Lex Meijdam: ,,Stichting Brede Scholen Boxtel is een organisatie van en voor de hele gemeente.
Lex Meijdam: ,,Stichting Brede Scholen Boxtel is een organisatie van en voor de hele gemeente." (Foto: Jan Hermens). Foto: Jan Hermens

BREDE SCHOLEN: NIEUW BESTUUR OP VERTROUWDE VOET VERDER

'Bijdragen aan ontwikkeling jeugd'

JAN HERMENS

Binnen enkele weken ukelele leren spelen? Of een zintuigensafari beleven? Stichting Brede Scholen Boxtel maakt het mogelijk. Sinds 1 november heeft de stichting een nieuw bestuur. Lex Meijdam is de voorzitter.

Stichting Brede Scholen Boxtel heeft als doel het vergroten van ontwikkelingskansen van kinderen en hun ouders in de gemeente Boxtel. Zo staat het officieel omschreven. ,,We bieden een uitgebreid scala aan activiteiten op alle basisscholen en kinderdagverblijven in de gemeente. Het aanbod rust op vier pijlers: taalontwikkeling en leesbevordering, gezond en redzaam gedrag, kunst- en cultuureducatie en natuur- en milieueducatie", vertelt Meijdam.

De stichting bestaat sinds 2003 en staat volgens de voorzitter als een huis. ,,Het nieuwe bestuur heeft dan ook geen 'verbouwing' in de planning, het gaat op vertrouwde voet verder. Natuurlijk is er wel wat vernieuwing. Zo zijn we nu met de ontwikkeling van een leerlijn ICT en techniek bezig. Het programma zit elk schooljaar weer vol interessante projecten. Ik zou zelf best wel eens mee willen doen met een muziekles of een natuurexcursie, maar de leeftijdsgrens ligt meestal bij 13 jaar. Soms bij 18 of 20, maar ook dan ben ik net te oud, helaas."

VERBONDENHEID

Als kind speelde Meijdam hoorn, hij sportte en was lid van een creativiteitsclub. ,,Ik vind het belangrijk dat kinderen ook nu kennismaken met kunst en cultuur, met beweging, met de natuur. Dat is niet vanzelfsprekend. Boxtel heeft bijvoorbeeld geen muziekschool meer. Stichting Brede Scholen Boxtel vult dat hiaat. Ik ben voorzitter geworden omdat ik bij wil dragen aan de ontwikkeling van de jeugd. Maar ook omdat ik al lang in Boxtel woon, me verbonden voel met de gemeenschap en daar graag iets voor wil betekenen. Verder heb ik affiniteit met het onderwijs. Toen mijn eigen kinderen nog klein waren, was ik lid van de medezeggenschapsraad van de Molenwijkschool. Bovendien werk ik in het onderwijs, zij het op een ander niveau."

Stichting Brede Scholen Boxtel floreert, aldus Meijdam. ,,Dat is in eerste instantie de verdienste van het vorige bestuur. Dat heeft de akker ingezaaid, onkruid gewied en water gegeven. Daarnaast mag ik de directie, de medewerkers en vooral alle samenwerkingspartners niet vergeten. Zonder de steun vanuit de politiek en de inzet van tal van verenigingen zijn we nergens. Stichting Brede Scholen Boxtel is echt een organisatie van en voor de hele gemeente. Door samen te blijven zaaien, schoffelen en bemesten rijpt het graan elk jaar opnieuw. De gouden oogst is voor de kinderen."

FOTO BOVEN: Lex Meijdam: ,,Stichting Brede Scholen Boxtel is een organisatie van en voor de hele gemeente." (Foto: Jan Hermens).


Compleet nieuw bestuur BSB

De stichting Brede Scholen Boxtel (BSB) heeft niet alleen een nieuwe voorzitter. Ook de overige bestuurszetels zijn de afgelopen tijd bezet door andere mensen.

Het bestuur wordt voortaan gevormd door Femke Broeders, Patrick Hendriks, Lon Hermans en Maria Voets. Zij hebben de plek ingenomen Martien van Beurden, Kitty Flemminks Smid, Paul Hermans en Cleem Snijders.

Acht tieners verdacht van brandstichting

De politie verhoort deze week acht jongens in de leeftijd van 12 tot 14 jaar. Zij worden verdacht van brandstichting in het leegstaande bedrijfspand aan de Eindhovenseweg in Boxtel,. waarin voorheen Joris Meubelen was gevestigd. Ook de ouders van de tieners worden bij het verhoor betrokken.

Uit eerste onderzoek bleek dat er vermoedelijk sprake was van het afsteken van (legaal) vuurwerk bij de villa, meldde de politie vrijdagmiddag. Op enig moment ontstond daardoor brand. Onder meer aan de hand van getuigenverklaringen kwam de mogelijke betrokkenheid van een groep jongens naar voren.
Verder onderzoek leidde uiteindelijk tot hun identiteit. De tieners zouden enorm zijn geschrokken. Na een mislukte poging het vuur uit te maken, verlieten zij het terrein.

De uitslaande brand brak maandag 12 november rond 15.45 uur uit en richtte een aanzienlijke schade aan. Al gauw ontstond het vermoeden van brandstichting.