Afbeelding
Foto: Peter de Koning

EIGENAAR MICHEL DE GROOT GAAT TOCH ZELF AAN DE SLAG

Plan voor woningen in Sacre Coeur

HENK VAN WEERT

Begin juni meldde hij nog zijn plannen voor herbestemming van de voormalige Heilig Hartkerk in Boxtel te laten varen. Maar deze week lanceerde de eigenaar, de Waalrese zakenman Michel de Groot, tóch een voorstel: hij wil er tien koopappartementen realiseren op een nieuwe verdiepingsvloer. Op de begane grond is plek voor horeca en ruimten met een maatschappelijke functie. Het gemeentebestuur vindt de ideeën 'ambitieus', maar wil in principe meewerken aan de wijziging van het bestemmingsplan.

Nu De Groot de samenwerking heeft gezocht met de bureau BRO, adivseurs op gebied van stedenbouw en ruimtelijke ordening, zegt wethouder Herman van Wanrooij dat hij met 'een positieve grondhouding' naar het nog verder uit te werken plan kijkt. Eerder was dat wel anders. De Groot kwam 'op de achterkant van een sigarendoosje' met plannen voor een evenementen- en congreszaal in het neogotische gebouw aan de Baroniestraat dat hij omdoopte tot Sacre Coeur. Toen De Groot eind januari ook nog zonder vergunning de zwarte plavuizen uit het vroegere godshuis verwijderde, liet de gemeente Boxtel de werkzaamheden stilleggen op straffe van een dwangsom.

VERDIEPINGSVLOER

De voorbije maanden zijn enkele gesprekken gevoerd en is de kou wat uit de lucht, zo bleek maandagmiddag toen De Groot samen met zijn partner Melanie Huijberts het nieuwe plan in het bijzijn van de wethouder en de betrokken ambtenaar bekendmaakte. Ook Patrick Hendriks van het aan de Bosscheweg gevestigde bureau BRO was daarbij present. Hij gaat in opdracht van De Groot het plan uitwerken om een verdiepingsvloer in het kerkgebouw aan te brengen. Op de verdiepingsvloer zouden tien koopappartementen moeten komen. In principe voor starters op de woningmarkt, maar dat is nog niet zeker. Eronder, op de begane vloer worden ruimten verhuurd voor maatschappelijke doeleinden. Clubs zouden ervan gebruik kunnen maken, maar ook dienstverleners. Bovendien wil De Groot er een permanente horecavoorziening realiseren.

Vrijdag hebben omwonenden van Sacre Coeur een brief van De Groot in de bus gevonden waarin hij zijn ideeën uit de doeken doet. ,,Met BRO stelden we een zogeheten vlekkenplan op. In de verdere planontwikkeling willen we graag samen met de buurt en andere belanghebbenden optrekken. Kijken wat haalbaar is", vertelde Huijberts. Zij gaat zich bezighouden met de planologische herbestemming van het gebouw en de communicatie. Het vlekkenplan is vorige week in het college van B. en W. besproken en kan op instemming rekenen. Ook het bisdom en de Rijksdienst voor Monumentenzorg moeten nog hun fiat geven aan de uiteindelijke plannen.

EXTRA REURING

De zoektocht die De Groot eerder dit jaar startte naar een huurder om Sacre Coeur te herontwikkelen is van de baan, vertelde de zakenman. Wethouder Van Wanrooij is benieuwd naar de uitwerking van de plannen. ,,Ik hoop dat die ertoe leiden dat er extra reuring in Breukelen ontstaat. Hopelijk wordt Sacre Coeur het kloppend hart van Breukelen, een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten."

De Groot sloot in de zomer van 2016, anderhalf jaar nadat de Heilig Hartkerk aan de eredienst werd onttrokken, een voorlopige koopovereenkomst met het parochiebestuur. Afgelopen zomer werd hij definitief eigenaar. Op de vraag waarom hij niet meteen een erkend adviesbureau in de arm nam om zijn plannen voor Sacre Coeur te ontwikkelen, vertelde De Groot dat hij eerst zelf in kaart wilde brengen wat er allemaal met het gebouw moet gebeuren.

FOTO BOVEN: De werkzaamheden in Sacre Coeur werden begin februari stilgelegd door de gemeente Boxtel. Dat gebeurde nadat de eigenaar van het rijksmonument zonder toestemming de tegelvloer uit het rijksmonument haalde. Inmiddels lijkt de kou uit de lucht en wordt gewerkt aan een nieuw ontwikkelingsplan. (Foto: Peter de Koning).


Van Alphen lijsttrekker van partij Balans

Gemeenteraadslid Mariëlle van Alphen (1974) is door haar partij gekozen als lijsttrekker van de lokale politieke partij Balans. Zij volgt daarmee Wim van der Zanden, de huidige fractievoorzitter op die de partij oprichtte in 2005 en sindsdien leidde; hij staat nu op de tweede plek van de kandidatenlijst. Van der Zanden was van 2010 tot 2013 ook wethouder; een nieuwe kandidaat-wethouder is nog niet aangewezen door Balans.

Op een druk bezochte ledenvergadering hebben de leden van de lokale politieke partij Balans in Boxtel het voorstel van het bestuur en de vertrouwenscommissie overgenomen. Daar zijn ook de eerste zes namen bekend gemaakt van de kandidatenlijst waarmee Balans de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 ingaat. De nieuwe lijsttrekker is inmiddels acht jaar raadslid voor haar partij.

Van Alphen (foto boven, Peter de Koning) vertelt trots te zijn op haar leidende rol: ,,De sterke argumenten van onze standpunten, gebaseerd op onze visie op Boxtel, Liempde en Lennisheuvel, zal overeind blijven, mogelijk met een andere nuance over hoe we deze presenteren", zo stelt Mariëlle. Ze is blij met de vernieuwing én verjonging in de top van de lijst. ,,En de verdeling tussen mannen en vrouwen is fifty-fifty. Een prima afspiegeling van de maatschappij."

NIEUWKOMERS

Rianne van Esch, die onlangs de raadszetel innam van de eerder dit jaar overleden Willy van Zuijlen, staat op de derde plaats. Dan volgen drie relatieve nieuwkomers. Gerlof Roubos (1967) was eerder commissielid voor de VVD, Kim van de Sande (1992) en Wout de Jong (1994) waren nog niet op het politieke toneel actief.

Afbeelding