Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DINERS VOOR 'JONGERE OUDEREN' SLAAN AAN IN ESCH

Lekker eten én buurten bij Buurtkok

CARRY DIRKX

Twee lange, feestelijk gedekte tafels stonden maandagavond klaar in de zaal van Ons Café in Esch. Sinds anderhalf jaar organiseert 'Buurtkok' Florentien Schevers er maandelijks een etentje voor iedereen die wil. Tegen kostprijs kookt ze een driegangenmenu voor gemiddeld ruim dertig mensen, puur voor haar plezier. ,,Ik geniet ervan als ik al die blije gezichten zie", zegt ze. En haar gasten - voornamelijk 'jongere ouderen'- genieten zichtbaar.

,,Het is hartstikke leuk! Waarom? We zitten hier lekker te buurten en het eten is heerlijk. Voor die prijs: dat kan bijna niet, en dan krijgen we er ook nog een borrel bij", zegt Riet van de Sande. Ze is een van de terugkerende gasten van de Buurtkok. Ook maandag was ze een van de bijna veertig eters. Maria Olislagers, die naast haar zit, dineert vanaf het begin mee. ,,De eerste keer, in maart 2016, waren er zestien gasten. Ik kende Florentien en die vroeg me: 'Kom je eten?' 'Dat is niet voor ons,' dacht ik eerst, 'ik ga toch niet in een café eten? Bovendien was mijn veronderstelling dat het voor oude mensen was die niet meer zelf konden koken." Maar ze ging toch, met haar echtgenoot, en ze zijn sindsdien trouwe klanten. Ze zegt hetzelfde als Van de Sande: ,,Het is heel gemoedelijk en het eten is lekker."

Paplepel

Toen Florentien Schevers (66) twee jaar geleden met vervroegd pensioen ging, zocht ze naar een nieuwe invulling van haar tijd. ,,Het was meteen duidelijk dat ik iets met koken wilde doen, het liefst voor grote groepen", zegt ze. ,,Dat zat altijd al in mijn hoofd. Mijn man Luciën en ik komen allebei uit een groot gezin. Als we een feestje gaven, zaten er al gauw veertig mensen binnen. Het is me met de paplepel ingegoten om voor veel mensen te koken en hapjes te maken. En ik vind het heerlijk om te doen!" Na wat brainstormsessies met haar man toog ze naar Michel van de Sande, eigenaar van Ons Café. Die was meteen enthousiast. ,,Dat is fijn, hoor. Ik mag zijn keuken en servies gebruiken; hij zorgt dat de zaal er keurig uitziet en verwarmd is. En zijn ome Henk sjouwt de tafels naar binnen."

Schevers maakt altijd een driegangenmenu, voor de prijs van 7,50 euro. Daarbij inbegrepen zit een drankje naar keuze. Ze vindt het een uitdaging om voor zo'n klein bedrag een lekkere maaltijd te serveren. ,,Tot nu toe lukt dat. Als je voor veel mensen kookt, ben je goedkoper uit. En ik maak geen culinaire hoogstandjes." Dat is iets te bescheiden, want deze keer serveerde ze kippensoep, een ovenschotel en een toetje 'met een tropische verrassing'. Altijd met verse groente en ook iedere keer terugkerend is haar 'Buurtkok-sla'. De bezoekers smulden er in ieder geval van. Daar is het Schevers om te doen. ,,Hoe meer blije gezichten, hoe beter."

Ze verdient er geen geld aan, omdat dat helemaal niet haar intentie is. In principe ook niet dat het initiatief mensen verbindt, hoewel Schevers dat een mooie bijkomstigheid vindt. ,,Maar ik doe het in eerste instantie echt voor mijn eigen plezier! Ik ben blij dat er mensen komen, zodat ik mijn hobby uit kan oefenen. Het is ook niet speciaal bedoeld voor eenzame mensen. Het is gewoon een gezellige avond en niet alleen voor mensen uit Esch."

De populariteit van de maandelijkse avond is groot, waardoor ze het aantal deelnemers heeft opgeschroefd naar veertig. ,,Dat is het maximum, want groter zijn mijn pannen niet."

De etentjes zijn vanaf 2018 maandelijks op een maandagavond. Wie aan wil schuiven, kan Florentien Schevers bereiken via telefoonnummer (0411) 60 40 60 of e-mail: floorlucien@gmail.com.

FOTO BOVEN: Buurtkok Florentien Schevers (midden) kookt maandelijks voor 'jongere ouderen' in Ons Café. (Foto: Peter de Koning).