Brede Koningsdagviering april 2018

Vierdaags Oranjefeest zet vernieuwing door

Boxtel breidt de viering van Koningsdag volgend jaar uit tot vier aaneengesloten dagen: donderdag 26 tot en met zondag 29 april. Het organisatiecomité van Boxtel Vooruit, Centrummanagement, Markthoreca en gemeente kiest tegelijk voor modernisering, om zoveel mogelijk doelgroepen een leuk en uitdagend Oranjefeest te kunnen bieden. ,,Er kwam toch wat sleet op de viering van Koningsdag in Boxtel. Het moet en kan anders", vindt het comité.

Te weinig dynamiek en verandering, iets te veel op de automatische piloot. Voorzitter Ludy Meister van het organisatiecomité heeft geen enkele moeite dat toe te geven. De Koningsdagviering van afgelopen voorjaar bevatte al wat nieuwe elementen en dat beviel zo goed, dat de vernieuwing nu stevig wordt doorgezet. ,,Daar starten we mee in 2018 en in de twee daaropvolgende jaren zetten we dat door. We kiezen bewust voor een periode van drie jaar omdat we de nieuwe aanpak de tijd willen geven om te groeien. We willen in die periode echts iets opbouwen", vertelt Meister.

Kingsnight

Het nieuwe muziekfeest Kingsnight was afgelopen voorjaar een groot succes. Zanger en organisator Jordy van den Boer zette een evenement neer dat erg aansloeg bij de jongere doelgroep. Logischerwijs keert dit onderdeel komend voorjaar terug in het programma, als opening van de vierdaagse op donderdagavond 26 april. Opnieuw wordt gekozen voor een op- en afbouw in het geluidniveau, om de omwonenden zo min mogelijk te belasten. Vorig jaar werkte dat goed en kregen de organisatoren uit de buurt geen klachten.

Op vrijdag blijft er plek in het programma voor alle gedecoreerden. Of de organisatoren kiezen voor een aangepaste opzet, is op dit moment nog niet duidelijk. Het aansluitende kinderprogramma gaat in elk geval wel behoorlijk op de schop. Meister: ,,Dat werd echt te oubollig en moet fundamenteel anders. We hebben zes jonge ouders bereid gevonden om samen met ons een compleet nieuw en aansprekend programma neer te zetten voor de basisschooljeugd." De vrijdag wordt traditioneel afgesloten met ´Boxtel zingt mee´, al jaren één van de meest populaire onderdelen van de Boxtelse Koningsdagviering. Brabants Centrum zal ter plekke opnieuw zorgen voor voldoende kranten met alle meezingteksten. Het meezingen begint rond 19.30 uur, het kinderprogramma sluit rond 17.30 uur. Om dat gat op te vullen, denken de organisatoren na over een extra Boxtel zingt mee-jeugdeditie. Of en hoe dat precies vorm krijgt, wordt later bekend.

Invullen

Op zondag staat de traditionele Oranjebraderie gepland. Tussen de laatste muziekklanken op vrijdagavond en de braderie op zondag ligt een complete zaterdag. Meister daarover: ,,De tent en alle apparatuur op de Markt staan er toch. Dus wat is er logischer dan ook die zaterdag invullen met feestelijkheden. Wat het precies wordt, weten we nog niet. Maar denk in de richting van een vrijmarkt en veel muziek. Zo ontstaat een aaneengesloten vierdaagse waarmee we een zo breed mogelijke doelgroep willen aanspreken."

Alle betrokken partijen, inclusief de bewoners van appartementencomplex De Croon, waren het half november al eens over de invulling van de Koningsdagviering. Meister vindt dat uniek. ,,Geld en inspanningen zijn toegezegd, alle vergunningen zijn al binnen. We kunnen nu volle kracht vooruit met het organiseren."

Examens

Sinaasappelen die rot aankomen op de plaats van bestemming of een lekkende container. Dit zijn voorbeelden van casussen waarbij mogelijk een eigen gebrek de schade heeft veroorzaakt. Oud-Boxtelaar Harmke Brouwer (1974) deed onderzoek naar eigen gebrek in het transportverzekeringsrecht en promoveerde hiermee vorige week aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Brouwer, woonachtig in de hoofdstad, is professioneel harpiste en startte haar studie Rechten als 'extraatje'. Inmiddels is ze werkzaam in de advocatuur én docent aan de UvA. Af en toe verzorgt ze als musicus nog concerten.


VLK: knippen en plakken

Heel begrijpelijk dat gemeenteraadslid Jan de Koning (INbox) het opneemt voor zijn wethouder.

Het gaat hier over het verkeersbesluit tot het instellen van een geslotenverklaring voor alle motorvoertuigen op de dubbele spoorwegovergang in de Tongersestraat Boxtel, de dato 26 september 2017. Dit wordt van toepassing op de coördinatieregeling, een wezenlijk onderdeel van het bestemmingsplan Verbindingsweg Ladonk Kapelweg (VLK). Aangezien er beroep tegen dat bestemmingsplan zal worden aangetekend, moet de Raad van State erover oordelen om het uiteindelijk onherroepelijk te verklaren.

De tekst die de heer De Koning in Brabants Centrum van 23 november al knippend en plakkend citeert uit het verkeersbesluit is selectief. Het is slechts een passage uit het hoofdstuk 'Motivering'. De officiële tekst van, het door burgemeester en wethouders op 26 september 2017 ondertekende punt 2 onder 'Besluiten', luidt namelijk: 'dit besluit in werking te laten treden zodra (ten minste) de verbindingsweg Ladonk Kapelweg (VLK) is opengesteld voor het verkeer'. Hoe graag ik het ook anders wil, de dubbele overweg gaat dicht zodra er verkeer over de VLK rijdt! ProRail zal dat onherroepelijk eisen.

Als de wethouder het door de Raad van State onherroepelijk verklaarde besluit middels een 'onttrekkingsbesluit' weer ongedaan maakt, is hij in overtreding. Hij heeft in de gemeenteraad toegezegd dat dit besluit pas in werking treedt als Tongeren én de Keulsebaan zijn gerealiseerd.

De heer De Koning citeert verder: 'het uitgangspunt is om niet eerder tot fysieke sluiting over te gaan dan nadat ook de deelprojecten 3 en 4 (Tongeren en Keulsebaan) zijn gerealiseerd'. ProRail trekt zich echter niets aan van uitgangspunten. Deze toezegging is overigens niet opgenomen in het definitieve door B. en W. ondertekende besluit, maar ondergebracht bij het juridisch niet terzake doende 'Overwegende dat'.

Samenvattend: de door de wethouder gedane toezeggingen zijn niet in het verkeersbesluit opgenomen en derhalve niet bindend. Door dit verkeersbesluit is de kans levensgroot dat Boxtel straks met een verkeerschaos wordt opgescheept. Of de wethouder nu slim is of eerlijk, is van ondergeschikt belang. Veel belangrijker is het de inwoners van Boxtel te wijzen op de voortijdige sluiting van de dubbele overweg.

        GUUS BASTINGS


File Baroniestraat

Vandaag, zaterdag 25 november 2017: vanaf 10.00 tot 17.00 uur nog steeds uitzichtloos file in de Baroniestraat tussen Annastraat en Molenstraat. Zal wel tot 18.00 uur duren. Geen verkeershinderpunten gevonden die deze file zouden kunnen veroorzaken. Kortom, de centrumbereikbaarheid is slecht op zo'n dag. Eigenlijk is de maatregel afsluiten overweg voor autoverkeer onder het mom van 'autoluw centrum' gewoon nodig om het centrum bereikbaar te houden via de belangrijkste ontsluiting Baroniestraat/Mgr. Wilmerstraat.

Een goed bereikbaar centrum daar gaan we toch allemaal voor. Misschien moeten we de oorzaak vandaag op een regenachtige zaterdag meer zoeken bij het feit dat de fiets op zo'n dag minder in trek is. Motto: houdt het centrum bereikbaar en neem de fiets. Of, om met de woorden van oud-wethouder Riki van den Aker te spreken: 'Een auto is geen regenjas'.

        PIERRE VAN DEN OORD