VERDACHTE FRAUDEZAAK SPOORLOOS

Grootscheepse inval in drie Boxtelse woningen

In een groot, internationaal onderzoek naar fraude heeft de politie woensdagochtend in Boxtel drie woningen doorzocht. Een 47-jarige Boxtelaar, die nog niet is opgepakt, wordt verdacht van het hacken van e-mailverkeer, oplichting en het verduisteren van ruim een half miljoen euro. Meer dan twintig bekenden van hem worden verhoord op verdenking van witwassen van het geld.

Zowel een bedrijf in België als in Jordanië zijn opgelicht. Sinds 2015 hadden zij hoofdzakelijk via e-mail contact over de levering van vliegtuigonderdelen. Op enig moment zijn de e-mail-accounts gehackt. Na het sluiten van de deal tussen beide ondernemingen, paste de hacker het bankrekeningnummer aan waarop het geld voor de vliegtuigonderdelen gestort moest worden. Het bedrijf uit Jordanië werd geraffineerd om de tuin geleid toen het vragen stelde over het aangepaste rekeningnummer. Uiteindelijk werd het geld door de Jordaniërs niet op de rekening van het bedrijf uit België, maar op het andere rekeningnummer gestort. De fraude kwam aan het licht toen bleek dat het Belgische bedrijf helemaal geen geld had ontvangen.

Al gauw werd duidelijk dat er een link was met Nederland. Onderzoek leidde naar een 47-jarige Boxtelaar. Een groot gedeelte van het gestorte bedrag werd namelijk overgeboekt naar bankrekeningen die op zijn naam stonden. Het lukte banken om een bedrag van ruim een ton terug te halen toen bleek dat er vermoedelijk sprake was van fraude.

WITWASSEN

Uit het onderzoek is volgens de politie vast komen te staan dat een groot aantal bekenden van de man uit Boxtel, kort na de transactie, een aanzienlijk geldbedrag op hun rekening gestort kregen. Zij namen het geld op van de bank en retourneerde het in contanten. De betrokken personen zijn op verdenking van witwassen als verdachte gehoord. Het gaat om meer dan twintig personen.


JONGEREN BLIJ 'DAT ER IETS IS BESLOTEN'

'Kan iemand zeggen wat 'integraliteit' betekent?'

PÅL JANSEN

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 28 november werd de nota jongerenbeleid van wethouder Marusjka Lestrade aangenomen. Alle fracties hadden echter vragen over de scheiding tussen 'regie op beleid' en 'regie op uitvoering'. Tijdens de bijeenkomst was ook een groep van 15 à 20 jongeren aanwezig die betrokken is bij B-Town en het jongerenwerk: als vrijwilliger of deelnemer. En de ambtelijke termen vlogen hen om de oren...

Een van de jongeren wreef op een gegeven moment verschillende keren in zijn ogen, een ander gaapte, een derde zat te appen en zo waren er nog een aantal momenten dat zij de aandacht voor de politieke discussie over de toekomst van het jongerenwerk verloren. De klok sloeg richting halftien, de vermoeidheid nam toe, de interesse nam af.

Niet omdat zij niet betrokken zijn, integendeel. Vrijwilligster Berdine van de Laak legde dat tijdens het inspraakmoment haarfijn uit. ,,We zijn juist hier om geïnformeerd te worden over de ontwikkelingen. We voelen ons betrokken en willen dat B-Town weer een bruisend centrum wordt waar iedereen terecht kan, een tiener zichzelf kan zijn en zich even niet druk hoeft te maken om problemen om zich heen."

INTEGRALITEIT

Maar ze misten gewoon de discussie. 'Kan iemand mij vertellen wat 'integraliteit' betekent?', zei een van de jongeren treffend. Hoe de aangenomen nota invloed op hen heeft en wat de jongeren ermee aan moeten, dat werd niet helder. ,,Of ik blij ben met de uitkomst? Uhm... Ik ben blij dát er iets besloten is", zei een van de vrijwilligers na afloop.

Het was eigenlijk exemplarisch voor het jongerenwerk zelf. De jongeren werden de laatste jaren meer aangestuurd om zelf activiteiten te ontplooien, maar dat kwam moeizaam van de grond, gaven ze aan. Omdat zij zelf opleidingen volgen, werk hebben, maar regelmatig ook niet weten hoe ze iets moeten aanvliegen en wat ze daarvoor moeten doen. De laatste jaren gebeurde er weinig in B-Town gaven diverse jongeren aan, onder wie inspreker Van de Laak. ,,Niet alles wordt uit B-Town gehaald", zei ze.

Wat de nieuwe beleidsnotitie gaat betekenen voor de toekomst van het jongerenwerk én voor de activiteiten in B-Town, is nog niet uitgewerkt. Het plan van aanpak moet nog verschijnen.

Wel duidelijk zijn de gedachten van wethouder Lestrade over hoe jongerenwerk eruit moet komen te zien. Daarom nog even speciaal voor de jongeren deze gedachtegang op een rijtje: ,,'Woning, Werk en Wijf', als die drie dingen voor elkaar zijn bij jongetjes, komt het goed met ze. Dat is een politiewijsheid. Dus moeten we die met het jongerenwerk organiseren. We doen dat ook voor meiden hoor, maar dan valt er een W weg. Dit bekt lekkerder", zei Lestrade al in Brabants Centrum van 12 januari dit jaar. ,,De boel moet vol met jongeren zitten die er cursussen volgen waar ze mee vooruit kunnen."

,,Een feestje organiseren is leuk", zei Lestrade het afgelopen jaar meerdere malen, "maar dat moet wel een beloning zijn voor wat jongeren daarvóór hebben gedaan om hun leven op de rit te krijgen." Met haar beleid tracht zij dat er minder focus komt op 'entertainende activiteiten' (zoals de escaperoom-avond die zaterdag 18 november werd georganiseerd) en meer op activiteiten die directer gericht zijn op jongerenproblematiek en -vraagstukken in Boxtel (zoals hulp met schulden (Fix Up Your Life) en sollicitatiecursussen), waarvan 'jongerenacademie' B-Town dus het centrum zal vormen.

DREMPEL

Tussen de regels door is aan de kant van het jongerenwerk de angst merkbaar dat er minder ruimte is om 'even te chillen' en 'tot rust te komen' in B-Town, wat een drempel opwerpt om jongeren te bereiken en een vertrouwensband op te bouwen. ,,Die ruimte zal er nog steeds zijn", beloofde de wethouder.

De vrijwilligers van B-Town en overige jongeren die aanwezig waren tijdens de raadsvergadering vonden het echter vooral belangrijk dát er meer gedaan wordt.

Wat er nu precies gaat gebeuren in het jongerenwerk, wordt duidelijker wanneer het plan van aanpak verschijnt. Van Hattum van ContourdeTwern heeft aangegeven dit uitvoeringsplan af te wachten. ,,We hopen dat er straks goede input van de gemeente komt en daar gaan we straks positief mee aan de slag."


Unaniem akkoord over Boxtels armoedebeleid

Het armoedebeleid van wethouders Eric van den Broek en Marusjka Lestrade is dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering unaniem aangenomen. De raad roemde dat meer sociale minima worden bereikt doordat de armoedegrens wordt opgerekt: eerst maakten mensen die leefden van 110 procent van het sociaal minimum aanspraak op regelingen, vanaf nu is dat 120 procent.

Naast het oprekken van de armoedegrens, worden er ook meer laptops beschikbaar gesteld. Ze worden voortaan per kind verstrekt, niet per gezin.

Wel misten de fracties de oppositiepartijen nog concrete invulling van het beleid. Zo vroeg Rianne van Esch (Balans): ,,Hebben wij iedere doelgroep die er gebruik van kan maken op het netvlies staan? En hoe bereiken we die mensen?" Er komt nog een plan van aanpak om de relevante inwoners van Boxtel te bereiken, aldus wethouder Van den Broek.

ZOMERSCHOOL

Maar ook de door wethouder Lestrade eerder genoemde zomerschool, waar in de grote vakantie twee weken taallessen worden gegeven aan kinderen met een taalachterstand, riep vraagtekens op. Aangezien de wethouders daar 30.000 euro in willen steken, vroeg de CDA-fractie zich af hoe het college daar concreet invulling aan wil geven.

Burgemeester Mark Buijs greep als voorzitter van de gemeenteraadsvergadering echter in op die vraag, aangezien die niet ging over het beleidsstuk zelf, maar de concrete invulling daarvan.