Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

SINTERKLAAS ARRIVEERT PER BOOT

'Esch heeft de liefste kinderen ter wereld...'

CARRY DIRKX

Tientallen kinderen hingen zondagmiddag verwachtingsvol over de leuning van de witte brug in de Spankertstraat in Esch. Ze zagen in de verte een bootje aankomen, maar zou hij ook aan boord zijn? Ja! ,,Dat is Sinterklaas op het bootje!", zei de 7-jarige Mick opgetogen. ,, Sinterklaa-haas! Sinterklaa-haas!", riepen de kinderen in koor.

Enkele momenten nadat het bootje aanmeerde bij de witte brug, zette de goedheiligman voet aan wal in het dorp 'met de liefste kinderen van de hele wereld', volgens burgemeester Jeanette Zwijnenbrug van de gemeente Haaren én Sint-Nicolaas zelf.

PLEINTJES

Een week nadat Sinterklaas in Nederland aankomt, maakt hij traditiegetrouw zijn opwachting in Esch. Sinds enkele jaren ook traditie: dat de Pieten al wat eerder in het dorp zijn. Ze waren te vinden op verschillende pleintjes in het dorp, om met de kinderen te spelen en ze vervolgens mee te nemen naar de intocht van de goedheiligman.

Op het pleintje aan De Beemd verzamelde zich een groepje kinderen. De wat grotere kinderen gingen voetballen met de Pieten. De 4-jarige Storm vond dat nog te spannend. Met grote ogen keek hij van een veilig afstandje naar de Pieten.

NIEUW BED

In optocht met de fanfare Sint-Willibrordus en de Pieten, trokken de kinderen naar de Essche Stroom. Daar arriveerde Sinterklaas keurig op tijd en werd hij verwelkomd door de burgemeester en natuurlijk veel kinderen. Daarna was er nog feest in dorpshuis De Es.

Er werd volop gezongen en ook een nieuw bed voor de Sint onthuld. Hij heeft in Esch namelijk een slaapkamer in 'De Opgang', naast de pastorie. Die slaapkamer was voor publiek open op op dinsdag 28 november en vandaag, donderdag 30 november. Wie dit festijn gemist heeft, krijgt dinsdag 5 december nog een kans om een kijkje te nemen tussen 15.00 en 16.00 uur.

FOTO ONDER: Sinterklaas zet voet aan wal bij de witte brug in Esch waar hij werd ontvangen door burgemeester Jeanette Zwijnenburg van de gemeente Haaren. Per cabriolet werd hij vervolgens naar dorpshuis De Es gebracht. (Foto: Gerard Schalkx).