Afbeelding
Foto: Tim van Dorsten

PIERRE VAN AMELSVOORT MAAKT KUNSTWERK 55 JAAR CARNAVAL

Urenlang naar de eendjes kijken voor 'standbildje' jubilerend Eendengat

TIM VAN DORSTEN

Kunstenaar Pierre van Amelsvoort heeft voor de Sociëteit van d'Aauw Waggel een bronzen kunstwerk gemaakt ter ere van vijf keer elf jaar openbaar carnaval in Boxtel. ,,Het is een carnavalesk, frivool en vrolijk beeld geworden." De onthulling van dit Eendengats 'standbildje' vindt plaats op zaterdag 9 december.

Urenlang zat de adjudant van oud-prins Bart d'n Urste van Eendengat afgelopen lente bij een vijver. Om naar de eenden te kijken en ze te bestuderen: hoe ze zwemmen, hoe ze lopen, hoe ze kwaken. ,,Ik wil mijn kunstwerk realistisch maken", legt Van Amelsvoort uit. ,,Als kunstenaar ben ik klassiek geschoold: goed kijken is hierbij erg belangrijk. Want hoe beter je kijkt, hoe beter je ziet hoe bijvoorbeeld een lichaam eruit ziet en werkt. Zo heeft een eend een langere nek dan ik dacht."

ZINGENDE EEND

De kunstenaar bedacht een zingende eend met daarop een nar die er bijna vanaf valt. Dit idee kreeg hij mede door een afbeelding van hertog Jan, die met een pul bier in zijn hand op een vat bier zit. ,,Die tekening heb ik ooit ergens gezien en onbewust onthouden." Niet voor niets dus, want de jury van de Sociëteit van d'Aauw Waggel verkoos zijn inzending vlak voor halfvasten tot winnaar van een ontwerpwedstrijd. ,,Ze vonden mijn idee het meest carnavalesk."

Het eerste doel van Van Amelsvoort was om voor een duidelijk beeld te zorgen. ,,Mensen moeten meteen zien wat het voorstelt." Daarnaast wilde hij een vrolijk, frivool en expressief beeld maken. ,,Daarom heb ik de snavel van de eend, de ledematen van de nar en de twee uitsteeksels van de narrenmuts langer gemaakt. Voor het bourgondische detail heb ik de nar een dikke buik gegeven."

CURSUS LASSEN

Om het beeld te maken, heeft hij eerst een cursus lassen gevolgd. ,,Ik had nog nooit gelast", legt hij uit. ,,Maar ik moest een frame maken." Aan dit raamwerk kwam de klei, waarna hij het beeld uiteindelijk – voorzichtig – naar een bronsgieterij in Tiel bracht. Sinds begin november staat het bronzen afgietsel in zijn woonkamer. ,,Ik heb expres voor brons gekozen. Dit materiaal kan goed tegen weer en wind, zodat het beeld nog tientallen jaren goed en mooi blijft." Van Amelsvoort is trots op het resultaat. ,,Het is erg mooi geworden. Ik kijk er iedere dag naar."

ONTHULLING

Het Eendengats 'standbildje' wordt zaterdag 9 december om 14.11 uur onthuld tijdens een korte plechtigheid aan de oever van de Dommel vlakbij de Zwaanse Brug. De openbare onthulling vindt plaats tijdens een besloten feestvergadering die de Stichting Openbaar Carnaval houdt in een feesttent achter lunchroom Meneer van Dommelen. Ook Van Amelsvoort neemt dan kort het woord. ,,Voor mij is dit beeld een symbool voor alle vrijwilligers. Zonder hen zou er geen carnaval zijn."

FOTO LINKS: Kunstenaar Pierre van Amelsvoort heeft veel eenden geobserveerd om het Eendengats 'standbildje' te maken. Hij bestudeerde ze in levenden lijve, maar bekeek ook bestaande beelden. Hoe zijn kunstwerk eruit komt te zien, blijft een geheim tot de onthulling op zaterdag 9 december. (Foto: Tim van Dorsten).


Carnavalsexpositie

In het leegstaande winkelpand Rechterstraat 50 is elke zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur een gratis toegankelijke tentoonstelling te bezichtigen over 55 jaar openbaar carnaval in Boxtel. Daar zijn ook de inzendingen te zien voor de ontwerpwedstrijd die werd uitgeschreven voor een jubileumkunstwerk. Naast winnaar Pierre van Amelsvoort werden voorstellen ingediend door Paul Hermans, Paul Simons, Bert Snellaars en Huub Thorissen.


Maak kennis met de nieuwe KOLDERVORST van EENDENGAT

Prins Donald de Vijfde is er klaar voor...

Ester Kerkhoff

Hij straalt. Op de elfde van de elfde is officieel bekend gemaakt dat Christian van Zogchel is gekozen als Prins Carnaval in Boxtel. Vanaf nu gaat hij door het leven als zijne doorluchtige hoogheid Donald V van Eendengat en die dikke glimlach is niet meer van zijn gezicht te krijgen.

,,Het was heel leuk én moeilijk om het de hele zomer stil te houden", lacht hij. ,,In mei werd ik gevraagd. Alleen de Raad van Wijze Mannen, mijn vrouw Brigitta, adjudant Michel Vessies en diens echtgenote wisten ervan. Nu word ik overspoeld door leuke reacties via social media en op straat. Het is bijzonder om te merken dat Boxtel zo meeleeft."

Van Zogchel is geboren en getogen in het centrum van Boxtel. Veel mensen kennen hem van de bloemenzaak die zijn ouders vroeger runden. Zelf speelt hij in een band en is actief bij de volleybalvereniging. Overdag werkt Christian als groenspecialist in een kwekerij. Hij is altijd al dol geweest op carnaval. Twee keer eerder nam hij zitting in de raad van elf. ,,Je groeit ermee op en dan zit het in je bloed," zegt hij daarover. ,,De benoeming tot prins is een droom die uitkomt."

BOFFER

De agenda van Prins Donald V is de komende maanden goed gevuld. Zo wordt in januari de jeugdprins benoemd, onthult de prins op 9 december het kunstwerk dat is gemaakt ter gelegenheid van 55 jaar openbaar carnaval in Boxtel en bezoekt hij natuurlijk de nodige bals en feesten.

,,Ik heb enorm geluk dat ik prins mag zijn in een jubileumjaar. Vijf keer elf jaar carnaval heeft een bijzonder tintje. Het meeste kijk ik uit naar de overdracht van de sleutel op het balkon van het gemeentehuis. En de optocht natuurlijk. Maar eigenlijk vind ik alles leuk. Het thema van carnaval is dit

FOTO ONDER: Christian van Zogchel toont de 'kroonjuwelen' van Eendengat waarmee hij tijdens het elf-elfbal tot prins Donald V van Eendengat werd benoemd. De rode schoenen, die hij speciaal liet maken voor onder zijn galakostuum, hebben al voor de nodige opmerkingen geleid in het Boxtelse spotrijk. (Foto: Ester Kerkhoff).

jaar '55 jaor Indegat dè beleefde saomen'. We bezoeken veel feesten op scholen, in bejaardenhuizen en van mensen die een beperking hebben. Als je ziet hoeveel plezier iedereen heeft, dan weet je waar carnaval om draait. Ik bof dat ik daarin zo'n mooie rol heb!"

Paspoort Donald V

Naam: Christian van Zogchel

Leeftijd: 56 jaar

First Lady van Indegat: Brigitta

Lievelingsdrankje: Schrobbelèr en pils

Lievelingsliedje: 5x11 van RAADloos (de dames van de raad van elf)

Lievelingscafé: hofpaleis Denziz

Lievelingsdans: de 'kwik'step

Afbeelding