Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Leerlingenraad Theresiaschool praat over kinderrechten

'Kinderen mogen altijd buitenspelen'

LINDA VAN DE WIEL

Heeft een kind dat illegaal in Nederland is recht op zorg als het ziek is? En onder de wetgeving van welk land valt een kind dat in Nederland woont maar een Spaans paspoort heeft? Op deze en andere moeilijke vragen mocht de leerlingenraad van de Sint-Theresiaschool, die de groepen 5, 6, 7 en 8 vertegenwoordigt, afgelopen maandag antwoord geven. Onderwijswethouder Marusjka Lestrade kwam naar de basisschool in Lennisheuvel om met de tien leden van deze raad te praten over de rechten van het kind. En daarbij moest diep worden nagedacht...

Wethouder Lestrade legde aan de kinderen uit waarom ze juist op deze maandag op school kwam om te praten over dit onderwerp. ,,Vandaag bestaat de verklaring over de rechten van het kind 28 jaar. Een bijzondere dag dus. En in Nederland is alles heel goed geregeld voor kinderen. In veel andere landen is dat niet het geval en daar wil ik graag met jullie over praten", zei de wethouder.

BUITEN SPELEN

De eerste vraag die Lestrade stelde, ging over waar kinderen allemaal recht op hebben. Danee (11) wist hier wel een antwoord op: ,,In Nederland mag je altijd buiten spelen en zeggen wat je ergens van vindt." Olivier (10) vulde aan: ,,Hier mag je zelf je vrienden kiezen en met hen spelen. Je wordt ook normaal behandeld en iedereen mag meedoen. Je mag ook niet geslagen worden."

De wethouder was het eens met de mooie antwoorden die de kinderen van de leerlingenraad gaven. ,,Wat ook belangrijk is: in Nederland ben je erg vrij bent om te doen en zeggen wat je wilt. Dat is in heel veel landen niet het geval."

QUIZ

Aan de hand van een quiz werd vervolgens verder gepraat over de rechten van het kind. Zo werd de vraag gesteld of het wassen van de auto van de buurman kinderarbeid is. En in welke situaties kinderen naar een pleeggezin gaan. Moeilijke vragen waarover de leerlingen diep nadachten. En tot mooie antwoorden kwamen. Marit (11): ,,Als ouders niet goed voor hun kinderen kunnen zorgen, komen die in een pleeggezin. Als ze te weinig geld hebben niet. Dan hebben zij hulp nodig."

Dat klopt volgens de wethouder. ,,Deze hulp wordt dan geboden door de gemeente, waar ik ook werk." Danee vond dit erg goed. ,,Als ouders geen geld hebben, is het niet eerlijk als de kinderen daar de dupe van worden. Zij kunnen er niets aan doen."

GELUKKIG

Na het gesprek en de quiz hadden alle leerlingen veel geleerd. ,,Vandaag is een belangrijke dag en het is goed dat we erover gepraat hebben", vond Fenne (11). Marit: ,,Ik heb veel nieuwe dingen geleerd." En voor alle kinderen geldt dat ze de rechten van het kind een heel belangrijk onderwerp vinden.

Maar tegelijkertijd was er het besef dat het een zwaar onderwerp is. ,,Want hier is alles zo goed geregeld dat we vaak niet in de gaten hebben dat kinderen in andere landen het soms heel zwaar hebben", zei wethouder Lestrade. ,,Maar de kinderen in Nederland horen bij de gelukkigste kinderen ter wereld. En dat is toch een mooie boodschap."

FOTO BOVEN: De leerlingenraad van de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel boog zich maandag met wethouder Marusjka Lestrade over een lastig thema: kinderrechten. Maar ze wisten er toch wel een en ander vanaf. (Foto: Peter de Koning).

Senioren

De Katholieke Bond van Ouderen (KBO) in Boxtel heeft de onderstaande activiteiten op het programma.

VRIJDAG 24 NOVEMBER

13.15 Sinterklaasmiddag voor de wijken Selissen en Oost in De Walnoot.

13.30 Sinterklaasmiddag voor Lennisheuvel in De Orion.

ZATERDAG 25 NOVEMBER

14.00 muziekmiddag Dans & Hap door de Big Band van de Gildenbonds Harmonie in het Baanderherencollege. Aanmelden bij Marij van Wanrooij via (0411) 67 37 29 of Marij.van.Wanroij@home.nl.

MAANDAG 27 NOVEMBER

13.30 Sinterklaasmiddag in De Adelaar.

DINSDAG 28 NOVEMBER

13.30 biljarten in De Walnoot.

13.30 hobbymiddag Kinderboerderij.

DONDERDAG 30 NOVEMBER

13.30 handwerken in Orion.