ONDERZOEK AARDWARMTE OP KASTEREN

Groene Woud: 100.000 zonnepanelen in 3 jaar

Tijdens een zogeheten energieontbijt is gisterochtend de aftrap gegeven voor de aanleg van liefst 100.000 zonnepanelen in deze regio. In drie jaar tijd worden zoveel mogelijk daken van gebouwen ermee vol gelegd, maar ook zullen bijvoorbeeld weilanden nodig zijn om zonnecellen te plaatsen. ,,Een uitdaging? Nou nee, eerder een klein stapje op weg naar een energie-neutrale samenleving", stelt wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel.

Samen met vertegenwoordigers van de gemeenten Haaren, Sint-Michielsgestel en Meierijstad, nationaal landschap Het Groene Woud en de provincie gaf Van de Wiel in Helvoirt het startsein voor het project ECCO (Energy Community COoperations). Met een subsidie van 700.000 euro van de Europese Unie en een eigen inleg van 37.500 euro per deelnemende partner, moet de doelstelling van 100.000 zonnepanelen in drie jaar tijd worden gerealiseerd. ,,Het gaat in totaal om 10 hectare aan zonnecellen. Dat lijkt misschien veel, maar om alleen Boxtel al in 2050 energie-neutraal te maken, hebben we liefst 486 hectare aan zonnepanelen nodig", becijfert wethouder Van de Wiel. Hij heeft nog geen specifieke plek op het oog waar in Boxtel veel zonnepanelen in een keer kunnen worden geplaatst. Ja, op het dak van de gemeentewerf worden ze geplaatst. Maar dat is slechts een begin.

AARDWARMTE

Boxtel laat het bij de plaatsing van alleen zonnecellen, benadrukt wethouder Van de Wiel. Ook zijn windmolens nodig, moet energie uit biomassa (groenafval) worden opgewekt en zal aardwarmte gebruikt worden. Aardwarmte (ook geothermie genoemd) wordt gewonnen door van kilometers diepte water op te boren. De gemeente Meierijstad (Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel) is een van de locaties waar mogelijk geboord gaat worden. Niet alleen omdat daar naar verwachting een geschikte boorlocatie is, maar ook omdat er belangstelling voor aardwarmte is bij grote afnemers als Mars en Campina.

In december worden metingen gedaan om in kaart te brengen of de bodem hiervoor geschikt is. Omdat het water van zo'n grote diepte moet worden opgeboord, is bodemonderzoek nodig in een groot gebied. Oók in de Liempdse buurtschap Kasteren. Vanaf december kunnen mensen in de regio een 'treintje' van drie witte vrachtauto's van een Frans bedrijf zien rijden die trillingenonderzoek verrichten. Daarvoor worden langs wegen ook kastjes met meetapparatuur geplaatst.

Woensdag 29 november vindt om 19.30 uur in het Veghelse Even Resort Hotel (Raadhuisplein) een informatieavond plaats over het onderzoek naar aardwarmte.