkers aan: er komt een coördinator in dienst van de gemeente die een jongerenteam leidt. Alleen de fractie van het CDA stemde tegen. Het kostte echter wel wat overredingskracht van Lestrade om de raad zover te krijgen. Aanleiding voor de scepsis was een brief aan de raadsleden waarin manager Wil van Hattum van ContourdeTwern Boxtel zijn zorgen uitte.

Het belangrijkste punt in het debat over de nota van wethouder Lestrade, was de 'regierol' van de gemeente Boxtel, die met dit beleid het jongerenwerk aanstuurt en meer verantwoordelijkheid op zich neemt. Zoals het beheer van B-Town. ,,Het college wordt feitelijk het bestuur van jongerencentrum B-Town, willen we dat?", vroeg Nico Bulter van PvdA/GroenLinks zich af. ,,Waarom moeten we zelf de regie voeren over de uitvoering?", zei Kubra Atalay van oppositiepartij CDA. ,,Hoe vervul je die regierol", wilde Erica Vos van Balans weten. Soortgelijke vragen kwamen ook van INbox en Combinatie95. Tot frustratie van Jos Hegeman van D66, die 'zijn' wethouder verdedigde. ,,Met deze nota nemen we juist onze verantwoordelijkheid."

Lestrade legde uit dat er beter 'integraal' gewerkt moet worden. ,,Ik wil dat er samengewerkt wordt en niet dat iedere organisatie zijn eigen belang nastreeft", stelde ze. ,,Zo werkt de gemeente Boxtel. In het Sociale Wijkteam doen we precies hetzelfde. Daar zitten ook verschillende zorgpartijen en als we een specialist nodig hebben, vliegen we die in", aldus de wethouder. ,,De relatie met ContourdeTwern is dan ook zakelijk. Als ik iets nodig heb voor jongerenwerk, dan koop ik het in."

BRIEF

De zorgen over de uitvoering werden ingegeven door manager Van Hattum van welzijnsorganisatie ContourdeTwern Boxtel. In zijn brief van 15 november schreef hij dat er een 'knip moet komen tussen regie op beleid en regie op de uitvoering'. Simpel gezegd: de toekomstige coördinator zou zich te veel met de uitvoering gaan bemoeien. ,,Volgens het beleidsstuk neemt de gemeente zelf twee jongerenwerkers in dienst", aldus Van Hattum. ,,Het is niet duidelijk hoe deze coördinatoren hun werk gaan uitvoeren."

MOTIE

De fractie van Balans diende een motie in om de 'regie op beleid' en de 'regie op de uitvoering' gescheiden te houden. Lestrade: ,,Wij willen ook een duidelijke scheiding tussen beleid en uitvoering. Maar de regie daarover, dat moeten wij in eigen hand hebben. Dat móet wel, want dan kunnen we kijken of ons beleid ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd." Na de uitleg van Lestrade en een aanpassing in het document, werd de nota aangenomen.

Pagina 3: 'Kan iemand zeggen wat 'integraliteit' betekent?'