Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

BAKKERIJ VAN EIJNDHOVEN VERTROUWT OP EEN KLEINER ASSORTIMENT

'Kies voor datgene waarin je goed bent'

PÅL JANSEN

Het lijkt allemaal kommer en kwel in kleine kernen als het gaat om de dagelijkse boodschappen; winkeliers vertrekken en het aanbod verdwijnt. Maar in Liempde is er toch iets anders aan de hand. De laatste twintig jaar bleef het winkelaanbod nagenoeg hetzelfde, ondanks de crisis, de opkomst van online winkelen en expansie van supermarkten. Waarom lukt daar wel wat in andere kleine dorpen niet lijkt te lukken? Brabants Centrum maakt een rondje door Liempde om dit geheim te ontrafelen. Vandaag: bakkerij Van Eijndhoven koos voor een kleiner assortiment.

Succesvol ondernemen in een dorp. Het kwam de laatste weken uitgebreid aan bod. Jos en Ien van Eijndhoven van de gelijknamige bakkerij aan de Barrierweg voegen daar een nieuw element aan toe: je moet er niet voor iedereen proberen te zijn, maar datgene doen waar je goed in bent. Jos: ,,Wij hadden een zeer uitgebreid assortiment. Maar dat ging gewoon niet meer."

ASSORTIMENT

Jos en Ien begonnen eind jaren zestig in de bakkerij bij de vader van Jos, die toen nog aan huis bezorgde. Drie busjes stonden voor de stoep plus er werkte veel meer mensen dan nu. Jos: ,,Toen wij de bakkerij in 1980 overnamen, hadden we twaalf man in dienst. Dat zou vandaag de dag een vermogen aan personeelskosten met zich meebrengen. In die tijd kon alles nog, maar zoiets zou nu veel te duur zijn." Ien: ,,We hadden een gesprek met de accountant. Die zei: je moet doen waar je goed in bent. We waren daar al even mee bezig, maar dat zit nog steeds in mijn achterhoofd."

Veel mensen in dienst betekent ook dat je veel verschillende producten kan aanbieden. Maar zo'n tien jaar terug besloten Ien en Jos dat ze juist minder verschillende dingen moesten verkopen. Jos: ,,Gebak kwam vanaf toen op een lager pitje te staan met een kleiner assortiment. In een bruidstaart bijvoorbeeld zit veel tijd, maar in Vught zit ook een bakker die dat heel goed kan." Ien: ,,Vroeger hadden we een koelvitrine, dan werd er de ene dag gebak gekocht, de andere dag kon je het weggooien. Mensen kunnen het overigens nog wel op aanvraag krijgen."

TIJD

De focus ligt sindsdien met name op brood, zoals het befaamde 'klumpkesbrood', maar ook kleine broodjes en worstenbroodjes. ,,Vanaf dit moment tot aan de kerst bakken wij ongeveer 60.000 worstenbroodjes. Dat is de laatste jaren enorm gegroeid. Maar dat kon alleen omdat we daar de tijd voor namen door andere zaken te laten", zegt Jos.

De tijd nemen, het is een belangrijk thema dat terugkomt in de bedrijfsvoering van het stel. Jos en Ien zijn dan ook maar vier dagen per week open: het geeft meer tijd om na te denken over de toekomst en hoe die ingevuld moet worden. Bovendien wordt er ook tijd 'geïnvesteerd' in het praatje met de klant. ,,Het is niet zomaar kletsen, maar belangstelling tonen in mensen." Ien: ,,De smartphones met babyfoto's vliegen hier over de toonbank. We zitten hier al zo lang dat de meesten kennissen zijn geworden, sommigen vrienden. Net als wij zitten velen in de 'opa en oma'-fase, je groeit met ze mee."

GESPREK

En dan ontstaat er vanzelf een gesprek over de producten. ,,Zo hebben we al veel mensen besmet", knipoogt Ien. Jos vult aan: ,,Maar als je het niet goed doet, dan praat zich dat ook snel rond in het dorp."

Juist daarom is keuzes maken zo belangrijk geweest, weet het bakkersstel; dan kan die energie naar het brood. Jos: ,,De basis blijft dat mensen erop vertrouwen dat het hier goed is."

FOTO BOVEN: Ien (links) en Jos van Eijndhoven (tweede van rechts) hebben zich het afgelopen decennium toegelegd op brood, ten koste van het assortiment gebak. Tot aan de kerst worden zo'n 60.000 worstenbroodjes gebakken. (Foto: Gerard Schalkx).