Je kon zondag in het centrum van Boxtel over de koppen lopen tijdens de intocht van Sinterklaas. (Foto: Daisy Renders).
Je kon zondag in het centrum van Boxtel over de koppen lopen tijdens de intocht van Sinterklaas. (Foto: Daisy Renders). Foto: Daisy Renders

INTOCHTEN BOXTEL EN LIEMPDE • SINTERKLAAS 2.0 TREKT POSEREND VOOR DE 'SELFIE' LANGS PUBLIEK

Snoepgoedfilantroop brengt kinderen in vervoering

LINDA V.D. DE WIEL/JOLEEN V. ROOIJ

Gele, roze, blauwe en groene pietenmutsen, pietenpakken en -capes. Het Boxtelse centrum werd afgelopen zondag overladen met honderden kleurrijke kinderen, ouders, opa's en oma's. Allemaal hadden ze zich vol ongeduld en rijen dik verzameld bij de Zwaanse Brug om Sinterklaas en zijn Pieten te verwelkomen.

De broertjes Cas en Thijs (beiden 4) kunnen niet goed uitleggen wat ze ervan vinden dat de goedheiligman en zijn Pieten naar Boxtel komen. Nichtje Suus van vijf jaar vat kort samen wat voor Cas, Tijs en waarschijnlijk alle aanwezige kinderen geldt: ,,We vinden het allemaal spannend dat Sinterklaas komt. En ook leuk."

Niet veel later komen de eerste Pieten in een boot voorbij gevaren. Zij vissen een verdwaald cadeautje uit het water: ,,Er zijn veel pakjes uit de stoomboot gevallen. We komen ze overal tegen", roept Keukenpiet. Ook de andere Pieten én Sinterklaas komen met de boot aan bij de Zwaanse Brug waar zij verwelkomd worden door burgemeester Mark Buijs. Onder muzikale begeleiding van de Red River Band loopt het bonte gezelschap al handenschuddend en pepernoten strooiend richting Markt. Roos (6) is net als Cas, Thijs en Suus onder de indruk van Sinterklaas en zijn vele Pieten. ,,Er zijn hier veel Pieten zeg. Er waren er gisteren ook al een paar in Boxtel want ik had mijn schoen gezet en er zat een pakje in. Er stond alleen de verkeerde naam op. Mama had een duikbril en ik had kaarsen. En papa een kinderboek. Het had andersom moeten zijn dus we hebben geruild", legt ze wijs uit.

Gijs (7) wacht vol ongeduld op de Sint. ,,Ik vind het leuk dat Sinterklaas er nu eindelijk is. Ik heb mijn schoen al gezet en er zat een goochelset in. Ik heb ook nog Ninjago Lego gevraagd." Of hij Lego krijgt, weet Gijs nog niet, maar hij scoorde wel alvast een flinke hand pepernoten.

MUZIEK MAKEN

Op een prachtig versierd podium op de Markt, werd de Sint opgewacht door nog eens honderden kinderen. Maar ondanks het overduidelijk aanwezige enthousiasme van de kleintjes is Sint-Nicolaas een beetje verdrietig. ,,Ik zou heel graag muziek willen maken. Maar welk instrument kan ik bespelen?" De Pieten komen met allerlei opties: gitaar, keyboard en bongo's. Maar deze instrumenten passen niet bij de Sint. Tot er opeens een triangel in beeld verschijnt. ,,Ja", roept Sinterklaas uit, ,,dit is het!" Als Muziekpiet samen met alle kinderen het nieuwe Sinterklaaslied 'Stapel op Sint' zingt, is het feest compleet.

En is de goedheiligman weer blij. ,,Wat kunnen jullie goed zingen, Ik zie er naar uit veel muziek met jullie te maken de komende weken." En daar zijn Suus, Gijs en de andere kinderen het vast mee eens…

TOPFIT

Dat de eeuwenoude gulle kindervriend nog topfit is, bewees hij wel door na de aankomst in Boxtel even later ook in Liempde te verschijnen. En daar vond in de Sint-Jans Onthoofdingkerk een bijzondere intocht plaats. Met onder meer de Goochelpiet die een heuse kip tevoorschijn tovert op het altaar, Sinterklaas poserend voor 'selfie-verzoekjes' van de jeugd, swingende live-muziek én discolampen. ,,De afgelopen twee jaar regende het tijdens de intocht, dat is voor niemand leuk. Bovendien gaan we in Liempde graag met de tijd mee en hebben we gekozen voor een nieuw concept", legt voorzitter Nancy van der Heijden van Algemeen Belang Liempde (ABL) uit. ,,De kerk biedt volop ruimte: en nee hoor; géén mis erbij", vult van Lisette Braken, ook van ABL, aan.

Om kwart voor drie staat het kerkplein afgeladen vol. Kinderen, ouders, opa's en oma's kijken reikhalzend uit naar de komst van Sinterklaas, die enkele uren daarvoor in Boxtel aanmeerde. Cynthia Weijters staat geduldig te wachten met dochter Lieke ( 7) en zoon Yoram (9). ,,Voorheen bracht ik mijn kinderen naar een klaslokaal in basisschool De Oversteek voor een Sinterklaas-activiteit van ABL. Na anderhalf uur haalde ik hen weer op. Nu ben ik er zelf ook bij en ben benieuwd wat ze er van gaan maken."

Klokslag drie uur arriveert de goedheiligman per koets bij de kerk, begeleid door fanfare Concordia. Op het plein nam hij alle tijd om de kinderen persoonlijk te begroeten. Hij poseerde vakkundig voor jeugdige 'fotografen'. ,,Liempde loopt wat mij betreft toch wel een beetje voorop hoor. Een uitstekend idee het eens te veranderen en het feest samen binnen te vieren", aldus de Sint.

Hoe de goedheiligman het vindt dat de kinderen zoveel selfies met hem willen maken? ,, Ik heb inmiddels zelf ook een smartphone, je moet natuurlijk wel met je tijd meegaan", vertelt de snoepgoedfilantroop lachend. Terwijl zo'n vijfhonderd belangstellenden een goed plekje proberen te bemachtigen in de kerkbanken, verwijst vrijwilligster Susan Bressers enkele ouders door naar de tent buiten: buggy's mogen niet mee naar binnen. Bressers helpt ook met de regie over de Zwarte Pieten en de ontvangst van burgemeester Mark Buijs. ,,Ik ben hier inmiddels wel wat gewend hoor. Onlangs mocht ik bij het concert 'Back to the Music' in Liempde de wereldberoemde Trampps ontvangen", aldus Bressers.

De kinderen genieten volop van de trucs van Goochelpiet en na wat oefenen met Zangpietje kan de jeugd luidkeels met haar meezingen terwijl er wordt gedanst op de vlotte muziek van hofkapel De Kromploegers. Aan het einde van de middag krijgen de kinderen een snoepzak en maken zij zich op voor pakjesavond. Vol verwachting klopt hun hart...

FOTO LINKSBOVEN: Je kon zondag in het centrum van Boxtel over de koppen lopen tijdens de intocht van Sinterklaas.

FOTO RECHTSBOVEN: In Liempde kreeg Sint een feestelijke ontvangst in de dorpskerk. (Foto's: Daisy Renders).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding