De inwoners van Salonta waren opnieuw dolblij met de ontvangen hulpgoederen. Ook deze vrouw  nam ze in ontvangst, samen met een paar nieuwe schoenen. (Foto: Carolien van den Langenberg).
De inwoners van Salonta waren opnieuw dolblij met de ontvangen hulpgoederen. Ook deze vrouw nam ze in ontvangst, samen met een paar nieuwe schoenen. (Foto: Carolien van den Langenberg). Foto: Carolien van den Langenberg

CAROLIEN VAN DEN LANGENBERG OP REIS MET 'BRABANT-BIHOR'

Salonta maakt nog altijd indruk

JOLEEN VAN ROOIJ

,,Ik ga in januari nog een keer!" Carolien van den Langenberg weet het zeker: ,,Dit is zo bijzonder." De Boxtelse onderwijsassistente verbleef recent zes weken in Roemenië waar zij namens de Boxtelse stichting Brabant-Bihor hulpgoederen uitdeelde en vervolgens les gaf op de Peterschool in Salonta.

,,Ik had uren gespaard en heb in augustus zes maanden verlof opgenomen. Een half jaar thuiszitten is niets voor mij. Zo kwam ik in eerste instantie op het idee vrijwilligerswerk in India te gaan doen. Omdat ik slechthorend ben, is het niet verstandig om zo'n verre reis in mijn eentje te maken. Hans van Casteren (voorzitter van de stichting Brabant-Bihor - red.) stelde voor een keer met hem naar Roemenië te gaan. Zo kon ik ervaren wat vrijwilligerswerk daar inhoudt en hoefde ik niet alleen op reis", vertelde Van den Langenberg deze week.

VOLLE VRACHTWAGEN

Eind september vloog de vaste kern van de stichting naar Roemenië: naast voorzitter Van Casteren bestond de groep uit Toos van der Elzen, Jaap Stoffels en dit jaar ook voor het eerst broer Kees van Casteren. En Van den Langenberg dus. Voort het 25e jaar werden hulpgoederen afgeleverd. Toen het Boxtelse gezelschap arriveerde was inmiddels de Roemeense vrachtauto, volgeladen met ingezamelde spullen uit de opslagplaats bij Frans van Oirschot aan De Oorsprong, ook gearriveerd in Salonta.

,,We zijn met een tjokvol busje naar een arme wijk in Tinca gereden, binnen enkele ogenblikken stond een grote groep mensen om ons heen om goederen op te halen, echt ongelofelijk", aldus Van den Langenberg. ,,Die dag zijn er honderd gezinnen naar ons toe gekomen. Dat deze armoede nog bestaat in Europa anno 2017...", vult Van Casteren aan. ,,We reden ook rond en stopten bij vervallen huisjes en boerderijen om kleding uit te delen", vertelt Van de Langenberg. Ze sliep in de Peterschool, een met Boxtelse steun gestichte school voor kinderen met een verstandelijke beperking waar ook jeugd die ver weg woont, kan overnachten.

PETERSCHOOL

Nadat alle kleding, dekens, ondergoed, speelgoed en pannen uitgedeeld waren, keerde de rest van de vrijwilligersgroep terug naar Nederland. Van den Langenberg bleef achter om mee te helpen en les te geven op de Peterschool; ,,Dat is zo'n dankbaar werk. Ik ben nu aan het sparen om voor vier klassen een I-pad te kopen waarop educatieve spelletjes gespeeld kunnen worden. Deze ga ik in januari persoonlijk bezorgen."

Terwijl bij Van Casteren thuis, aan de Brederodeweg 4, uitgebreid verteld wordt over het werk van de stichting, staan er buiten voor de deur al weer nieuwe zakken met spullen klaar. ,,Onze poort staat hiervoor dagelijks tot 23.00 uur open", zegt de voorzitter van Brabant-Bihor.


Sint-Theresiakerk
Lennisheuvel

ZATERDAG 19.00 eucharistieviering met zang van het Sint-Theresiakoor. Misintentie voor overl. ouders Van Baast- v. Kempen.

MEDEDELINGEN

* Misintenties. De misintenties die vóór maandag 11.30 worden opgegeven bij pastor Van den Tillaart of bij Helma Rombouts, worden in Brabants Centrum gepubliceerd. Berichten die later arriveren, worden alleen in de viering afgelezen. De vergoeding à 12 euro kan in een gesloten envelop, met de naam en de datum van de intentie, achter in de kerk of in De Uitwijk in de bus worden gedeponeerd.

* De Uitwijk. In verband met de renovatie van de Uitwijk, is deze niet meer te gebruiken voor vergaderingen, bijeenkomsten en ontvangen van mensen. Er is daarom achter in de kerk een tijdelijke werk- en vergaderplek ingericht.

* Agenda. Zondag 10 december 10.30 woord- en communieviering met zang van Lencante.

* Bereikbaarheid. Contactgroep Sint-Theresiakerk: pastor Harry van den Tillaart, tel. 63 34 90 of 06-45 68 25 31. Voorzitter (ad interim) contactgroep Sint-Theresiakerk Chris Snik, tel. 06-38 61 62 71. Aandacht voor zieken: Riek Kurstjens 67 31 51, Helma Rombouts 67 25 94. Misintentie bij pastor Van den Tillaart, 63 34 90 of Helma Rombouts, 67 25 94. Het afspreken van doop, huwelijk, jubileum en uitvaart rechtstreeks met de pastor. Op maandag van 10.30 tot 11.30 is Harry van den Tillaart, Emmy Heidkamp, Tonny Wagenaars of Jan van Kasteren aanwezig in de kerk om mensen te woord te staan. Ook kunnen dan misintenties opgeven worden.

Sint-Willibrorduskerk
Esch

ZATERDAG 19.00 eucharistieviering met samenzang. Voorganger is pater Hans de Visser. Na afloop is er koffie, thee of limonade in de sacristie. Intentiens voor de parochie.

MAANDAG 10.15 eucharistieviering in het Buitenhuis met zang door het Jozefkoor. Voorganger is emeritus pastoor Norbert Smulders.

MEDEDELINGEN

* Overleden. Vorige week is afscheid genomen van An v.d. Struijk- v.d. Berk (87). Moge zij nu delen in Jezus' verrijzenis uit de dood.

* Misintenties. De enveloppen kunnen in de brievenbus van de voormalige pastorie worden gedeponeerd; telefonisch doorgeven kan ook: via 60 15 65.

* Aandacht voor zieken. Een zieke huisgenoot? Aandacht van de Essche geloofsgemeenschap gewenst? Laat het even weten aan Nelly Schevers, tel. 60 16 22.

SINT-LAMBERTUSKERK
GEMONDE

ZATERDAG 18.30 eucharistieviering met gemengd koor. Intenties voor Harrie Merkx en overl. fam. Merkx-Timmermans; Bertha v. Kasteren- v.d. Besselaar; Jaantje Braam-Verhagen; Annie v. Grinsven- v.d. Oetelaar; Cor Geerts- v.d. Heijden; An v.d. Steen- de Koning (sterfdag).

DINSDAG 19.00 vespers.

PROTESTANTSE GEMEENTE
BOXTEL

ZONDAG 10.00 kerkdienst, geleid door mw. ds. C.A. Terlouw. Organist is Hans van der Haagen. Voor de kinderen is er korte Paks, zij komen eerst in de kerk en vieren daarna hun eigen dienst in De Schakel. Daar kunnen kerkgangers na afloop van de dienst ook koffiedrinken.

MEDEDELINGEN

* Bereikbaarheid. Ds. C.A. Terlouw is bereikbaar via telefoonnummer (0411) 67 15 13 of 06-10 69 05 69.

* Activiteiten. Vrijdag 8 december om 19.00 herbergviering in kapel van het Wereldhuis (voorheen Molenweide, Achterbergstraat 18). Inzingen vanaf 18.30.

Boxtel

Herbergviering

Tijdens de verbouwing van Molenweide tot Wereldhuis vonden in het woonzorgcentrum aan de Achterberghstraat 18 geen zogeheten herbergvieringen plaats. Nu de werkzaamheden klaar zijn, start een nieuwe reeks oecumenische vieringen van gebed, meditatie en zang in de sfeer van Taizé. Dat gebeurt vrijdag 8 december met als thema in deze adventstijd 'Dromen en verwachten'. De viering begint om 19.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van koffie en thee. Iedereen, wel of niet kerkelijk betrokken, is welkom.


De Walnoot

VRIJDAG 1 DECEMBER

Koning Willem I College        08.00

DS fotocursus        09.00

KBO eucharistieviering        10.00

Vrij biljarten        13.00

IVV Sinterklaasviering        14.00

Dansmariekes        18.30

Wereldkoor        19.30

ZATERDAG 2 DECEMBER

Oranjestraat intocht Sint        12.00

MAANDAG 4 DECEMBER

Koning Willem I College        08.00

Pilates        09.30

Biljarten De Walnoot        13.00

Sagenn taalcursus        13.00

VCB yoga        13.00

Rikken en jokeren        20.00

DINSDAG 5 DECEMBER

Sinterklaas        hele dag

Koning Willem I College        08.00

Biljarten Ursulanen        09.00

Koffie-inloop        10.00

Biljarten KBO        13.00

Bridgeclub Revanche        19.30

WOENSDAG 6 DECEMBER

Koning Willem I College        08.00

Biljarten Ursulanen        09.00

Gym        09.00

Yoga        10.30

Wandelclub        10.30

Sagenn taalcursus        13.00

Kienen IVV        13.30

DONDERDAG 7 DECEMBER

Koning Willem I College        08.00

Biljarten Ursulanen        09.00

Biljarten        13.00

Bridge KBO        13.00

Revanche inloop bridge        13.00

Kienen Daphnia        20.00

Gemeenschapshuis De Walnoot is gevestigd aan de Reginahof 1 in Boxtel en telefonisch bereikbaar via (0411) 67 34 85.