Wim Ketelaars stopt als voorzitter van Brede Scholen Boxtel, maar stilzitten is er niet bij. Hij is alweer gevraagd om een nieuw onderwijsproject vorm te geven: de zogenaamde zomerschool. (Foto: Rens van den Elsen).
Wim Ketelaars stopt als voorzitter van Brede Scholen Boxtel, maar stilzitten is er niet bij. Hij is alweer gevraagd om een nieuw onderwijsproject vorm te geven: de zogenaamde zomerschool. (Foto: Rens van den Elsen). Foto: Rens van den Elsen

Wim Ketelaars neemt afscheid van Brede Scholen Boxtel

'Via onderwijs samenleving veranderen'

RENS VAN DEN ELSEN

Hij is al actief voor heel veel organisaties. Maar daar is sinds 1 oktober één taak vanaf gegaan. Wim Ketelaars is namelijk geen voorzitter meer van de stichting Brede Scholen Boxtel (BSB). Niet omdat hij er klaar mee was, integendeel, er is gekeken naar een vruchtbare toekomst: ,,Het is tijd voor een nieuw, fris bestuur dat de door ons gelegde basis kan doortrekken naar het veranderende onderwijsklimaat."

In de afgelopen veertien jaar is BSB een begrip geworden in de gemeente Boxtel. Iets waar Ketelaars ontzettend trots op is. ,,We hebben er met z'n allen voor gezorgd dat het onderwijs an sich in ons dorp zich breder is gaan ontwikkelen. Dat er een waardevolle samenwerking is ontstaan tussen de scholen en heel veel partijen, maar ook dat de stichting als een volwaardige partner wordt gezien bij alle betrokkenen", vertelt de bevlogen onderwijsman.

EILANDJES

Toen de stichting in 2003 werd opgericht, was het onderwijs in Boxtel nog opgedeeld in eilandjes. Ieder deed daar zijn eigen ding, er was nauwelijks sprake van samenwerking. Ketelaars: ,,Ons doel was om dat onderwijs naar een hoger plan te tillen en voor meer onderlinge verbinding te zorgen. En ik denk dat we mogen stellen dat dit is gelukt. Je ziet op alle vlakken een toename, zowel cultureel, sportief als qua taal."

Projecten als de Voorleesfiets en Buurtsport zijn succesvol gebleken en hebben zeker bijgedragen aan de manier hoe kinderen nu onderwijs genieten in Boxtel, stelt Ketelaars. ,,Dat begint al op het consultatiebureau en gaat door tot aan het middelbaar onderwijs. Alle elementen zijn opgenomen in het lesprogramma en daar plukken de leerlingen natuurlijk de vruchten van. Want zij staan met een beter gevulde rugzak aan de start van de rest van hun leven." Ketelaars is altijd van mening geweest dat je de samenleving kunt veranderen door onderwijs. ,,Zolang je er maar vanaf het eerste moment aandacht aan geeft en er de tijd voor neemt."

Het nieuwe bestuur krijgt dan ook geen gemakkelijke taak. ,,De uitdagingen zullen altijd groot blijven, maar het bestuurlijke niveau is hoog en er is een ontzettend breed netwerk. Ik heb er alle vertrouwen in dat Lex Meijdam (de nieuwe voorzitter, zie interview hierboven - red.) en de rest van het bestuur het Boxtelse onderwijs nog beter gaan maken."

FOTO BOVEN: Wim Ketelaars stopt als voorzitter van Brede Scholen Boxtel, maar stilzitten is er niet bij. Hij is alweer gevraagd om een nieuw onderwijsproject vorm te geven: de zogenaamde zomerschool. (Foto: Rens van den Elsen).


Worstenbroodjes maken

Huub en Jan-Peter van Griensven geven maandag 11 december van 13.00 tot 17.30 uur een masterclass 'worstenbrood bakken' in basisschool De Spelelier. De twee worstenbroodspecialisten gebruiken hun vaders originele recept. Opgeven kan via telefoonnnummer 06-19 95 39 97 of per e-mail: kbo.boxtel@gmail.com. Deelname kost vijf euro per persoon.