Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

JAN TAX OVER 'LOKAAL INKLEDEN' VAN DE COOP LIEMPDE

'Supermarkt moet betrokken zijn'

PÅL JANSEN

Het lijkt allemaal kommer en kwel in kleine kernen als het gaat om de dagelijkse boodschappen; winkeliers vertrekken en het aanbod verdwijnt. Maar in Liempde is er toch iets anders aan de hand. De laatste twintig jaar bleef het winkelaanbod nagenoeg hetzelfde, ondanks de crisis, de opkomst van online winkelen en expansie van supermarkten. Waarom lukt daar wel wat in andere kleine dorpen niet lijkt te lukken? Brabants Centrum maakt een rondje door Liempde om dit geheim te ontrafelen. Vandaag: Jan Tax van Coop Liempde die zijn supermarkt 'lokaal inkleedt'...

Vakken vullen in de supermarkt: voor velen was dit een van de eerste bijbaantjes. Zo ook voor Jan Tax. Waar de meesten echter bij hun eerste werkgever na verloop van tijd afzwaaiden, bleef Jan plakken. Hij rondde intussen een opleiding af op het gebied van retail. ,,Ik werkte toen voor de Groenwoudt-formule, die is al een poos geleden opgekocht door het concern Laurus. Maar daar heb ik het geleerd, eerst als afdelingschef, daarna bedrijfsleider, regiomanager... ik heb daar van alles gedaan."

Een eigen supermarkt openen, het liefst in een dorp. Zelf geboren en getogen in het kleine Heumen (1.600 inwoners) weet hij wel een en ander over de dorpscultuur; je kent wat je bent. Hij kleedt daarom de Coöp ook 'lokaal in'. ,,90 procent van wat wij verkopen, is het assortiment van de Coöp. Dat is gewoon landelijk. Maar die 10 procent, daar geef ik een eigen draai aan. Zoals typisch Brabantse producten en artikelen uit de regio."

LOKAAL BETROKKEN

Niet alleen met de 10 procent van zijn assortiment tracht hij de link te leggen met het dorp, maar ook met zijn 'marketing'. ,,Je moet lokaal betrokken zijn", zegt Jan. ,,Nu zijn we bijvoorbeeld bezig met de emballagebonnenactie voor dienstencentrum Kloosterhof (voor gratis dinerbonnen bij Kloosterhof, waarvan de Coop Liempde de omzet verdubbeld - red.). Tijdens de opening van bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd leverden wij een grote taart aan Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde."

Producten van de andere winkeliers in het dorp verkoopt hij niet, maar hij ziet ze wel graag dichter om zijn supermarkt zitten. Dat zou geen concurrentie betekenen, maar juist meer omzet volgens hem. ,,Ja, als mensen bij Jan van de Koevering (bloemenbinderij 't Erfke, red.) een bloemetje halen bijvoorbeeld lopen ze hier ook even binnen. Het zou elkaar versterken. Heb je een barbecue en je wil daar echte kwaliteit voor en hebt wat meer te besteden, dan ga je naar keurslager Willy Beerens. Wat hij doet, dat kan ik gewoon niet evenaren. Dat hoeft ook niet; een supermarkt moet gewoon een goed assortiment hebben. Maar mensen zullen dan ook andere spulletjes nodig hebben."

Plastic bekertjes, sausjes, frisdrank? ,,Precies, en als we dichter bij elkaar zouden zitten, dan is het makkelijker om hier even naar binnen te lopen."

Met zijn supermarkt kampt Jan echter nog met een uitdaging: het bereiken van meer mensen in de leeftijdsgroep 25-45. Volgende week blijven we bij de supermarktondernemer. Dan gaan we ook dieper in op de muntenactie 'Op Liemt Gemunt' waar hij voorzitter van is.

Dinsdag 12 december en donderdag 14 december in de (digitale) kranten van Brabants Centrum komen bovendien alle onderwerpen die in 'Het Rondje Liempde' zijn besproken, uitgebreid aan bod. Dan volgt namelijk het slotstuk van deze reeks: 'Dit is het geheim van de winkeltjes in Liempde'.

FOTO BOVEN: 10 procent van Coöp Liempde kleedt Jan Tax 'lokaal in'. (Foto: Gerard Schalkx).


Verkiezing meest bijzondere kerstkribbe

Wie maakt de meest bijzondere kribbe? Deze vraag werpt organisator Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde dit jaar op tijdens de zesde editie van de Kribkesroute. Om nog meer deelnemers te krijgen, is er dit jaar een wedstrijd gekoppeld aan de kerststallen.

In 2016 stonden ruim tweehonderd kerststallen langs de route en ook dit jaar doen de 'kribkesbouwers' massaal mee. Liefst 211 stuks zullen er langs de route te zien zijn. De kribkesroute wordt officieel geopend tijdens de kerstmarkt 'Liemt Lopt Uit' dat SPPiLL jaarlijks samen met Jong Actief Sportief Liempde (JAS) organiseert. Daags erna staat opnieuw de WinterWonderZondag op het programma, een initiatief van de Liempdse horeca-ondernemers. Inwoners, bedrijven en verenigingen wordt opgeroepen om deel te nemen hieraan en activiteiten op touw te zetten. Te denken valt aan muziek, straattheater, kerstsamenzang, 'levende' kerststallen enzovoort. Ideeën en initiatieven kunnen aangemeld worden door een e-mail te sturen naar info@sppill.nl. Kijk voor meer informatie over het evenement op www.kribkesroute.nl.