Voor de Sint-Lambertusschool in Gemonde wordt druk gewerkt aan de herinrichting van het nieuwe schoolplein. De betegeling en de zandbakken liggen er al, de schuttingen en de speeltoestellen zijn onderweg. (Foto: Gerard Schalkx).
Voor de Sint-Lambertusschool in Gemonde wordt druk gewerkt aan de herinrichting van het nieuwe schoolplein. De betegeling en de zandbakken liggen er al, de schuttingen en de speeltoestellen zijn onderweg. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

Opknapbeurt schoolplein onderbouw van Sint-Lambertus nadert einde

'Zonder extra hulp was dit nooit gelukt'

Wendy van Lijssel

Met hulp van bedrijven, sponsors, vrijwilligers en leerkrachten wordt al enige tijd hard gewerkt aan de herinrichting en renovatie van de speelplaats voor de jonge onderbouw leerlingen van de Sint-Lambertusschool uit Gemonde. Een speelplek die uiteindelijk die titel waardig zal zijn.

Bijna dertig jaar geleden werd de Sint-Lambertusschool en het schoolplein voor de boven- en onderbouw gerenoveerd. De afgelopen drie decennia werden diverse zaken weliswaar veranderd en aangepakt maar het speelplein voor de onderbouw bleef zoals het was. ,,Tegels en een lompe zandbak, dat was het wel zo'n beetje", aldus Wim Verhoeven, de leerkracht die onlangs zijn naderende pensioen aankondigde.

Samen met vijf collegaleerkrachten Robin Dappers, Peggy van den Brand, Lia Vorstenbosch, Eline Jansen en Linsey van Gansewinkel vormt hij de speciale werkgroep die al enige tijd doende is voor een herinrichting. Verhoeven is aangesteld als coördinator: ,,Omdat deze speelplek niet openbaar is, moeten we alles uit eigen middelen betalen. Om ook voor de drie jongste klassen een fijne speelplek te maken, zijn er daarom allerlei acties geweest om geld in te zamelen. Daarbij kregen we al veel hulp en krijgen we die gelukkig nog steeds van allerlei (plaatselijke) bedrijven, oud-leerlingen, ouders en talloze vrijwilligers. Anders kunnen wij nooit het plein zoals wij voor ogen hebben realiseren, domweg omdat het dan niet te betalen is."

SPEELTOESTELLEN

Begin oktober ging de eerste schop in de grond. Inmiddels is er over de hele lengte van het speelterrein een enorme zandbak aangelegd en ligt er op een andere plek nog een kleiner exemplaar. ,,Bij die laatste wordt nog een avontuurlijk klimwandje in elkaar gezet waarop de achtergrond de contouren van enkele Gemondse 'bergen' staan afgebeeld. Er zijn bovendien planten en dieren op te zien die je ook tegenkomt als je gaat wandelen in het buitengebied van ons dorp", vertelt een enthousiaste Verhoeven.

Verder is het zover dat de speeltoestellen, waartoe eerder besloten was, opgebouwd mogen worden. ,,Als het goed is, komen er een duikelrek, schommel, klimboom, bankjes, stappalen en een buitenklasje met stapplanken. Het wordt allemaal zoveel mogelijk gemaakt van natuurlijke materialen. Alles moet uiteraard aan allerlei regels en eisen voldoen en gecertificeerd zijn. Dat maakt het overigens ook een kostbare zaak", weet Verhoeven intussen.

Om de rekening niet nóg hoger uit te laten vallen, is het volgens hem zaak dat alles vandaag klaar is. Verhoeven is namelijk vanaf heden met pensioen. ,,Na vandaag zal degene die het zaakje coördineert ook betaald moeten worden", verwijst hij met een knipoog naar zichzelf. Het schoolplein is echter nog niet af, dus Verhoeven rekent zich al rijk. ,,Dat worden hele vette rekeningen", grapt hij.

HEKWERK

Over het pensioen van Verhoeven gesproken: de cadeautjes die hij aan alle kinderen uitdeelt ter gelegenheid van zijn afscheid zijn al in zijn bezit. Als dank voor zijn inzet vernoemt de school het nieuwe plein naar de leerkracht die tot slot nog kwijt wil ook heel blij te zijn met het eenduidige hoge hekwerk dat rondom het vernieuwde schoolplein gerealiseerd wordt. Verhoeven: ,,Het allegaartje van allerlei schuttingen deed eigenlijk afbreuk aan het nieuwe schoolplein. Nu wordt het een mooi geheel." Hij vervolgt: ,,En de plaatselijke muziekvereniging is ook blij, want die krijgen het oude hekwerk en verdient nog iets aan al dat oude ijzer."


Repaircafé Gemonde

Gratis kapotte kleding en producten laten maken. Het kan tijdens het Repaircafé in Gemonde op woensdagochtend 29 november. In dorpshuis De Kei zijn tussen 10.00 en 12.00 uur een naaister en een elektricien aanwezig die op vrijwillige basis de spullen repareren. Eventuele materiaalkosten betalen de mensen zelf. Het is tevens het laatste Repaircafé dit jaar. In 2018 vindt het initiatief waarschijnlijk op een nieuwe locatie plaats. Datums en locatie worden op een later moment bekendgemaakt.