Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Kleine winkeliers stellen investeringen voorlopig uit

Oosterhof wil einde aan onzekerheid

De uitbreiding van winkelcentrum Oosterhof is onzeker. Veel hangt af van supermarkt Aldi. Als die blijft, maken de plannen een reële kans. Bij een vertrek vallen de plannen in duigen. De afgelopen weken is veel geschreven over de grote belangen van de supermarkt, de vereniging van eigenaren (vve) en de gemeente Boxtel. Maar wat vindt de kleine Oosterhof-winkelier? Brabants Centrum sprak er twee.

PETER DE KONING

,,Welkom in ons luxe kantoor", lacht Marc van den Biggelaar van de DA-drogisterij. In het propvolle opslaghokje zoekt hij naar koffie en kopjes. Hans van Erp van de gelijknamige dierenwinkel herkent de situatie. De twee winkeliers huren het winkelpandje naast de DA als extra magazijn. ,,Moet Oosterhof uitbreiden? Wat denk je zelf?", zegt Marc. ,,En de problemen waar wij in het klein tegenaan lopen, hebben de grote winkeliers in het groot. Kijk eens naar Jumbo met zijn opslag op diverse plekken in Boxtel."

Hans deelt die zorgen, maar wil niets weten van een negatieve sfeer. ,,De kleinere Oosterhof-winkeliers hebben prima contact met de vve en de gemeente Boxtel. Het is ook enorm belangrijk dat we goed in gesprek met elkaar blijven."

Het idee dat de kleine winkeliers worden samengedrukt tussen de belangen van grote partijen vinden Hans en Marc dan ook onzin. Sterker nog, ze zoeken bewust de belangrijke rol van 'smeerolie' tussen de partijen. ,,Wij kennen de klanten het beste, hebben echt de persoonlijke binding met al die mensen die wekelijks in Oosterhof 35.000 keer een kassa laten rinkelen. Geloof ons, de grote en kleine winkeliers in Oosterhof staan voor hetzelfde doel: een volwaardig winkelcentrum voor de dagelijkse boodschappen."

De meeste kleine ondernemers in Oosterhof zijn 50-plus. Die willen én kunnen geen jaren meer wachten met investeren. Hans wil zijn winkel best aanpakken, maar wacht daarmee zolang hij niet zeker is over zijn toekomst op de huidige locatie. Marc wijst naar het dichte winkelpand tegenover zijn DA. ,,Prachtige plek voor een goede speciaalzaak. Groente of vis zou een mooie aanvulling zijn. Maar wie stapt daar in zolang Oosterhof geen zekerheid heeft. Diverse winkeliers stellen hun investeringen uit vanwege die onzekerheid."

Hans legt uit dat Aldi zijn pand huurt van de Jumbo. Hij verwacht dat Aldi uiteindelijk vertrekt. De signalen dat de supermarkt zijn twee Boxtelse vestigingen wil bundelen, vindt hij te sterk. ,,Wat gebeurt er dan? Blijft Jumbo zitten of komt er een verhuiscarrousel op gang?" Marc twijfelt en sluit niet uit dat de Aldi het spel hard speelt om er zo goed mogelijk uit te komen. ,,Nogmaals: we weten het niet, we zitten in onzekerheid. Het enige zekere is de gunfactor van onze klanten", aldus Marc. (Foto boven: Peter de Koning).

Pagina 8: 'Oosterhof is niet te redden met 'n lik verf'.