Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'Hela, wakker worden, Slaappiet! Stapelen puilt uit van de kinderen'

LINDA VAN DE WIEL

Ze hebben niet allemaal even goed geslapen, de kleuters van de Prinses Amaliaschool uit Boxtel. Ze waren ook best nerveus. En druk. Want eindelijk is de tijd daar: ze mogen naar het kasteel van Sinterklaas.

Een beetje verlegen staan de kinderen dicht bij elkaar. Want het is best spannend, een bezoek brengen aan het logeerkasteel van de Sint. Maar als de Pieten zich laten zien en de kleuters heel enthousiast worden begroet, verdwijnt hun schroom al snel. Een klein clubje rent zelfs naar de grote poort die naar de kasteeltuin leidt. Daar heet de Wegwijspiet de kleuters welkom, samen met Poetspiet, Hoofdpiet en alle andere Pieten. Nou ja, bijna allemaal, want in een koffer naast de poort ligt een luie Piet te slapen. Zij wordt pas wakker als de kleuters in koor roepen: ,,Wakker worden!"

RODE LOPER

De dappere kindjes mogen daarna via een rode loper het kasteel in. Ze komen meteen in de pakjeskamer die bomvol cadeautjes staat. Inpakpiet is druk bezig met het verpakken van heel veel presentjes. En hij doet dat best slordig. ,,Piet, je laat een cadeautje vallen. Straks is het kapot", roept Wegwijspiet. ,,Oeps, dat gebeurde per ongeluk", jammert Inpakpiet. ,,Kinderen, jullie verklappen toch niks aan Sinterklaas, hè?" De kleuters zijn te veel onder de indruk van de slordige Piet én de veelheid aan cadeautjes in de kamer, dat zij gedwee instemmen. ,,Ja hoor, verklappen niets aan Sinterklaas", geeft een van de kinderen aan.

Poetspiet is ondertussen heel druk met het schoonmaken van het kasteel. Ze wil hier best graag hulp bij, maar de kleuters hebben niet veel zin. ,,Och, het is zo veel, ik heb al de hele ochtend gepoetst maar het kasteel is veel te groot om in mijn eentje schoon te houden", klaagt ze. Het lijkt inderdaad een hels karwei. Er was ook al veel gepoetst. Op alles wat is schoongemaakt, hangt een briefje: 'afgestoft'.

SLAAPZAAL

De volgende stop van de kleuters is de slaapzaal van de Pieten. En hé, daar ligt weer die luie Piet, te slapen op bed. Weer roepen de kleuters: ,,Wakker worden!"

Als een duveltje uit een doosje veert de slaapkop op. En is opeens druk in de weer met het opmaken van bedden. Hoewel de Pietenslaapzaal er prachtig uitziet, is de slaapkamer van de goedheiligman nóg imposanter. In het met lichtjes versierde vertrek staat een prachtig hemelbed met daaromheen nog meer pakjes én de sieraden van de Sint. De kleuters staan versteld. Als klap op de vuurpijl is er een bezoek aan Sinterklaas zelf. Hij heeft zijn boek met informatie over alle Boxtelse kinderen, die eerder kwijt was geraakt, gelukkig weer gevonden. En, heel knap, de bisschop kent alle kleuters bij naam.

BAKKERIJ

Na afloop van de audiëntie bij de Sint, gaan de inmiddels luidruchtige kleuters pepernoten en speculaas bakken in een heerlijk geurende bakkerij. Ook oefenen ze Pietentrucjes zoals over een dak lopen en pakjes uit de schoorsteen vissen.

Als ten slotte Muziekpiet op zijn saxofoon nog enkele muziekliedjes speelt, is het feest compleet. En gaan de enthousiaste kleuters weer stuiterend terug naar school…

FOTO BOVEN: Alle schoolkinderen van Boxtel brengen deze én volgende week een bezoekje aan het logeeradres van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten (Foto: Peter de Koning).