Tijdens de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Boxtel in 1944 werd in oktober jongstleden deze toevoeging op het verzetsmonument in de Kampina geplaatst. (Foto: Peter de Koning).
Tijdens de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Boxtel in 1944 werd in oktober jongstleden deze toevoeging op het verzetsmonument in de Kampina geplaatst. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Verzetsmonument Kampina

Na de herdenking van 15 oktober jongstleden werd ik aangesproken door ontevreden nabestaanden van de 'vergeten' verzetsmensen, en dat vraagt om uitleg.

Al enkele jaren heb ik me ingezet voor de niet genoemde mensen van de verzetsgroep van Klaas Dekker. Mijn streven was om deze mensen door middel van een tekst gezamenlijk herkenbaar te maken op het monument. Mijn voorgestelde tekst, aan te brengen onder de namenlijst: 'ook als eerbetoon aan alle niet genoemden, die hulp verleenden aan in Boxtel gestrande geallieerden'. De gemeente had echter een theoloog ingeroepen en zijn tekst moest het beslist worden. Daardoor was mijn streven niet meer haalbaar.

Het monument is opgericht als eerbetoon aan 'het verzet'. De in de aangebrachte tekst genoemde mensen vallen onder 'het verzet' en delen dus al vanaf de onthulling in het eerbetoon van het monument. Daarom is de tekst verwarrend en overbodig.Het symbool van het monument heeft betrekking op de hulpverlening aan de in Boxtel gestrande geallieerden, en de activiteiten daarvoor, werden verricht door de verzetsgroep van Klaas Dekker. Deze groep (de genoemden) valt ook onder 'het verzet' en deelt dus ook al vanaf de onthulling in het eerbetoon van het monument.

De ontwerper wilde beslist alle mensen van deze groep op het monument noemen. Maar door diverse oorzaken is een aantal mensen niet genoemd, en dat zijn de 'vergeten' mensen van de verzetsgroep van Klaas Dekker. Waarom mogen deze mensen niet gezamenlijk delen in het eerbetoon aan deze groep? Ze hebben wel met deze groep dezelfde gevaarlijke activiteiten verricht voor onze vrijheid.

Gemeente, het is nog niet te laat!

        JAN VAN DE MEULENGRAAF

Reactie gemeente: Naar aanleiding van bovenstaande brief is het gemeentebestuur om een reactie gevraagd. Wethouder Herman van Wanrooij antwoordde als volgt:

,,Het monument op de Roond is een initiatief geweest van een aantal mensen die een specifieke gebeurtenis tegen het eind van de oorlog een plek wilden geven. Een fysieke plaats met een fysiek aandenken. Daarbij werd uitgegaan van een verslag dat Klaas Dekker na de oorlog op papier zette. In dat verslag werden namen genoemd, die al dan niet door en mét het verstrijken van de tijd, correct gespeld waren. De correcties hebben tot vier nieuwe platen geleid.

Inmiddels is wel duidelijk geworden dat het vermelden van namen op monumenten vaak, misschien wel altijd, leidt tot onenigheid. Wij hebben met een werkgroep, waar de heer Van de Meulengraaf deel van uitmaakte, getracht om naar aanleiding van zijn brieven tot een mate van overeenstemming te komen. Die dachten wij te hebben gevonden in de toegevoegde plaat, waarmee wij eraan willen herinneren dat het verzet in wezen groepsoverschrijdend was. Wij vonden de toevoeging in al zijn eenvoud dermate sterk dat wij daarmee hoopten recht te doen aan een ieder die in naam niet vermeld was. De tekst van de toevoeging luidt: 'Dit monument is tevens een eerbetoon aan alle mannen, vrouwen én kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in en rond Boxtel verzetsdaden hebben verricht'. Dat mensen bereid waren het hoogste goed dat ze hadden, hun eigen kinderen dus, in te zetten voor een gemeenschappelijk doel, vrij zijn, dát verdient een plek.

In de werkgroep heeft de heer Van de Meulengraaf aangegeven dat de aanpassing niet datgene was, waarnaar hij op zoek was. Maar, zoals wel vaker: Ergens komt het punt waarop je moet zeggen: 'Dit is het'. Ook omdat we weten dat we bij het uitbreiden van de namenlijst ongetwijfeld mensen vergeten. En daar was de groep het in meerderheid over eens."

Naschrift redactie: Hiermee is de discussie over het verzetsmonument Kampina beëindigd.


'Boxtel heeft een slimme én een eerlijke wethouder'

De heer Bastings schrijft in het Brabants Centrum van vorige week dat oppositiepartijen en verontruste burgers zich zorgen maken over het tijdstip van sluiting van de dubbele overweg voor gemotoriseerd verkeer, en hoe dit beschreven staat in het verkeersbesluit. Dit in relatie tot de uitspraken van onze wethouder daarover. De heer Bastings schrijft dat volgens het verkeersbesluit de overweg direct na realisatie van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) gesloten zal worden.

Daarna husselt de heer Bastings wat stellingen door elkaar. Zo laat hij de lezer geloven dat de wethouder later nog zou willen tornen aan een eenmaal genomen verkeersbesluit, en veronderstelt hij dat de voorwaarde voor het beschikbaar stellen van het geld door Rijk en provincie (en dus niet ProRail!) de sluiting is van de dubbele overweg direct na realisatie van de VLK.

Deze stelling is echter niet juist. Het beschikbaar stellen van de middelen is gekoppeld aan slechts één doel: de sluiting, c.q. onttrekking aan de openbaarheid van de dubbele spoorwegovergang. Nergens staat de voorwaarde dat dit direct na realisatie zou moeten plaatsvinden. De volgordelijkheid in tijd is nota bene in de bestuursovereenkomst opgenomen, waarbij de overweg als laatste dicht gaat.

In de onderliggende stukken lees ik eigenlijk niets anders dan hetgeen onze wethouder onder andere aan de raad heeft bevestigd. Ik citeer (knip en plak) uit het verkeersbesluit: "de sluiting voor gemotoriseerd verkeer op zijn vroegst in werking kan treden zodra (tenminste) de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg als alternatieve route is opengesteld voor het gemotoriseerde verkeer" en "uitgangspunt is om niet eerder tot fysieke sluiting over te gaan dan nadat ook de deelprojecten 3 en 4 (Tongeren en Keulsebaan) zijn gerealiseerd".

Ook citeer ik uit de nota van zienswijzen en wijzigingen: "Het uitgangspunt is om de sluiting van de dubbele spoorwegovergang voor gemotoriseerd verkeer te effectueren zodra niet enkel de VLK maar ook Tongeren en de Keulsebaan zijn gerealiseerd. Dit uitgangspunt is ook als zodanig vastgelegd in de Bestuursovereenkomst".

Ook heb ik de geluidsband van de raadsvergadering van september jongstleden nog eens beluisterd. Ook hier hoor ik onze wethouder consequent de hiervoor genoemde uitgangspunten bevestigen.

Blijkbaar hebben wij dus niet alleen een slimme, maar ook een eerlijke wethouder, die een exemplaar van deze mooie weekkrant best durft te overleggen aan de subsidieverstrekkers!

        JAN DE KONING

        Gemeenteraadslid INbox


Oproep aan allen die betrokken zijn bij de VLK-procedure

Tientallen particulieren hebben een zienswijze ingediend tegen het plan VLK (Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg). Tot en met woensdag 29 november bestaat de mogelijkheid om beroep aan te tekenen bij de Raad van State tegen de ongegrondverklaring van de zienswijzen door de gemeenteraad.

Om te voorkomen dat iedereen apart beroep aantekent en daarvoor griffiekosten gaat betalen, bestaat de mogelijkheid om dit in gezamenlijkheid te doen via een aan te wijzen vertegenwoordiger waardoor slechts één keer griffierecht betaald behoeft te worden.

Iedereen die wil dat zijn of haar standpunt straks bij de behandeling door de Raad van State wordt gehoord, kan dit melden bij info@StichtingKalksheuvelgroen.nl die eenmalig als intermediair zal functioneren om betrokken personen met elkaar in contact te laten komen zodat deze tot een gezamenlijke aanpak van een in te stellen beroep kunnen komen.

        PETER OLIJSLAGERS

        Stichting Kalksheuvel Groen