Vluchtelingen helpen kleine ijsvogelvlinder

Natuurgebied De Scheeken stond zondagochtend even landelijk in de belangstelling. Radioprogramma Vroege Vogels (BNN/Vara Radio 1) besteedde aandacht aan de inspanningen van de Natuurwerkgroep Liempde voor de kleine ijsvogelvlinder. De Liempdse natuurwerkers kregen daarbij hulp van een groep vluchtelingen.

De zeldzame kleine ijsvogelvlinder vliegt van juni tot midden augustus. Het diertje leeft uitsluitend op kamperfoelie en houdt van vochtige bossen met diepe inhammen. Verdroging en het dichtgroeien van bossen speelt de vlinder parten, hij wordt steeds minder aangetroffen in Noord-Brabant en Limburg. In delen van De Scheeken is het diertje afgelopen zomer nog gezien. In dat gebied wordt nu gewerkt om de bossen aantrekkelijker te maken voor deze bruine vlinder met opvallende witte vleugeltekening.

De werkgroep Kleine Landschapselementen (KLE) van de Natuurwerkgroep Liempde ging zaterdag aan de slag in De Scheeken, daarbij geholpen door bewoners van het asielzoekerscentrum Oisterwijk. Die werden welkom geheten door voorzitter Jolan van Herwaarden van de natuurwerkgroep, Gerdien Bos van de Vlinderstichting en wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel. De veertien vluchtelingen gingen graag aan de slag. Ze hadden zich vrijwillig aangemeld en lieten merken dat ze hun tijd, in afwachting van hun verblijfsstatus, graag nuttig invullen. Dorine Bekkers, coördinator van de werkgroep KLE, was na afloop zeer tevreden over deze bijzondere activiteit. ,,De vluchtelingen hebben flink gesnoeid en opgeruimd, om de inhammen in het bosgebied weer aantrekkelijk te maken voor de kleine ijsvogelvlinder. Het was een mooie activiteit die alle groepen prima is bevallen. Daarom geven we er graag een vervolg aan", vertelde Dorine na afloop. De Natuurwerkgroep Liempde kan dit soort activiteiten voortaan rechtstreeks regelen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Wethouder Van de Wiel zegde zaterdag toe dit financieel te willen steunen, mochten daar onverwachte kosten aan verbonden zijn.