Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

OPTREDEN BOXTEL'S HARMONIE SMAAKT NAAR MEER

Filmmuziek raakt het publiek

JOLEEN VAN ROOIJ

,,Kicken, tof, cool!" Gitarist Romme Vosselman van Reservoir Dogs Band was na afloop laaiend enthousiast over zijn optreden met Boxtel's Harmonie. Tijdens het filmconcert 'Licht uit, spot aan!' in de aula van het Jacob-Roelandslyceum kwamen zaterdag zo'n twintig muziekstukken uit diverse films voor het voetlicht: van Quentin Tarantino en James Bond tot Lawrence of Arabia en Moulin Rouge.

Voor de productie werd alles uit de kast gehaald. ,,Een groot compliment aan de ogenschijnlijk onvermoeibare dirigent Jules van de Loo, die dit tot in de puntjes heeft geregeld. De prachtige arrangementen en de combinatie met de filmbeelden maakten het helemaal af", vertelde Vosselmans collega Lodewijk Lenaerts, bassist van de Reservoir Dogs Band. ,,Deze Belgisch/Nederlandse band staat binnenkort in Paradiso en De Melkweg, het is maar dat u het weet", roemde presentator Maarten de Gans de twee gitaristen die met de overige bandleden en hun Quentin Tarantino-repertoire in het hele land volle zalen trekken.

GAS EROP

Voor de pauze genoten de ruim 230 bezoekers van louter instrumentale, meer klassieke soundtracks. In het tweede deel van het filmconcert ging 'het gas erop' met bruisende arrangementen en werd het geluid van het blaasorkest aangevuld met scheurende gitaren. Maar het was niet allemaal muzikaal geweld dat voorbijkwam. Dat bleek wel toen orkestleider Van de Loo van de dirigeerbok stapte en zijn sopraansaxofoon ter hand nam. Hij bracht de luisteraars in vervoering met The Lonely Shepherd. Ooit wereldberoemd geworden door panfluitist Gheorghe Zamfir en James Last, later door Tarantino gebruikt voor zijn films Kill Bill I en II.

Adembenemend was ook het optreden door twee studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg: Nienke van Horen uit Boxtel en Dave Rijnders uit Eindhoven. Zij raakten het publiek. Van Horen (22) imponeerde met haar professionele zangkwaliteit. Haar vertolking van het pittige 'Respect' (de hit van Aretha Franklin die werd gebruikt in Blues Brothers) liet horen dat ze beschikt over een groot bereik en een geschoolde stem. ,,Het was leuk om na al die jaren weer eens op mijn oude school te zijn. Ik voelde me enorm welkom bij Boxtel's Harmonie en heb echt genoten", zei de zangeres na afloop.

Wat het volgende is wat op haar programma staat? ,,Ik sta morgen gewoon weer in een schoenenzaak in Breda, waar ik tegenwoordig woon. Als student van een masteropleiding moet er soms ook op ander gebied geld verdiend worden om alles te kunnen bekostigen", lachte Van Horen.

VAK APART

Als drummer toonde Lynyrd Denissen zich het 'motortje' in het 50-koppige blaasorkest. Eerder dit jaar studeerde hij glansrijk af aan de Rockacademie in Tilburg. Maar om alle filmmuziek tot in detail te kunnen uitvoeren, was door de harmonie ook een beroep gedaan op melodisch slagwerker Marcel van Wensen: ,,Ik ken dirigent Jules al een tijdje en vond het leuk om te doen. Er hangt hier een lekker sfeertje en het repertoire is verfrissend." Van Wensen was tijdens het concert te horen met verschillende soorten slagwerkinstrumenten: van triangel tot xylofoon tot sambaballen en drums: een vak apart.

Wat ook een vak apart is? Dirigeren. En daar weet Peter Langenhuijsen, voorzitter van hockeyclub MEP, alles van. Hij won in april de eerste editie van dirigeerwedstrijd Maestro Boxtel. Tijdens 'Licht uit, spot aan!' nam hij nog één keer de leiding over Boxtel's Harmonie tijdens 'Disco Inferno'. En opnieuw ging het hem goed af. Het filmconcert, dat onder meer werd bijgewoond door cultuurwethouder Marusjka Lestrade, viel in de smaak bij het publiek: ,,Geweldig goede amateurmuzikanten met een uitstekende dirigent", oordeelde Henk Velthuijzen uit Boxmeer na afloop. Marij van Boxtel verliet de zaal ook vol tevredenheid. ,,Echt een heerlijk avondje uit!"

FOTO BOVEN: Nienke van Horen en Dave Rijnders zongen met Boxtel's Harmonie ter afsluiting van 'Licht uit, spot aan!' September. De hit van Earth, Wind & Fire werd gebruikt in de Franse kaskraker Intouchables.

FOTO LINKS: Dirigent Jules van de Loo soleert op sopraansax in The Lonely Shepherd, gebruikt in Kill Bill. (Foto's: Hans van Doorn).


Jeugdpromconcert Kidz Got Talent bijna uitverkocht

De leerlingen van de Gildenbondsharmonie leggen de laatste hand aan de voorbereidingen van de promconcerten Kidz Got Talent op 9 en 10 december. Samen met dirigent Mari van Gils, jonge muzikale talenten en dans van Moevz Dans & Sport werken zij er hard aan een spetterende show op de planken te brengen.

Er zijn voor beide voorstellingen nog enkele kaarten à vijf euro (inclusief consumptie) beschikbaar. Deze zijn te reserveren via de website van de Gildenbondsharmonie (www.gildenbonds.nl) of te koop via verkooppunten Sjiekkado (Breukelsestraat), Ring&Go (Rechterstraat) en bloemsierkunst Marimba (Van Beekstraat).

Kidz Got Talent vindt plaats op zaterdag 9 december (19.00 uur) en zondag 10 december (14.30) in de Tijberzaal van het Baanderherencollege aan de Baanderherenweg 2 in Boxtel.

Kort Nieuws

Star Company

De kinderen van The Star Company brachten zondag samen met zangeres Inch (Inge van den Biggelaar) hun nieuwe single 'Pak de wereld vast' ten gehore. Dit gebeurde tijdens de opnames van 'Toppers van Oranje' in het geheel vernieuwde partycentrum De Ster in Nieuwkuijk, waarbij in totaal veertig artiesten de revue passeerden. De opnames worden in december uitgezonden.

Explosion Rockets

Al vele jaren speelt The Explosion Rockets in zaal Prinsenhof te Best tijdens de soosreünie. De dansavond is in trek en krijgt zaterdag 9 december vanaf 20.30 uur een vervolg; een uur eerder gaat de zaal open. Kaarten à acht euro zijn in de voorverkoop te bestellen bij Thom Sens, de Boxtelse gitarist van de band via telefoonnummer 06-45 92 85 86. Aan de zaal zijn entreebewijzen twee euro duurder.

10 december start vernieuwde dienstregeling NS

De nieuwe dienstregeling van NS start zondag 10 december. Op het traject Eindhoven-Amsterdam rijden dan, in het kader van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer, om de tien minuten zodat reizigers 'spoorboekloos' kunnen reizen.

Per abuis stond in het artikel 'PHS: minimaal vier jaar in de herrie' van dinsdag 21 en donderdag 23 november dat de dienstregeling morgen, vrijdag 1 december, al van kracht is. Dat is dus per zondag 10 december.

Door Boxtel gaan dan 504 treinen per dag, bijna 50 procent meer dan nu het geval is (352).


LZB-invitatiedrive

Uitslag zondag 26 november

Carl Driessen/Erik v. Schijndel        67.00

Joseph Spierings/Bert Beekmans        65.00

Frank & Henk Schalkwijk        52.00

Afbeelding