Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

BIOGRAFIE DOOR FRANK VAN DOORN

Jan Kruijsen: schilder en sarcastisch levensgenieter

Frank van Doorn presenteerde dinsdagavond in zaal De Adelaar zijn boek over kunstschilder Jan Kruijsen (1874-1938). 'Het leven is de grootste kunst' is de titel van het 156 pagina's dikke en rijk geïllustreerde fullcolourboek dat is uitgegeven door Heemkunde Boxtel.

Schilder van het leven, Brabander in hart en nieren, toegewijd katholiek. Dat en nog meer was Jan Kruijsen, de landschapsschilder en portrettist die in 1874 in Liempde werd geboren en opgroeide in Lennisheuvel. Na een leven, getekend door omzwervingen en armoede, overleed hij in 1938 in een Eindhovens ziekenhuis, als inwoner van Oirschot.

WANDELENDE PARADOX

Kruijsen werd wel omschreven als een wandelende paradox; een miskend genie, een herboren christen, een zwerver met een thuis, een sarcastische levensgenieter. Als autodidact heeft hij moeten zwoegen voor zijn kunst, maar hij had het niet anders gewild. Geen kunstwerk was immers met gemakzucht tot stand gebracht. Schilderen is toch bidden of vloeken, was zijn overtuiging.

Met zijn schilderijen en tekeningen zocht hij naar een natuurlijkheid die volgens hem ontbrak in de gevestigde kunststromingen van zijn tijd. Alleen 'ongekunstelde' kunst kon de mens verheffen. Uit zijn hele oeuvre spreekt niet alleen deze gedachte, maar ook zijn gelovigheid, zijn waardering voor het boerenleven en zijn voorliefde voor het Brabantse land. Een blik op zijn schilderijen is een blik op de wereld van het 'rijke roomse leven', zijn persoonlijkheid en zijn complexe gedachtenwereld.

Wie was Jan Kruijsen precies en hoe zouden we naar zijn kunstwerken moeten kijken? Was hij een genie of slechts 'die eigenaardige' waar hij soms voor werd uitgemaakt? In hoeverre was hij als vrijgevochten geest zelf een kind van zijn tijd? Aan de hand van dit soort vragen en een selectie van tientallen niet eerder getoonde werken uit particuliere collecties, schetst Van Doorn een actueel beeld van het leven en werk van deze markante schilder.

Tijdens de boekpresentatie in De Adelaar werd ook een film vertoond, gemaakt door Hans van Liempt, die de naspeuringen naar de schilder vastlegde. 'Het leven is de grootste kunst. De Brabantse kunstschilder Jan Kruijsen (1874-1938)' is te koop voor 27,50 en is te koop in de boekhandel en de Heemkamer, gevestigd bij het VVV-kantoor in het monumentale Hofje aan de Markt.

OVER DE AUTEUR

Frank van Doorn ('s-Hertogenbosch, 1988) groeide op in Boxtel en Liempde. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, waar hij in 2011 zijn mastergraad behaalde voor het programma 'Politiek en Maatschappij in Historisch Perspectief'.

Als bestuurslid van Heemkunde Boxtel heeft Van Doorn zich daarna gericht op de geschiedenis van Boxtel en van Noord-Brabant. Momenteel woont hij in Schijndel en werkt hij bij het Brabants Historisch Informatie Centrum in 's-Hertogenbosch.

FOTO ONDER: Auteur Frank van Doorn (links) overhandigde dinsdagavond het eerste exemplaar van zijn biografie over Jan Kruijsen aan voorzitter Joop Vullings van Museum Kruysenhuis in Oirschot. Daar haalde de schrijver veel informatie over de in Liempde geboren en in Lennisheuvel opgegroeide kunstschilder. (Foto: Hans van Doorn).


INLEVEREN OP 12, 13 EN 14 DECEMBER

Inzameling Vincentius voor kerstpakketten

De Vincentiusvereniging in Boxtel zamelt de komende weken weer producten in om kerstpakketten samen te stellen. De pakketten zijn bedoeld voor inwoners die van een laag inkomen rond moeten komen.

Bijspringen als mensen in nood zitten. Dat is waar het bij Vincentius om draait. ,,En dat doen we ongeacht de oorzaak van de zorgen die mensen hebben, maar ook ongeacht geloof, herkomst of geloofsovertuiging. We delen kerstpakketten uit om nog enige glans te geven aan de feestdagen die in het teken horen te staan van licht, verbroedering en geluk", aldus bestuurslid Arnold Krielen.

Inwoners van Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Gemonde die van een laag inkomen moeten rondkomen en in aanmerking denken te komen voor een kerstpakket, kunnen dat van dinsdag 5 tot en met maandag 11 december aangeven op de website www.vincentiusboxtel.nl onder het kopje 'kerstpakketten'. Daar wordt gevraagd om gegevens in te vullen. Met de gegevens wordt vertrouwelijk omgegaan.

Wie geen computer of internet heeft, kan van woensdag 6 tot en met zaterdag 9 december tussen 13.00 en 17.00 uur een invulformulier ophalen in kringloopwinkel 't Vincentje aan de Van Leeuwenstraat. Deelnemers ontvangen een afhaaltijdstip en een code die men op de uitgiftedag moet meenemen.

De Vincentiusvereniging nodigt particulieren en bedrijven uit om verpakte levensmiddelen in te leveren bij het kringloopcentrum. Zij zijn daarvoor welkom op dinsdag 12, woensdag 13 en donderdag 14 december tussen 13.00 en 17.00 uur. Producten die men graag ontvangt, zijn kerstbrood, koffie en thee, vacuüm verpakte kaas, vlees of vis in blik, ragout, conserven of andere levensmiddelen. Om gezondheidsredenen mag de houdbaarheidsdatum niet verstreken zijn en dienen de goederen tot minimaal eind januari 2018 houdbaar te zijn. Meer weten? www.vincentiusboxtel.nl.

Boxtel

Cursussen SUB

In januari start de Stichting Uitkeringsgerechtigden Boxtel (SUB) met een nieuwe serie cursussen in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7. Op maandag 11 en woensdag 13 december kunnen belangstellenden zich daar tussen 14.00 en 15.00 uur inschrijven. De workshops die worden aangeboden zijn onder meer Hatha Yoga, computerles (beginners of gevorderden), kleding maken, bloemschikken en creatieve workshops. Neem voor meer informatie contact op via telefoonnummer (0411) 67 51 88 of 68 39 03.