Ritchie van Daal (links) geeft uitleg bij zijn ontwerpen. In het midden wethouder Peter van de Wiel die de expo dinsdagmiddag opende. (Foto: Peter de Koning).
Ritchie van Daal (links) geeft uitleg bij zijn ontwerpen. In het midden wethouder Peter van de Wiel die de expo dinsdagmiddag opende. (Foto: Peter de Koning). Foto:

Boxtelse bigbands spelen in BHC

Bigband Boxtel en Stripe Bigband staan zaterdag 25 november voor het eerst in hun historie samen op de planken. De twee orkesten treden op in de Tijberzaal van het Baanderherencollege. Bigband Boxtel begint het muzikale feest al in de middag met een optreden voor de leden van de 65-jarige Katholieke Bond van Ouderen.

Na de KBO-middag beginnen de bigbands hun duo-concert. Naast een aantal optredens die de bands apart doen en een aantal gezamenlijke nummers, zal een heuse 'muzikale battle' plaatsvinden, zo beloofde een van de organisatoren vorige week in deze krant. Ook liedjes met zang worden ten gehore gebracht; met Maria van Gils, Donna Hobbelen, Ingeborg Melis, Karin van Mil en Auke Stook.

Het gezamenlijke concert begint zaterdag om 20.00 uur; een halfuur voor aanvang is de zaal open. De toegang is gratis.


Biomimicry in YourStory

Duurzame producten, processen, diensten en systemen ontwikkelen op basis van kennis van de natuur. Dat is biomimicry, een samenstelling van de woorden bios (leven) en mimesis (nabootsen). Een bijzondere tentoonstelling hierover is te zien in YourStory, het winkelpand van mbo-school SintLucas aan de Stationsstraat 33.

De gemeente Boxtel ziet kansen om zichzelf en Het Groene Woud te positioneren als biomimicry-laboratorium. Daarom reed er dinsdag een bus met belangstellenden langs allerlei plekken in de regio waar biomimicry al een rol speelt. Die bus stopte onder andere bij het Oertijdmuseum en De Kleine Aarde in Boxtel en bij Sanders Machinebouw in Liempde, dat biomimicry toepast in het ontwerp van machines. De volle bus stopte ook bij YourStory. De Boxtelse wethouder Peter van de Wiel, tevens reisleider tijdens de bustour, opende daar de expositie 'Artificial Selection Project' van kunstenaar Ritchie van Daal uit Herkenbosch. Via het projectbureau van SintLucas, dat bedrijfsleven en studenten bij elkaar brengt, kwam Van Daal in contact met een groep studenten die voor hem de tentoonstelling ontwierpen en de fotografie op zich namen.

Van Daal ontwerpt zelfgemaakte dieren die hij de 'kunstmatige selectie serie' noemt. Hij is geboeid door de biologische manier van voortbewegen, op het land maar vooral van vissen en andere dieren in het water. Hij probeert dit natuurlijk fenomeen na te bouwen in modellen. Door te experimenteren en de modellen voortdurend te verbeteren, maakt Van Daal een nieuw soort evolutionaire link tussen nieuwe technologie en het handwerk van de vakman, met zichzelf in de rol van 'bio-monteur'. De expositie is voor iedereen vrij toegankelijk op donderdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur.

FOTO ONDER: Ritchie van Daal (links) geeft uitleg over zijn ontwerpen. In het midden wethouder Peter van de Wiel die de expo dinsdagmiddag opende. (Foto: Peter de Koning).