Afbeelding
Foto:

BRIGITT HASSELBACH ACTIEF ALS 'BOXTELS MAATJE'

Ouderen helpen met hun administratie

MARIËLLE WIJFFELAARS

Ze worden ingezet als hulp bij financiën, voor een gezellig praatje of als begeleider bij uitstapjes. De Boxtelse Maatjes zetten zich vrijwillig in voor mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken. Zo ook Brigitt Hasselbach (71) uit Boxtel. Al jarenlang helpt ze mensen met het op orde brengen én houden van hun administratie. Maar de vaak oudere mensen delen wel meer met haar dan alleen hun financiële administratie.

Een aantal jaar had Hasselbach de zorg over haar moeder. Na haar overlijden viel ze naar eigen zeggen in een gat en besloot ze op zoek te gaan naar zinvol vrijwilligerswerk. ,,Ik wilde vooral graag met ouderen werken, deze doelgroep sprak mij erg aan", vertelt Hasselbach. Via de Boxtelse welzijnsinstelling ContourdeTwern wordt ze sinds tien jaar ingezet om bij ouderen de administratie op orde te brengen.

Volgens Hasselbach trekken de meeste mensen pas aan de bel als de administratie hen boven het hoofd groeit. ,,Dat is bijvoorbeeld het geval na het overlijden van een partner", legt ze uit. ,,De nabestaande heeft dan wel iets anders aan het hoofd en komt er niet meer uit. Dan kom ik om orde op zaken te stellen, inzicht te krijgen in verzekeringen en de financiële situatie."

Boxtels
Maatje

Een andere bijkomstigheid is dat veel zaken tegenwoordig digitaal moeten worden afgehandeld. En juist dat is iets waar met name ouderen soms weinig verstand van hebben. ,,Ik ben zelf ook niet de jongste, maar heb van mijn partner geleerd met de tablet en computer om te gaan. Ik beleef er nu veel lol aan. Mooi dat ik daarmee andere kan helpen", zegt Hasselbach. ,,Mensen komen er gewoon niet uit en vinden het een beetje eng. En eigenlijk is dat ook best logisch."

BAND OPBOUWEN

Het vergt veel vertrouwen van mensen om Hasselbach toe te laten en haar de administratie te laten inzien. Financiën zijn erg privé en het is nodig om een vertrouwelijke band op te bouwen. ,,Gaandeweg vertellen ze hun levensverhaal", vertelt het Boxtelse maatje. ,,Ik probeer ook echt genoeg tijd in te ruimen in het contact met de ouderen waar ik kom. Want alleen dan kunnen we een goede band opbouwen en elkaar leren kennen. Mensen waarderen dat en dat geeft me veel voldoening."

Want niet alleen hebben de ouderen behoefte aan administratieve steun, ook de eenzaamheid is een groot probleem. ,,Mensen zijn zo blij als ik kom en dat ze dan hun verhaal kunnen doen. Ik laat ze gewoon praten en zeg zelf zo weinig mogelijk. Luisteren, dat is het allerbelangrijkste. En oprechte interesse tonen, daar ontbreekt het in de moderne tijd nog wel eens aan", aldus Hasselbach.

LIEDJES ZINGEN

Zodra de financiële situatie van mensen onder controle is, blijft de Boxtelse wel regelmatig bij hen langskomen. Niet alleen om de post te openen en zaken te regelen, maar ook om de opgebouwde band in stand te houden. ,,Er zijn soms ouderen bij die geen kinderen hebben en echt om wat aandacht verlegen zitten. Die geef ik ze graag." Om die reden is Hasselbach niet alleen actief als Boxtels Maatje, maar zingt ze ook vrijwel wekelijks in woonzorgcentrum Elisabethsdael. Dementerende ouderen komen dan luisteren. ,,Tijdens sommige liedjes zie je de herkenning. Dat is zo mooi en ontroerend."

Op de vraag of hoe lang Hasselbach dit vrijwilligerswerk nog wil blijven doen, is het antwoord heel stellig: ,,Zolang ik het zelf nog volhoud. Ik kan gewoon niet stilzitten en ben altijd bezig. Hoe mooi is het dan dat ik anderen kan helpen?"

FOTO LINKS: Brigitt Hasselbach helpt ouderen niet alleen met hun administratie, ze biedt ook een luisterend oor. (Foto: Peter de Koning).