Theo Doreleijers (1923-2017) bekleedde in zijn leven bestuursfuncties bij een groot aantal Boxtelse organisaties. (Foto: Piet van Oers).
Theo Doreleijers (1923-2017) bekleedde in zijn leven bestuursfuncties bij een groot aantal Boxtelse organisaties. (Foto: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

THEO DORELEIJERS OVERLEDEN

Veertien koffertjes, voor elke bestuursfunctie één...

HENK VAN WEERT

Dertig jaar lang gaf hij leiding aan de vroegere Boxtelse textielfabriek Hebox. Maar de teloorgang in die branche nekte uiteindelijk ook dat bedrijf. En dat ging Theo Doreleijers niet in de koude kleren zitten. Maar vol elan pakte hij de draad op met plakbandproducent Cellux. Boxtel kent hem daarnaast uit tal van bestuursfuncties. Donderdag overleed hij in verpleeghuis Liduina.

De in Schijndel geboren en getogen Doreleijers kwam in Boxtel terecht door de liefde. Ruim zestig jaar was hij getrouwd met de enkele jaren geleden overleden Tilly van den Braak met wie hij een gezin met vijf kinderen stichtte. Ze leerden elkaar enkele maanden voor de bevrijding, in het voorjaar van 1944 kennen. Doreleijers studeerde destijds aan de hbs in 's-Hertogenbosch. Die studie combineerde hij met een baantje als baliemedewerker op het postkantoor in de Brabantse hoofdstad. Altijd bleef hij een verwoed verzamelaar van postzegels, maar ze verkopen was niet zijn stiel merkte hij al gauw. ,,Een zegel voor zeven cent inkopen én weer verkopen, nee daar is niets aan verdiend", realiseerde Doreleijers zich.

Zijn handelsgeest zorgde ervoor dat hij later goede zaken deed als directeur van textielfabriek Hebox, gevestigd aan de Stationsstraat. ,,Via een leraar van de hbs die ook bij Hebox werkte, werd ik aangenomen als bedrijfsleider voor een periode van twee jaar. Dat werden er uiteindelijk dertig…", vertelde hij in 2011 tijdens een interview dat in deze krant verscheen bij gelegenheid van het diamanten huwelijksfeest van het echtpaar Doreleijers.

Naast zijn zakelijke activiteiten bekleedde Doreleijers een groot aantal nevenfuncties. Die liepen uiteen van commissariaten bij diverse bedrijven tot het voorzitterschap van de plaatselijke afdeling van de vroegere werkgeversvereniging. Naast het voortgezet onderwijs maakte ook de Katholieke Bond van Ouderen, Rode Kruis, EHBO, De Walnoot, de Gildenbondsharmonie en de Maria Reginaparochie dankbaar van zijn bestuurlijke kwaliteiten gebruik. Voorts stond hij aan de wieg van de lokale afdelingen van Rotaryclub en de Probusclub en van 1966 tot 1999 was Doreleijers voorzitter van het stichtingsbestuur van Brabants Centrum. Met name na zijn pensionering wisten veel organisaties hem te vinden. Op een gegeven moment stonden veertien koffertjes in huize Doreleijers, voor elk bestuurslidmaatschap één... Voor zijn maatschappelijke verdiensten ontving Doreleijers de erepenning van de gemeente Boxtel.

Dinsdagmiddag vond de uitvaartplechtigheid plaats in een volle Sint-Petrusbasiliek; aansluitend volgde de crematie in Nieuwkuijk. Theo Doreleijers werd 94 jaar.


MICHIEL VAN DE VEN START EIGEN BEDRIJF

Boxtelse makelaardij zonder 9 tot 5-mentaliteit

ADVERTORIAL

Na vijftien jaar in loondienst ervaring te hebben opgedaan als NVM- makelaar, besloot Michiel van der Ven (39) een eigen onderneming op te zetten. Medio juli ging de geboren en getogen Boxtelaar van start. ,,Ik dacht: als ik het nu niet doe, komt het er nooit van."

Van der Ven vindt een persoonlijke benadering, flexibiliteit en betrouwbaarheid belangrijk. ,,Ik ben telefonisch en per mail bereikbaar en heb geen 9 tot 5-mentaliteit. Ik ben bereid afspraken in de avonduren of het weekend te maken als dit prettig is voor de klant. En – niet onbelangrijk – ik kom altijd mijn afspraken na."

Een professionele en eerlijke service staat bij Van der Ven ook hoog in het vaandel. ,,De wens van de klant is leidend. Wanneer hij of zij bijvoorbeeld graag zelf de bezichtigingen begeleidt, is dit mogelijk. Maar wij kunnen ook het hele pakket bieden en de klant daarmee volledig ontzorgen. Alles is bespreekbaar", legt hij uit.

Het pakket waarover de Boxtelaar het heeft, kan uit de volgende zaken bestaan: de verkoop van woningen, het adviseren over en begeleiden bij de aankoop van woningen én het doen van taxaties. ,,Ik werk heel overzichtelijk en maak van tevoren duidelijke en transparante afspraken met de klant over de diensten en kosten. Wat overigens niet betekent dat hierin geen wijzigingen meer gedaan kunnen worden. Wanneer een klant na verloop van tijd bijvoorbeeld besluit om de bezichtigingen toch over te laten aan de makelaar kan dit altijd en op elk moment", aldus Van der Ven. Ambities om in de toekomst te groeien, heeft de makelaar natuurlijk. ,,Maar", zo zegt hij, ,,kwaliteit staat bij mij altijd voorop."


Rommelmarkt De Rots

In gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat wordt zaterdag 2 december de maandelijkse rommelmarkt gehouden. Van 13.00 tot 16.00 uur kunnen mensen er terecht voor het verkopen én aanschaffen van allerlei spulletjes. De tafelhuur bedraagt vier euro, reserveren kan via telefoonnummers (0411) 60 10 36 of 06-22 77 17 72. De entree is gratis.