Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BOERDERIJPLUIM GAAT NAAR RESTAURATIEPROJECT IN BEST

Drie boeken over boerderijen en bijgebouwen in regio Boxtel

Liefhebbers van monumentale boerderijen konden hun hart ophalen aan lezingen over drie nieuwe boeken, mede geschreven op verzoek van de stichting. De publicaties hebben betrekking op agrarische panden in de gemeente Boxtel.

Zo is 'Het steenen huijs met gebinte, stal ende schuuren. Historisch onderzoek naar boerderijen in Boxtel, Lennisheuvel en Liempde' een publieksvriendelijke publicatie waarin Wilbert Steenbakkers bouwhistorische onderzoeksresultaten van tientallen boerderijen en schuren uit Boxtel, Lennisheuvel en Liempde aanvult met achtergronden van eigenaren en bewoners. Het boek kwam tot stand in samenwerking met heemkundestichting Kèk Liemt en Heemkunde Boxtel.

Een gezamenlijk project van SdBB en SPPiLL (Liempde) resulteerde in het boek: 'Water en brood. Putten en bakhuizen in het hart van Het Groene Woud', geschreven door George Dirven en Pieter Parel. Deze uitgave geeft inzicht in het herstelprojecten in Boxtel, Liempde, Sint-Oedenrode, Best en Oirschot.

VERBINDING

Het boek 'Daer uijt hanght den Eijngel' gaat over het oudste nog bestaande pand in Lennisheuvel dat aantoonbaar als bierbrouwerij en herberg is gebruikt. Bewoners van Den Eijngel, Leo Koenraads en Carly Brussé, zijn verguld met het uiteindelijke resultaat. ,,We vonden het hartstikke fijn om deel te mogen nemen aan de totstandkoming van dit boek. Eén kwaliteit is echter niet over het voetlicht gekomen vanmiddag: Den Eijngel zorgt voor verbinding. Vanaf het moment dat we ruim vijf jaar geleden kochten, trekt dit pand als een magneet belangstellenden aan. De kracht van de vele generaties voel je in het gebouw, ook wanneer je er naar kijkt", vertelt Koenraads.

Ook schrijver George Dirven is tevreden: ,,In 2014 vonden de eerste gesprekken plaats met Ger van den Oetelaar van SdBB. Nadat de eerste resultaten van het archeologisch bouwhistorisch onderzoek binnen waren, ben ik op zoek gegaan naar informatiebronnen. Eerlijk gezegd viel dit nog niet zo mee, er was maar weinig over Lennisheuvel bekend. In het boek gaat de historie terug tot de 14e eeuw, dat is bijzonder."

BOERDERIJPLUIM

De Boerderijpluim is een tweejaarlijkse prijs die door SdBB toegekend wordt aan de boerderijeigenaar die met de restauratie, renovatie en/of herbestemming van een gebouw een bijzondere prestatie heeft verricht. Het koesteren van het erfgoed is hierbij het belangrijkste criteria. Elf deelnemers, verspreid over Brabant, werden de afgelopen maanden bezocht door een driekoppige jury, waarbij de aangemelde gebouwen grondig geïnspecteerd werden op: architectuur-, bouw- en landbouwhistorie en landschappelijke waarden. De zorgvuldige restauratie van de langgevelboerderij uit 1650 van familie Van Kemenade uit Best, werd bekroond met de eervolle pluim. ,,Deze familie heeft met heel veel geduld een enorme inspanning geleverd", aldus jurylid Joop Steenbakkers.

De boeken zijn te koop bij Pictures Publishers en bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 in Liempde.

FOTO BOVEN: Leo Koenraads en Carly Brussé, eigenaren van de voormalige herberg Den Eijnghel, een rijksmonument in Lennisheuvel, bladeren met auteur George Dirven (rechts) door het boek dat over het rijksmonument is verschenen. (Foto: Albert Stolwijk).


Speurtocht naar uilen in Oisterwijk

De vereniging Natuurmonumenten houdt zaterdag 9 december een avondwandeling in de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Volwassenen gaan op zoek naar bosuilen en komen van alles te weten over deze nachtroofvogel.

Wie mee op pad gaat, beleeft een onvergetelijk avontuur, belooft een gids van Natuurmonumenten: ,,Spits je oren en wie weet hoor je de uilen roepen!"

De wandeling start zaterdag 9 december om 20.00 uur en duurt ongeveer twee uur. Leden van Natuurmonumenten betalen zeven euro; voor niet-leden bedragen de kosten drie euro meer. Belangstellenden dienen zich aan te melden via www.natuurmonumenten.nl/agenda.