Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Boxtels Maatje is laagdrempelig en dichtbij

'Het belangrijkst is dat je er
gewoon kunt zijn voor iemand'

CARRY DIRKX

Boxtelse Maatjes ondersteunen vrijwillig andere Boxtelaren die wel wat hulp kunnen gebruiken. Die ondersteuning is heel praktisch, bijvoorbeeld boodschappen doen, of meer gericht op gezelschap bieden. Of een combinatie van beiden. De belangrijkste eigenschap van een Boxtels Maatje? ,,Er gewoon zijn voor iemand", zegt Atie Theunissen van ContourdeTwern. Zij coördineert binnen de welzijnsorganisatie alles wat met vrijwilligers te maken heeft.

Er zijn al flink wat mensen Boxtels Maatje, maar die mogen er nog meer komen, vindt Theunissen. Ook ondersteuningsvragen zijn welkom. ,,We zijn er tenslotte voor de mensen in Boxtel", zegt ze. Het is een van de mooie dingen aan Boxtels Maatje: het is voor Boxtelaren, door Boxtelaren. Theunissen: ,,Als je maatje bent, geef je iemand uit de buurt een steuntje in de rug. Vaak bloeit er een mooi contact op."

Dat is fijn, want veel hulpvragen komen voort uit eenzaamheid. De vrijwilliger is dan vooral iemand die gezelschap en aandacht biedt. ,,Het is het belangrijkste wat je te bieden hebt: jezelf zijn. Gewoon aanwezig zijn en je openstellen voor een ander", zegt Theunissen.

Goede match

Vanuit ContourdeTwern wordt ondersteuning geboden. ,,Wij denken mee en alles gaat in overleg, ook de tijdsinvestering", zegt Theunissen. ,,Als je een uurtje in de week, of zelfs in de twee weken, tijd hebt, kun je al Boxtels Maatje zijn. Maar ook als je handig bent en incidenteel een klusje wilt doen, of bijvoorbeeld een keer een heg wilt knippen, kun je je aanmelden. We proberen altijd een goede match te maken tussen hulpvraag en vrijwilliger, zodat iemand ook werk doet wat echt bij hem past. En we kijken natuurlijk of er een persoonlijke klik is, bijvoorbeeld door een gezamenlijke interesse. Vrijwilliger zijn is niet vrijblijvend, maar het hoeft ook niet zwaar te zijn."

ContourdeTwern ondersteunt de maatjes ook met intervisie en informatiebijeenkomsten. En biedt gezelligheid, onder andere met een jaarlijks uitstapje voor vrijwilligers.

Boxtels
Maatje

Geduld

Gezelschap bieden lijkt weinig voor te stellen, maar is voor verschillende groepen mensen enorm belangrijk, legt Theunissen uit. ,,Voor mensen met beginnende dementie bijvoorbeeld die niet naar een dagbesteding willen, maar wel om gezelschap verlegen zitten. Een Boxtels Maatje voelt voor hen dan laagdrempeliger en dichterbij dan hulp van een professionele zorginstelling." Vrijwilliger zijn bij iemand met dementie vraagt best wat, erkent ze. ,,In ieder geval veel geduld."

Behalve naar gezelschap is er vraag naar hulp bij administratie, al dan niet voor mensen die kampen met schulden. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in dit vrijwilligerswerk, biedt ContourdeTwern een speciale cursus. Klusjes, helpen mantelzorgers ontlasten, helpen iemands netwerk te versterken zijn andere taken die iemand op zich kan nemen. Genoeg te doen. En iedereen kan vrijwilliger worden, zegt Theunissen. ,, Je moet natuurlijk gemotiveerd zijn en tijd en energie steken in vrijwilligerswerk. Maar je krijgt er veel waardering voor terug."

Meer informatie: www.boxtelsmaatje.nl of telefoon (0411) 65 58 99.

FOTO BOVEN: Atie Theunissen coördineert het project Boxtels Maatje en alles wat met vrijwilligers te maken heeft. (Foto: Peter de Koning).