Afbeelding
Foto: Kunstlicht99

CONCERTSERIE KLASSIEK IN DE KERKEN

Blokfluiten maken fraai renaissanceweefsel

De Boxtelse liefhebbers van klassieke muziek - maar ook vele uit de regio - werden zaterdag enorm verwend. Het was de werkgroep 'Klassiek in de Kerken' gelukt om het blokfluitkwintet Seldom Sene te contracteren voor een uitvoering in de protestantse kerk. Een gouden greep, want de kerk zat bomvol met een uiterst geïnteresseerd en, zo bleek na afloop, enthousiast publiek.

De vijf vrouwen van Seldom Sene namen hun luisteraars mee door de paleizen en kathedralen van het Spanje uit de 16e eeuw. Dus zowel wereldlijke als religieuze stukken kwamen aan bod die in het laatste deel van het programma elkaar wederzijds beïnvloedden: het was een bekend gebruik in de Renaissance om een wereldlijk liedje van een religieuze tekst te voorzien, en andersom een mooi kerkelijk lied te gebruiken als bijvoorbeeld liefdeslied door de tekst aan te passen.

In deze fraaie opbouw van het programma was veel virtuositeit te horen maar ook prachtige, gedragen lijnen. Seldom Sene wist dan vaak een zeer uitgebalanceerde, warme klank te produceren, met gebruikmaking van tientallen verschillende blokfluiten. Eén van de bezoekers won een cd door het lengteverschil te raden tussen de kleinste en de grootste blokfluit: het kleinste fluitje bleek 1,76 meter korter dan de grootste basfluit.

UIT HET HOOFD

Het meeste raakte de manier van samen muziek maken. De meeste stukken werden uit het hoofd gespeeld, dus zonder gebruik te maken van bladmuziek. Daardoor ontstond een fantastisch weefsel van onafhankelijke stemmen, zo kenmerkend voor de Renaissance, met een warme en zuivere samenklank en uitgekiende fraseringen. Seldom Sene snapt deze muziek.

Na afloop bleven veel bezoekers onder het genot van een drankje nog even napraten met de musici; de door Seldom Sene uitgestalde cd's werden allemaal verkocht. De uitstekende ambiance van de protestantse kerk voor dergelijke uitvoeringen zal ook weer garant staan voor een volgend optreden in de serie van Klassiek in de Kerken. Op 27 januari komt het ensemble VIJF! (dwarsfluit, hobo, fagot, viool en harp) met muziek van Franse impressionisten.


Eerste weekeinde van Kunstkadoo trekt veel publiek

De eerste van vier verkoopexposities die kunstenaarsvereniging Kunstlicht99 dit jaar organiseert, werd afgelopen weekeinde druk bezocht. Velen wisten de weg naar galerie Le Garage aan de Prins Hendrikstraat 23 te vinden.

Tijdens Kunstkadoo zijn uiteenlopende objecten van beeldende kunstenaars uit Boxtel te zien. Bezoekers kunnen er voor een relatief lage prijs in het bezit komen van een uniek decembercadeautje. Kunstkadoo in Le Garage is tot aan de kerstdagen elke zaterdag en zondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur.